Diagnose

Er zijn twee courante manieren om vast te stellen of iemands gewicht een gezondheidsrisico vormt. Ten eerste door de Body Mass Index (BMI) te berekenen en ten tweede door de middelomtrek te meten.

Body Mass Index

De Body Mass Index is een maatstaf voor de beoordeling van lichaamsgewicht op basis van een eenvoudige formule: gewicht (kg) / lengte (m) x lengte (m). Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt gewoonlijk beschouwd als ideaal.

Voorbeeld: 62 kg / 1,67 m x 1,67 m = 22

De BMI-waarden zijn als volgt:

  • > 40: ernstige zwaarlijvigheid of morbide obesitas
  • 30-39,9: zwaarlijvigheid of obesitas
  • 25-29,9: overgewicht
  • 18,5-24,9: gezond gewicht
  • < 18,5: ondergewicht
Bereken uw BMI

Middelomtrek

De buikomtrek is een maatstaf voor de ophoping van vetmassa ter hoogte van de buik. De ideale omtrek bij mannen ligt lager dan 94 cm. Bij vrouwen lager dan 80 cm.

Oorzaken van overgewicht

Wilt u graag meer informatie over obesitas? Deze video legt duidelijk uit wat de oorzaken zijn van overgewicht. Obesitas is namelijk niet zomaar een kwestie van levensstijl, maar een ziekte die behandeling nodig heeft door een arts.

Dr. Yannick Nijs contact | Obesity Centre Brussels

Dr. Yannick Nijs
Obesitas chirurgie

St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel

+32 470 588 537
+32 2 614 37 20

Contacteer onsMaak een afspraak

BMI berekenen

Of u lijdt aan zwaarlijvigheid valt objectief vast te stellen. De diagnose gebeurt meestal aan de hand van de Body Mass Index. Maar wat betekent het resultaat precies?

Lees meer >

Morbide obesitas

In sommige gevallen brengt zwaarlijvigheid hoge gezondheidsrisico’s met zich mee en spreken we van morbide obesitas. Wat dat concreet betekent?

Lees meer >

Visceraal vet

Ook als u een normaal gewicht hebt, kan een teveel aan vet uw gezondheid in gevaar brengen. Vooral met visceraal vet moet u uitkijken.

Lees meer >