Voorwaarden voor obesitaschirurgie

Obesitaschirurgie, ook wel bekend als bariatrische chirurgie, is een ingrijpende procedure die wordt uitgevoerd om ernstig overgewicht te behandelen wanneer andere methoden zoals diëten en lichaamsbeweging niet effectief zijn gebleken. In België worden dergelijke ingrepen strikt gereguleerd en zijn er specifieke voorwaarden waaraan patiënten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor obesitaschirurgie. Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining, maagring of gastric bypass? Wat zijn de voorwaarden in België? We lichten het allemaal toe.

Wat zijn de algemene voorwaarden voor obesitaschirurgie?

Los van welke ingreep het best bij je past, zijn er enkele voorwaarden wettelijk bepaald. Deze criteria werden bepaald in 2007 en verder uitgediept in 2010.

 • Minimumleeftijd van 18 jaar – Patiënten moeten minimaal 18 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor obesitaschirurgie in België.
 • BMI – Je BMI bedraagt minimum 40 (al dan niet met bijkomende aandoeningen of 35 in combinatie met twee of meer andere aandoeningen.
  • Andere stoornissen/aandoeningen:
   • Suikerziekte (diabetes type 2)
   • Slaapapneu (OSAS)
   • Eerdere onsuccesvolle bariatrische ingreep
   • Hoge bloeddruk (hypertensie, >140/90 mm HG) ondanks de inname van drie verschillende geneesmiddelen
 • Eerdere dieetpogingen – Je hebt voor 1 jaar of langer geprobeerd gewicht te verliezen onder begeleiding van een diëtist of huisarts.
 • Doorzettingsvermogen – Je bent bereid je eetgewoonten en levensstijl te veranderen.
 • Goedkeuring van multidisciplinair team – Dat team bestaat uit een chirurg, psychiater of klinisch psycholoog, internist en een diëtist.
 • Notificatieformulier – Bij een positief advies van ons team geven we je een notificatieformulier. Dit dien je af te geven bij je mutualiteit.

Waarom zijn de voorwaarden belangrijk?

In aanmerking komen voor bariatrische ingrepen is dus niet louter een oordeel van je chirurg. Het is ook van belang voor de terugbetaling van de procedure. Het ziekenfonds komt in veel gevallen tussen voor de operatie. Zo betalen ze een groot deel van de kosten terug.

Voldoe je niet aan de wettelijke voorwaarden? Dan betaal je de volledige ingreep op eigen houtje.

Wie komt in aanmerking?

Iedere ingreep is verschillend en heeft een uniek effect. Daarom is er geen kant-en-klare oplossing die voor iedereen zomaar kan toegepast worden. Wie komt in aanmerking voor welke behandeling? Dat is de vraag van 1 miljoen.

Gastric bypass wanneer kom ik in aanmerking?

Een gastric bypass is vooral interessant wanneer je veel én vaak eet. Stevige caloriebommen als tussendoortjes zijn geen uitzondering. Maar dat wil je veranderen en jij bent gemotiveerd! In dat geval is de kans reëel dat een maagomleiding voor jou de meest geschikte oplossing is.

Vraag advies aan onze artsen
Meer over een gastric bypass

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Eet je veel maar ben je niet zo’n snoeper (en voldoe je aan alle wettelijke bepalingen)? Dan zou de chirurg wel eens een maagverkleining kunnen voorstellen. In dat geval wordt zo’n 80% van je maag verwijderd, waardoor je je dus sneller voldaan zal voelen.

Vraag advies aan onze artsen
Meer over een gastric sleeve

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagring?

Een maagring, soms ook maagband genoemd, is vooral geschikt wanneer je op een duurzame manier hoopt af te vallen. De ingreep is bovendien omkeerbaar, waardoor een aangepaste levensstijl noodzakelijk is voor de slaagkans.

Vraag advies aan onze artsen
Meer over een gastric banding
Dr. Yannick Nijs contact | Obesity Centre Brussels

Dr. Yannick Nijs
Colorectale chirurg

St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel

+32 470 588 537
+32 2 614 37 20

Contacteer onsMaak een afspraak

Ga de strijd aan met obesitas

Ons team luistert naar jou en bepaalt een multidisciplinaire aanpak op basis van jouw situatie.
Wil je de eerste stap zetten naar een nieuwe versie van jezelf? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

Maak je afspraak