fbpx

Obesity Centre Brussels sponsort Britse Adriana op weg naar wereldrecord en kinderdroom

By februari 21, 2022Algemeen

De 21-jarige Britse Adriana Brownlee maakt naam en faam met haar (misschien ietwat ongewone) hobby, bergklimmen en haar jacht op het wereldrecord. Geen ingeving van het moment, maar een kinderdroom die haar nooit meer losliet. Adriana inspireert en motiveert jongeren om dromen na te jagen, voldoende te bewegen en een gezonde levensstijl na te streven. Een boodschap die wij alleen maar kunnen toejuichen!

Adriana Bronwlee, foto van Instagram-profiel
We wouden Adriana graag wat beter leren kennen en haar persoonlijk enkele vragen stellen. We ontmoeten Adriana via (hoe kan het ook anders) een Teams call. Aan de achtergrondgeluiden te horen, vertoeft ze in een gezellige bar. Haar enthousiasme spat onmiddellijk van het scherm. Ze vertelt over haar ervaringen, haar inspiraties, haar tips voor een gezondere levensstijl, haar queeste voor het wereldrecord. Een inspirerend gesprek dat we graag met jullie delen.

 

 

 

14 x 8000 meter

De 14 hoogste bergen ter wereld. Allemaal zijn ze hoger dan 8000 meter, met als toppunt de Mount Everest met z’n 8850 meter. Om een idee te geven lijsten we ze even op.

14 x achtduizenders – De 14 hoogste bergen ter wereldSlechts 44 personen zijn er ooit in geslaagd om alle 14 bergen succesvol te beklimmen. Adriana hoopt binnenkort haar naam aan die lijst te kunnen toevoegen. Meer nog, Adriana gaat voor een wereldrecord. Ze wil als jongste persoon ooit alle 14 achtduizenders beklimmen.

Het huidige record staat op naam van Mingma Gyabu “David” Sherpa. Hij was amper 30 jaar en 166 dagen toen hij na 9 jaar op 20 oktober 2019 zijn laatste beklimming afrondde.

Anderen willen niet de jongste zijn, maar wel de snelste. Zo heb je Nirmal “Nims” Purja, de man die het vorige wereldrecord van 7 jaar en 310 dagen werkelijk verpulverde. Nims sloeg iedereen met verstomming toen hij in minder dan 7 maanden alle 14 achtduizenders beklom. Zijn uitzonderlijke prestatie werd vereeuwigd in de Netflix documentaire “14 peaks: Nothing is impossible”. Een echte aanrader als je het ons vraagt.

Een kinderdroom

De avonturier in Adriana werd aangewakkerd door haar vader, Tony Brownlee. Als fervent bergbeklimmer gaf hij zijn passie door. “Het was mijn papa die me liet proeven van het bergbeklimmersleven”, steekt Adriana van wal, “Samen gingen we de Three Peaks 24 hour Challenge aan. Ik was 9 jaar, andere leeftijdsgenoten waren aan het spelen met poppen of aan het voetballen. Ik ging bergen beklimmen. Het was een ervaring die met geen pen te beschrijven valt, maar het was ook extreem zwaar.” In amper 22 uur volbrachten ze de uitdaging. Adriana stond in het middelpunt van de belangstelling want als 9-jarige was ze anno 2010 de jongste ooit.

Ze schreef haar oudere zelf een brief: “Ik wil de hoogste bergen ter wereld beklimmen als jongste vrouw ooit.”

Zoveel jaar later doet ze het ook echt. Via haar website, Facebook en Instagram houdt ze ons op de hoogte van haar trainingen en vooruitgang. Hiermee wil ze anderen inspireren. Want wat voor haar ooit begon als een kinderdroom, is nu haar missie.

Adriana’s planning

Adriana Brownlee op weg naar het wereldrecord
In volle pandemie startte ze in 2021 haar queeste. “Het plan is om in 2024 alle 14 beklimmingen te kunnen afvinken.” Daarmee eindigt ze ruim onder het huidige wereldrecord. Eind 2021 mocht ze al 3 bergen van haar lijstje schrappen: Everest, Dhaulagiri en Manaslu. In 2022 staan er nog eens 6 op de planning, waaronder de 3de, 4de en 5de hoogste toppen. Beter gekend als Kangchenjunga, Lhotse, Makalu. In 2023 volgen de laatste 5.

