fbpx

BMI berekenen: is je BMI een goede maatstaf voor obesitas of niet?

By maart 29, 2022Algemeen

Of je lijdt aan overgewicht of niet valt objectief vast te stellen. Dat gebeurt meestal aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Het is handig dat je je BMI makkelijk zelf kunt berekenen. Misschien vraag je je af of zo’n eenvoudige berekening wel voldoende betrouwbaar is? Wat betekent het resultaat precies? En mag ik dit zomaar doortrekken voor mijn kinderen? Een woordje uitleg.

De Body Mass Index

We spreken over obesitas of extreem overgewicht als je te kampen hebt met een overmatige opstapeling van vet, in die mate dat je gezondheid in gevaar is.

Om te achterhalen of dat bij jou het geval is, kan je als eerste stap je Body Mass Index (BMI) berekenen. Soms spreken we ook van de queteletindex (QI). Deze index is een eenvoudige maatstaf waarmee je je lichaamsgewicht objectief kunt beoordelen. Het BMI geeft de verhouding weer tussen je lengte en je gewicht.

Het BMI bereken je zo:

BMI = gewicht (in kilogram) / lengte (in meter) in het kwadraat of: QI=m/h2

Om een concreet voorbeeld te geven: als je 95 kilogram weegt en 1,80 meter groot bent, dan bedraagt je BMI 95/1,802 = 29,3.

Heb je geen rekenmachine bij de hand? Dan kunt je je BMI makkelijk online berekenen op onze site.

Meet ook je buikomtrek

Je BMI beoordeelt natuurlijk je gewicht in functie van je lengte, maar maakt daarbij geen onderscheid tussen spier- en vetmassa. Het is daarom nuttig om ook je middelomtrek te meten, om zo de vetmassa ter hoogte van je buik te bepalen.

Zo ga je te werk: plaats een lintmeter in het midden tussen je heup en onderste rib, ter hoogte van je navel. Zorg dat je volledig uitademt terwijl je je buikomtrek afleest.

De ideale omtrek bij mannen ligt lager dan 94 centimeter. Bij vrouwen is dat lager dan 80 centimeter.

Je BMI beoordelen

Het BMI dat je berekend hebt, kan in één van deze categorieën vallen:

  • Minder dan 18,5: ondergewicht
  • Tussen 18,5 en 25: ideaal gewicht
  • Tussen 25 en 30: overgewicht
  • Tussen 30 en 35: zwaarlijvigheid of obesitas (graad 1)
  • Tussen 35 en 40: ernstige obesitas (graad 2)
  • Meer dan 40: morbide obesitas (graad 3)
  • Meer dan 50: superobesitas

BMI en buikomtrek: ideale indicatoren voor je gezondheid?

Je BMI en buikomtrek zijn slechts enkele van vele mogelijke indicatoren die een idee geven van je gezondheid. Raadpleeg altijd een arts om een volledig beeld te krijgen.

Een normaal gewicht is niet noodzakelijk gezond. Een gezond gewicht bekom je enkel en alleen met een gezonde levensstijl. Je kan dus perfect binnen de categorie ‘ideaal gewicht’ vallen en toch ongezond leven. Ongeacht je gewicht, is het dus belangrijk om je levensstijl grondig onder de loep te nemen en eventueel bij te sturen als je merkt dat het nodig is. Een gezonde levensstijl zal er namelijk voor zorgen dat je niet gaat jojoën.

Het is al door verschillende onderzoeken bevestigd: jojoën heeft een negatief effect op onze gezondheid en leidt in veel gevallen tot extra gewicht. Door regelmatig op dieet te gaan geven we onze hersenen verkeerde signalen. Ons brein gaat ons dieet beschouwen als een soort hongersnood, waardoor het anders gaat reageren en we na dit proces een aantal keer te herhalen een jojo-effect zien. Het is een vicieuze cirkel die niet eenvoudig te doorbreken valt. Maar alles is mogelijk, ook deze vervelende cirkel voorgoed doorbreken.

De sleutel tot succes? Een gezonde levensstijl. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je al jaren een fervent diëter bent of misschien stilaan de wanhoop nabij. Laat je niet uit je lood slaan. We weten dat vermageren een moeilijk proces is, dat ook mentaal een impact kan hebben. Laat je daarom bijstaan door een diëtist en/of een psycholoog, maar laat je ook thuis omringen door mensen die jou steunen en je goed doen voelen.

Een tweede tip die we je graag meegeven: stel de juiste doelen. Zeg niet “ik wil x aantal kilogram vermageren”. Het doel is duidelijk, maar het lijkt wel of je gaat bergen verzetten. Kies voor doelen in de vorm van gewoontes zoals bijvoorbeeld: “ik wil 1,5 liter water per dag drinken” of “ik wil bij iedere maaltijd een stuk fruit of groente eten”. Het gaat hierbij om heel concrete doelen. Wist je dat je je na zo’n 66 dagen een nieuwe gewoonte volledig eigen hebt gemaakt?

Een gezonde levensstijl draait om drie factoren:

BMI bij kinderen

Je kan het BMI van je kind berekenen. Bij het resultaat moet je wel rekening houden met het feit dat kinderen nog volop groeien. Je mag dus niet zomaar de beoordeling van volwassenen projecteren op de resultaten van je kind. Kind en Gezin hanteert bijvoorbeeld de grens voor overgewicht en obesitas van de International Obesity Task Force. Voor de eerder lagere BMI’s volgen ze de grenzen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Maar ook het geslacht speelt een rol in de grenswaarden. Dit komt door de verschillen in lichaamsbouw bij jongens en meisjes. Net zoals bij volwassenen is een “normaal gewicht” geen zekerheid op een gezond lichaam. Zo kan het zijn dat een kind ongezond eet, maar toch een “normaal gewicht” toegeschreven krijgt.

overgewicht en obesitas bij kinderen op basis van BMI

Meer informatie of persoonlijk advies over obesitas en overgewicht

Meer informatie over obesitas en je BMI

Wil je meer weten over obesitas, je BMI, de verschillende obesitasbehandelingen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren