Obesitas­behandeling

Obesitas kan op verschillende – al dan niet heelkundige – manieren behandeld worden. Ten eerste kan een patiënt overgewicht tegengegaan door een dieet te volgen, uitgewerkt door een voedingsdeskundige. Wanneer die verandering van eet- en levensstijl (eventueel gecombineerd met sport) onvoldoende blijkt, is een vermageringsoperatie of een bariatrische ingreep een optie.

De arts kan inschatten of de zwaarlijvigheid problematisch is en of de patiënt in aanmerking komt voor een heelkundige ingreep om de obesitas efficiënt te behandelen. Hij of zij verwijst de patiënt gewoonlijk door naar een chirurg gespecialiseerd in bariatrische heelkunde oftewel obesitaschirurgie. Die zal trachten om het lichaamsgewicht en in het bijzonder de gezondheidsproblemen die daarmee verband houden, te reduceren.

Voorwaarden voor obesitas­chirurgie

Het ziekenfonds kan een deel van de kosten terugbetalen, zoals het ziekenhuisverblijf, de ingreep en het nodige materiaal. De rest is ten laste van de patiënt of wordt door de hospitalisatieverzekering vergoed. Daarvoor moet wel aan enkele criteria worden voldaan die door de Belgische wetgeving werden bepaald in 2007 en in 2010 werden uitgebreid:

  • Minimumleeftijd van 18 jaar
  • BMI dat 40 bedraagt of meer
  • BMI vanaf 35 met comorbiditeit (combinatie van twee of meer stoornissen of aandoeningen):
    • Suikerziekte (diabetes type 2)
    • Slaapapneu
    • Vroegere (onsuccesvolle) bariatrische ingreep
    • Hoge bloeddruk (hypertensie, > 140/90 mm Hg), ondanks inname van drie verschillende geneesmiddelen
  • Goedkeuring van een multidisciplinair team dat bestaat uit: een chirurg, psychiater of klinisch psycholoog, internist (gewoonlijk endocrinoloog) en een diëtist
  • Notificatieformulier, dat wordt opgestuurd naar het ziekenfonds
  • De patiënt heeft gedurende minimaal één jaar een dieetpoging ondernomen onder begeleiding van diëtiste en/of huisarts
  • De patiënt is bereid om eetgewoonten en levensstijl te veranderen na de ingreep

Mogelijke obesitas­behandelingen

Gastric bypass

Bij een gastric bypass of maagomleiding wordt voeding om de maag heen geleid. Het is een van de meest toegepaste operaties.

Lees meer >

Gastric sleeve

Bij een gastric sleeve-operatie verwijdert de chirurg tot 80 procent van de maag uit het lichaam. Er blijft een smalle, buisvormige maag over.

Lees meer >

Gastric banding

Bij gastric banding wordt er een elastische band geplaatst rond het bovenste deel van de maag. Deze ingreep is omkeerbaar.

Lees meer >

Ga de strijd aan met obesitas

Ons team luistert naar u en bepaalt een multidisciplinaire aanpak op basis van uw situatie.
Wilt u de eerste stap zetten naar een nieuwe versie van uzelf? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

Maak uw afspraak