fbpx

Alcohol en overgewicht: wat weten we?

Alcohol

Initiatieven zoals Tournée Minérale brengen alcoholgebruik steeds meer onder de aandacht. Hoog tijd om stil te staan bij de effecten van alcohol op het gewicht. Ook na een operatie zoals gastric bypass is alcohol een probleem. De ene week mag een glaasje wijn bij het eten, de andere week is elke druppel uit den boze. Wat weten we vandaag?

Alcohol en overgewicht

Het is geen groot geheim dat je best alcohol aan je laat voorbijgaan als je wilt afvallen. Geen enkele topsporter zweert bij zijn glas wijn of bier en dat is door hun wetenschappelijke begeleiding al een teken aan de wand. Alcoholhoudende dranken bevatten dan ook veel calorieën zonder van toegevoegde waarde te zijn voor een dieet. Laat je niet verleiden door praatjes over antioxidanten, vitaminen en mineralen om toch een glas wijn goed te praten.

Soms is de waarheid hard: een glas wijn of bier bevat ongeveer 10 gram alcohol en dat staat al gelijk aan 70 kilocalorieën. Tel daarbij nog eens de suikers en dan kom je snel boven de 100 kcal uit. Bij een glaasje hoort ook een stukje kaas, toch? Het is bewezen dat alcohol je zin in vettige hapjes verhoogt; een bijkomend effect dus.

Toch is met de vinger wijzen nooit een goed idee want wie leeft er nu voortdurend volgens de regels? Het is voor ons vooral belangrijk om de houding met alcohol te veranderen. Het mag geen gewoonte worden maar af en toe een glas moet wel kunnen. Beter dan jezelf continu schuldig te voelen over die paar pintjes of glazen wijn in een week; zou je je trots mogen voelen voor die vele glazen die je verstandig hebt laten passeren. Geniet dus eens van een glas goede wijn op zondag maar laat die tweede of derde staan.

Alcohol na een gastric bypass

Alcohol is meer dan een dikmaker, vooral na een gastric bypass. De schadelijke gevolgen van alcohol vergroten alleen maar na een ingreep. Dat is de reden waarom alcohol geheel wordt afgeraden na een gastric bypass. En dat is niet onlogisch: door de bypass wordt alcohol veel sneller en langdurig in de darmen opgenomen. Die versnelde en verhoogde opname zorgt bij veel mensen voor een heel lichte tolerantie; met alle gevolgen van dien.

De effecten van alcohol vergroten na een gastric bypass. Dat wil dus ook zeggen dat het verslavende karakter van alcohol sterker speelt. Daarom is het uiterst belangrijk om je te hoeden voor de gevaren van alcohol, ook al hou je het verstandig. Geheelonthouding na een gastric bypass is gestoeld op doortastend onderzoek met aantoonbare resultaten. De begeleiding na een obesitasingreep is iets waar Obesity Centre Brussels op staat, niet zonder reden.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen. We geven je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen.