“Stilstaan”, dat staat niet in ons woordenboek. Daarom blijven we ons als obesitasexpert altijd bijscholen. Ook als chirurg is het belangrijk om nieuwe opleidingen te volgen zodat je als expert groeit en je patiënten nog beter kan begeleiden. Het afgelopen jaar verdiepten we ons verder in robotchirurgie. Eén jaar lang volgden we een opleiding bij Intuitive. Daarvoor trokken we naar Bern, Zwitserland en Parijs bij dr. Adriana Torcivia.
Ben je benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Blijf dan zeker lezen, we bespreken hieronder de 6 belangrijkste zaken over robotchirurgie.
1. Waarom is robotchirurgie interessant voor bariatrische heelkunde?
Het idee rond robotchirurgie bestaat al meer dan 50 jaar. De ontwikkeling en effectieve integratie liet echter even op zich wachten. Niet echt vreemd aangezien we niet licht gaan over een operatie. Wanneer we opereren willen we weten dat we kunnen vertrouwen op onze tools. Stap voor stap werd robotchirurgie steeds meer toegepast binnen de geneeskunde en heelkunde. En nu dus ook voor obesitaschirurgie.
Robotchirurgie geeft ons de kans erg complexe ingrepen met meer precisie uit te voeren. De robot biedt meer controle waardoor de risico’s zoveel mogelijk beperkt worden.
2. Brengt robotchirurgie risico’s met zich mee?
Iedere operatie brengt risico’s met zich mee. Hoe gespecialiseerd je behandelende chirurg ook is, er zijn altijd risico’s verbonden aan een heelkundige ingreep. De mate waarin het verteringsproces wordt gewijzigd, is bepalend voor de grootte van de risico’s.
Anderzijds zijn er risico’s die zowel bij klassieke chirurgie als bij robotchirurgie gelden, bijvoorbeeld de kans op allergische reacties, letsel, zenuwbeschadiging. Ook de mogelijke complicaties zijn niet volledig van de baan.
3. Wat zijn de voordelen van robotchirurgie aan de maag?
Gelukkig zijn er naast enkele risico’s ook heel wat voordelen.
- Kleinere littekens
Dankzij robotchirurgie zijn de littekens na een ingreep kleiner. Dat is simpelweg te danken aan het feit dat we via een kleinere incisie toegang krijgen tot de buikholte.
- Meer precisie
Een robotarm heeft een groter bewegingsbereik en kan bewegingen veel nauwkeuriger uitvoeren dan een mens kan. Hierdoor kunnen we hoeken vormen en op bepaalde plaatsen komen in de buikholte waar we zonder robot moeilijk of zelfs helemaal niet kunnen raken of die met het blote oog beperkt of niet zichtbaar zijn.
- Betere visualisatie
De robot is voordien van een HD-camera, waardoor we tijdens de ingreep een vergrote weergave krijgen op het scherm voor ons. Het geeft over het algemeen een betere kijk op de volledige buikholte en de andere organen. Bovendien geeft het ook 3D-zicht.
- Sneller herstel
Doordat we minder grote incisies moeten maken om de maagomleiding, -verkleining of -ring uit te voeren, is ook de herstelperiode over het algemeen korter en ervaren patiënten minder pijn. Je kan als patiënt dus sneller je dagelijkse activiteiten hervatten.
- Kortere ziekenhuisopname
Een maagoperatie via robotchirurgie betekent niet alleen een sneller herstel. Gemiddeld mogen patiënten ook sneller het ziekenhuis verlaten. Daghospitalisatie is geen uitzondering meer dankzij deze technieken.
4. Met welke robot werkt Obesity Centre Brussels?
Bij Obesity Centre Brussels kunnen onze chirurgen vanaf nu rekenen op de hulp van Da Vinci Xi, het allernieuwste model in z’n reeks. De robot bestaat uit 3 componenten: de patiëntenwagen met de robotarm, de console voor de chirurg en een uitgebreid beeldscherm.
Je chirurg kan de console aanpassen naar de perfecte pasvorm, die is voor iedereen anders. Hij of zij kan zo de controle behouden over het polsinstrument op de verschillende armen.
5. Is robotchirurgie voor alle obesitaspatiënten interessant?
Robotchirurgie kan in principe bij iedere ingreep toegepast worden, maar het is extra interessant wanneer het gaat om complexe ingrepen zoals gastric bypass of sleeve gastrectomie.
Ook bij zware vormen van obesitas is een maagomleiding, -band of -verkleining met robot een valabele optie omdat de voordelen achteraf nog duidelijker merkbaar zijn.
6. Is een obesitasingreep veiliger met een robot?
Over het algemeen kunnen we stellen dat robotchirurgie veiliger is, maar er is een belangrijke voorwaarde: de chirurgen moeten hier echt in getraind zijn om complicaties te vermijden.
Ook de ingebouwde veiligheidssystemen in de robot bevorderen de veiligheid tijdens de operatie. Je kan het vergelijken met de autopiloot of het automatisch remsysteem van een wagen.
Heb je vragen over de obesitaschirurgie met of zonder robot?
Misschien vind je het antwoord wel tussen onze veelgestelde vragen. Voor persoonlijk advies kan je altijd een vrijblijvende afspraak maken met één van onze artsen. We nemen graag de tijd voor je en al jouw vragen.
Deze artikels zullen je misschien interesseren
- De maagring: hoe werkt dat precies?
- Obesitas behandelen: een multidisciplinaire aanpak is de sleutel tot succes
- De 10 meestgestelde vragen over een maagverkleining
- Overtollige huid na groot gewichtsverlies vermijden: kan je slappe huid verstevigen?
- Wat is het verschil tussen een bypass en een mini bypass?