Gastric bypass: alles wat je wil weten

Overgewicht is een complex probleem waarbij zowel aanleg, lichaamsbouw, voeding als levensstijl belangrijke factoren zijn. Obesitaschirurgie kan nodig zijn om mensen met ernstig overgewicht de kans te geven hun gezondheid te herstellen. Een gastric bypass of maagomleiding is wereldwijd één van de meest uitgevoerde maagoperaties.

Hier beantwoorden we 5 belangrijke vragen:

Wat is een gastric bypass?

De gastric bypass geniet wereldwijd grote populariteit als één van de meest uitgevoerde chirurgische ingrepen aan de maag. Dit komt doordat we de route van voedsel om de maag heen leggen. Het voedsel komt in een kleine voormaag terecht, waarna het via een omleiding rechtstreeks in de dunne darm belandt, zonder de twaalfvingerige darm te passeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gastric bypass?

Voordelen Nadelen
Minder hongergevoel Volledige verdoving
Kleine littekens Mogelijk vitaminetekort
Snel herstel Risico op dumping
Verloopt via een kijkoperatie Invloed op werking van anticonceptie
Snel gewichtsverlies* Mogelijk minder goede opname van medicatie

*In veel gevallen vallen patiënten na een gastric bypass snel en aanzienlijk af. In eerder uitzonderlijke gevallen is het gewichtsverlies eerder beperkt.

Illustratie van een gewone maag en een maag na gastric bypass

Hoe zorgt een gastric bypass voor gewichtsverlies?

Dat de maagomleiding zo’n populaire ingreep is bij obesitaspatiënten heeft alles te maken met de manier waarop de operatie zorgt voor gewichtsverlies. Het werkt namelijk op verschillende niveaus:

  • Restrictief – De kleine voormaag zorgt ervoor dat je je sneller voldaan voelt, waardoor je automatisch minder grote hoeveelheden zal nuttigen.
  • Hormonaal – Een gastric bypass heeft ook invloed op je hormoonbalans. Je metabolisme krijgt een boost en zal je hongergevoel onderdrukken.
  • Malabsorptie – Na een gastric bypass neemt je lichaam voedingsstoffen minder goed op. Jezelf overeten zal niet langer gepaard gaan met een spreekwoordelijke “voedselcoma”, maar kan ook dumpingklachten teweegbrengen.

Over het algemeen zien we heel goede resultaten. Het eerste jaar na de ingreep is het gewichtsverlies het grootst. In de eerste maanden kan je tot wel 15% van je lichaamsgewicht verliezen. Na drie maanden blijven veel patiënten nog gewicht verliezen, maar gaat het langzamer. Gemiddeld landen patiënten met een gastric bypass op zo’n 30% gewichtsverlies.

Wie komt in aanmerking voor een gastric bypass?

Iedere situatie is anders. Niet iedereen is even gebaat bij een dergelijke behandeling. Daarom gaan we steeds op zoek naar de meest geschikte behandeling voor jou.

Een gastric bypass is een interessante optie wanneer je…

  • veel en vaak eet
  • calorierijke tussendoortjes bij de vleet nuttigt
  • gemotiveerd bent om je levensstijl te veranderen
  • kampt met extreem overgewicht (BMI van 40 of meer)
  • kampt met ernstig overgewicht (BMI van 35 of meer) in combinatie met andere aandoeningen (zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, slaapapneu of gewrichtsklachten)
  • 18 jaar of ouder bent
  • eerder al stappen ondernam om af te vallen
  • je levensstijl volledig wil omgooien

Kortom, een gastric bypass is een interessante ingreep voor zowel volume-eters als snoepers. Of een gastric bypass jou kan helpen, bespreken we graag samen tijdens een consultatie.

Maak je vrijblijvende afspraak

De ingreep

Tijdens de operatie ben je onder volledige verdoving. Gemiddeld duurt de ingreep 1 tot 1,5 uur en gebeurt deze laparoscopisch. Omdat het een kijkoperatie is, zijn er slechts enkele kleine incisies en dus ook kleine littekens.

De chirurg maakt een klein maagreservoir van ongeveer 15 ml, ook wel een maagpouch genoemd. Dit doen we met chirurgische nietjes. De restmaag blijft gewoon op z’n plaats zitten en produceert nog steeds verteringssappen en hormonen. Het verliest z’n verteringsfunctie, maar blijft vitaal.

Vervolgens maken we een verbinding met een lagergelegen deel van de dunne darm dat naar boven wordt getrokken. We zorgen ervoor dat de verbinding tussen de voormaag en dunne darm nauw blijft. Zo bevorderen we de restrictieve werking.

Na de ingreep

Na de operatie word je rustig wakker in de ontwaakzaal terwijl de verdoving stelselmatig uitwerkt. Nadien brengt een verpleegkundige je opnieuw naar je kamer. We nemen regelmatig je parameters en monitoren je herstel op de voet.

Na enkele dagen mag je het ziekenhuis verlaten. Voor je vertrekt, neemt je chirurg de tijd om onder andere eventuele vragen te beantwoorden, je vooruitgang te controleren, je parameters te nemen, enzovoort.

De twaalfvingerige darm blijft als verbinding tussen de oude maag en de dunne darm, maar ook die verteert geen voedsel meer.

Wat met de nazorg en het herstel?

Patiënten herstellen doorgaans goed van een gastric bypass. Maar complicaties zijn nooit volledig uitgesloten. De eerste drie weken na je gastric bypass moet je het rustig aan doen. Zo kunnen de incisies goed genezen. Daarom krijg je voor je vertrekt ook een attest voor je werkgever.

Een goede opvolging is noodzakelijk en we raden ten sterkste aan het aanbevolen dieet van onze diëtisten te volgen.

De twaalfvingerige darm blijft als verbinding tussen de oude maag en de dunne darm, maar ook die verteert geen voedsel meer.

Krijg persoonlijk advies

Wil je meer informatie, persoonlijk advies over een gastric bypass of andere obesitasoperaties? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Tijdens een vrijblijvende consultatie luisteren we naar jou. We leren jouw situatie beter begrijpen en krijgen een totaalbeeld. Zo kunnen we je beter adviseren.

Maak je vrijblijvende afspraak