fbpx

Obesitas behandelen: een multidisciplinaire aanpak is de sleutel tot succes

By maart 29, 2022Behandeling
Dokter wil obesitas behandelen met een multidisciplinaire aanpak

Vandaag is obesitas één van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld. Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, lijden aan obesitas. Vaak liggen verschillende factoren aan de basis van overgewicht en obesitas, die elkaar in de hand kunnen werken. Net daarom geloven wij bij Obesity Centre Brussels niet in een eenzijdige aanpak. Integendeel. Obesitas behandelen doe je met een multidisciplinaire behandeling.

Obesitas is geen keuze, maar een ziekte

Overgewicht en obesitas brengen heel wat nadelen met zich mee. Niet alleen zijn er sociale en praktische aspecten, obesitas leidt ook tot ernstige gezondheidsrisico’s. Zo werkt een te hoog gewicht een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte in de hand. Daarnaast ligt obesitas ook aan de basis van veel hart- en vaatziekten.

Kamp je zelf met obesitas? Dan is de kans groot dat je al heel wat pogingen ondernomen hebt om te vermageren. Voor een gezond en blijvend resultaat is evenwel de juiste aanpak nodig. Obesitas is niet zomaar het gevolg van een ongezonde levensstijl. Het is een ziekte die een medische behandeling vereist.

De behandeling van obesitas: een multidisciplinaire aanpak

In het Obesity Centre Brussels krijgen patiënten persoonlijke begeleiding van een multidisciplinair en professioneel team dat bestaat uit verschillende specialisten:

 • een psychiater of klinisch psycholoog
 • een diëtist
 • een internist (gewoonlijk endocrinoloog)
 • een chirurg
 • een fysiotherapeut

We pakken obesitas aan via een combinatie van gedragstherapie, een aangepast dieet en medische behandelingen. Voor ernstige gevallen van obesitas kan daar ook chirurgie bijkomen.

Het multidisciplinair team pleegt regelmatig overleg en wisselt cruciale informatie over patiënten uit, zodat een coherente aanpak van het probleem gegarandeerd is.

Obesitas behandelen bij het Obesity Centre Brussels

Obesitas behandelen met een aangepast dieet

De diëtist maakt van elke patiënt een persoonlijk profiel op. Het eetgedrag wordt in kaart gebracht en de patiënt krijgt zowel voor als na een eventuele chirurgische ingreep gepersonaliseerd voedingsadvies. We voorzien opvolging van zeer nabij in functie van de behoeften. Het doel is om gezond af te slanken en om correcte voedingswaarden na te streven.

Obesitas behandelen met sport

Dat voldoende beweging belangrijk is, betwist niemand. Het Vlaams Instituut Gezond Leven onderzocht hoeveel uur wij gemiddeld per dag al zittend doorbrengen. De resultaten liegen er niet om. Gemiddeld zitten we zo’n 8 uur en 20 minuten neer. Reken daar nog eens een gemiddelde van 8 uur slaap bij en je komt vlot aan meer dan 16 uur dat we passief doorbrengen. Sport en beweging gaan hand in hand met een gezonde levensstijl.

Een 30-tal minuten dagelijkse, fysieke activiteit zorgt voor een verhoogd energieverbruik. Ondertussen verminder je je vetgehalte en verhoogt je spiermassa. Een bijkomend voordeel van een dagelijkse vorm van beweging is een betere gemoedsrust. Een gezonde geest in een gezond lichaam, het klopt echt.

Onze fysiotherapeuten en kinesisten creëren een individueel bewegingsschema zodat jij stap voor stap aan jezelf kan werken. Laat je goed adviseren en luister naar je lichaam.

Wij geven alvast enkele tips om te sporten:

Obesitas behandelen met gedragstherapie

Elke patiënt krijgt individuele psychologische begeleiding, volledig aangepast aan zijn of haar persoonlijke situatie. Omdat er verschillende soorten obesitas bestaan, stellen we eerst het profiel van de patiënt op en brengen we de voorgeschiedenis in kaart.

Het is cruciaal om een goed zicht te krijgen op de motivatie van de patiënt. Ook wegen we zowel de weerstand als de mogelijkheden om zijn of haar situatie te veranderen tegen elkaar af. Het doel van de psychologische begeleiding is vooral om een positieve blik op de toekomst te krijgen.

Obesitas behandelen met medische behandelingen

In sommige situaties heeft obesitas een onderliggende medische oorzaak. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hormonale ziekte, een stoornis van het groeihormoon of een schildklierziekte. Het is dan belangrijk om eerst die onderliggende oorzaak aan te pakken, alvorens andere behandelingen op te starten.

Obesitas behandelen met chirurgie

Bij ernstige gevallen van obesitas kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Chirurgie wordt enkel toegepast bij patiënten die al meermaals zonder succes verschillende vermageringsmethodes hebben uitgeprobeerd. Er gelden in België enkele strikte criteria voor de terugbetaling van obesitaschirurgie.

Obesitaschirurgie vermindert het overgewicht door in te spelen op de energiebalans van de patiënt. Obesitas behandelen kan via verschillende chirurgische ingrepen. Wij stellen de patiënt altijd een ingreep voor die in zijn of haar geval de grootste kans op succes biedt.

Obesitas behandelen via een chirurgische ingreep.

De mogelijke ingrepen op een rij:

 • Maagverkleining
  Bij een maagverkleining wordt zo’n 80% van de maag verwijderd waardoor je je sneller verzadigd voelt en dus minder zal eten.
 • Maagring
  Een maagring is een elastische band die rond een deel van de maag wordt geplaatst waardoor je een kleine ‘voormaag’ krijgt.
 • Maagomleiding
  Bij een maagomleiding, ook wel een gastric bypass genoemd, zal de voeding rondom de maag heen geleid worden.

Het resultaat van een multidisciplinaire obesitasbehandeling

Het doel van de multidisciplinaire behandeling van obesitas is om een gedragsverandering teweeg te brengen om zo gewichtsverlies te realiseren én te behouden op de lange termijn. Het resultaat kan spectaculair zijn. Na een succesvolle obesitasbehandeling zien patiënten er niet alleen beter uit, ook hun mentale welzijn en levenskwaliteit neemt enorm toe.

Meer informatie of persoonlijk advies over het behandelen van obesitas

Meer informatie over obesitas en de mogelijke behandelingen

Wil je meer weten over obesitas, onze behandelingen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren