fbpx

Waarom obesitas en diabetes vaak hand in hand gaan

obesitas en diabetes | Obesity Centre Brussels

Obesitas of zwaarlijvigheid is geen levensstijl, maar een heuse ziekte die bovendien heel wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een daarvan is het risico op diabetes type 2. Maar waarom komen beide aandoeningen zo vaak samen voor? Een woordje uitleg.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte waarbij de alvleesklier minder goed functioneert en het lichaam niet meer correct reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline in het lichaam wordt als het ware niet meer gedetecteerd, waardoor ze haar werk niet meer kan doen. Als gevolg daarvan blijft er te veel suiker in het bloed van de patiënt. In eerste instantie maakt het lichaam nog extra insuline aan, maar na enige tijd valt de productie stil.

Omdat de klachten van diabetes type 2 vaak niet zo duidelijk zijn, lopen mensen soms jarenlang met deze ziekte rond zonder dat ze het beseffen. Diabetes wordt behandeld met gezonde voeding, beweging en meestal ook medicatie om de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol te regelen. Soms moeten patiënten ook insulinespuiten bij zichzelf zetten.

Obesitas en diabetes

Verschillende factoren beïnvloeden de ontwikkeling van diabetes type 2. Erfelijkheid en de leeftijd spelen vaak mee, maar er is ook een duidelijk verband met obesitas en een ongezonde levensstijl (weinig bewegen, ongezond eten en roken).

Hoe obesitas precies tot diabetes leidt is vandaag nog niet aangetoond, maar het verband tussen de twee aandoeningen is alleszins onmiskenbaar. Wellicht gaat het om een ingewikkeld samenspel van factoren, waarvan zwaarlijvigheid er slechts één is. Eén onderzoek geeft aan dat afbraakproducten van vet de werking van mitochondriën, de zogenaamde energiefabriekjes van onze cellen, verstoort, wat op zijn beurt tot diabetes type 2 zou leiden.

Diabetes type 2 voorkomen

Hoewel er dus nog bijkomend onderzoek naar de precieze oorzaken van diabetes type 2 nodig is, staat het wel wetenschappelijk vast dat een gezonde levensstijl, met een gezond eetpatroon en voldoende beweging, het risico op suikerziekte aanzienlijk beperkt. Maakt u zich zorgen om uw gezondheid? Aarzel dan niet om een arts te raadplegen.