fbpx

Obesitas bij kinderen: welke behandeling heeft het beste effect?

By mei 13, 2019Algemeen
obesitas bij kinderen | Obesity Centre Brussels

Overgewicht is een aandoening die niet alleen volwassenen kan treffen, maar ook kinderen. Obesitas bij kinderen heeft tal van negatieve gevolgen op lichamelijk en sociaal vlak. Vaak leidt het ook tot een zwaarlijvigheidsproblematiek als volwassene. Ontdek hoe u dit kunt voorkomen.

Wanneer is er sprake van obesitas bij kinderen?

Kinderen met overgewicht wegen te veel in verhouding tot hun lengte. Of er effectief sprake is van obesitas, hangt af van hun BMI of Body Mass Index. Om die te berekenen, deelt u het gewicht van het kind in kilogram door het kwadraat van zijn of haar lengte, uitgedrukt in meter.

Aangezien de optimale verhouding tussen het gewicht en de lengte van een kind afhankelijk is van het geslacht en van de leeftijd, moet de tabel raadplegen om het BMI te beoordelen en na te gaan of er sprake is van obesitas. Anders dan bij volwassenen, is er namelijk geen vaste grenswaarde.

Voorkomen is beter dan genezen

Hét sleutelwoord bij de aanpak van obesitas bij kinderen is preventie. Goede voedingsgewoontes zijn daarbij cruciaal. Zo moeten kinderen een gevarieerd eetpatroon aangeleerd krijgen, met veel groenten en fruit. Geraffineerde suikers en verzadigde vetten mijden ze het best zoveel mogelijk. Ook is het belangrijk om op regelmatige tijdstippen te eten en geen zittend bestaan te leiden. Stimuleer beweging en laat uw kind al van jongs af aan een à twee keer per week sporten.

Cruciale rol voor ouders én het onderwijs

In de preventie van obesitas bij kinderen is er niet alleen een sleutelrol weggelegd voor de ouders, maar ook voor het onderwijs en het CLB. Het is cruciaal dat de kinderen in een omgeving terechtkomen die een gezonde levensstijl promoot en die hen voorbereidt op de confrontatie met de consumptiemaatschappij. Kinderen moeten gezonde voeding van ongezonde voeding leren te onderscheiden. Ook moeten ze zich, in tijden waar een bestelling in enkele swipes geplaatst kan worden, wapenen tegen reclames voor ongezonde snacks en snoeperijen.

Hoe obesitas bij kinderen behandelen?

In bepaalde gevallen is overgewicht bij kinderen zo ernstig dat medisch ingrijpen nodig blijkt. Op jonge leeftijd is obesitaschirurgie evenwel nog niet mogelijk. Een nauwgezette opvolging door een kinderarts, in samenwerking met een diëtist, is cruciaal om het probleem adequaat aan te pakken. Doordat kinderen een beter metabolisme hebben dan volwassenen, leidt zo’n multidisciplinaire aanpak meestal tot zeer goede resultaten.