Adriana is ondertussen een ervaren klimster, maar ook zij voelt nog steeds nervositeit. Vooral Annapurna, de dodelijkste berg, baart haar zorgen. Eén op vier klimmers overleeft de tocht niet. Statistieken die sommigen zouden afschrikken, Adriana krijgt naast gezonde stress ook een adrenalineboost. Zelf kwam ze in het verleden ook al in moeilijkheden.

Het was een moment dat ze nooit meer zal vergeten. Ze was één week ver in de expeditie toen het gebeurde. “De klim naar de top duurde zo’n 18 uur. Ik voelde me fantastisch, alles ging vlot. Er was geen vuiltje aan de lucht.

Mijn gids en ik besloten nog iets langer op de top te blijven dan de anderen.” In de afdaling liep het mis. “Ik begon moe te worden, ik voelde dat mijn energielevel ver onder nul zakte. Ik kon het eerst niet verklaren, maar het werd snel duidelijk: mijn zuurstoftank was leeg.” Er was niemand in de buurt en geen communicatie. Er was geen weg terug, verder afdalen was de enige optie. Het heeft 10 uur langer geduurd dan voorzien, maar ze kwam uiteindelijk veilig toe in het kamp. Gelukkig.

Adriana’s absolute must have’s tijdens het klimmen

“Je kan op veel manieren een berg beklimmen. In pure glampingstijl, met bijvoorbeeld koks en luxe tenten. Ik hou het liever ‘gewoner’,” aldus Adriana. “Al heb ik wel een aantal items die ik altijd bij heb, zoals bijvoorbeeld een goede gezichtscrème. De koude

lucht heeft zo’n dramatisch effect op mijn huid. Zonder mijn gezichtscrème zouden mijn huid en lippen volledig kapot gaan. Ik neem ook altijd koffie mee. Ik kan amper functioneren zonder mijn koffie in de ochtend,” aldus Adriana. Daarnaast heeft ze ook haar “gelukje op de berg”: zwarte drop.

Lijst van Adriana’s must have’s

Haar ultieme wapen? Dat is het gezelschap waarin ze vertoeft. Het is haar steunnetwerk waar ze door en door op kan vertrouwen. In het geval van Adriana gaat het om haar steunnetwerk tijdens het bergbeklimmen, maar we kunnen het ook doortrekken naar ons dagelijks leven. Ieder van ons heeft een steunnetwerk nodig. Het is wel zo dat je steunnetwerk erg belangrijk is in je strijd tegen obesitas of overgewicht in het algemeen.

10 onwaarschijnlijke minuten

De meeste mensen denken dat het meest fantastische moment is wanneer je de top bereikt. “Het is die 30 meter voor de top. Het moment waarop je de top ziet, je ziet de finish. Dat is het moment waarop al je stress je lichaam verlaat. Tien onwaarschijnlijke minuten van pure emotie voor je de top bereikt. Het is een magisch gevoel. Onbeschrijfelijk” aldus Adriana.

Een gezonde levensstijl, een kwestie van balans

Adriana is ondanks haar minder toegankelijke hobby, niet op zoek naar extremen. Al is het ooit anders geweest. Als tiener werd haar zelfbeeld enorm beïnvloed door social media. Ze begon intens te sporten en minder te eten tot ze meer calorieën verbruikte dan dat ze er opat. Zo hoopte ze er net zo uit te zien als atleten, modellen en actrices op Instagram. Het kostte haar enige tijd, maar Adriana kwam tot een belangrijke realisatie: ieder lichaam is anders en iedereen heeft een ander metabolisme. Niemand is hetzelfde. 

Quote Adriana

 

De gevaren van social media

Laat je dus vooral niet gek maken door alles wat je ziet op sociale media. Het perfecte lichaam bestaat niet. Vaak kunnen dergelijke beelden een trigger zijn en niet altijd in de goede zin. Sommigen gaan erdoor misschien aan hun gewicht werken, anderen krijgen mogelijks een emotionele eetbui. Onze tip voor jou? Observeer welke invloed bepaalde beelden en specifieke profielen op jou hebben. Ontvolg de profielen die je niet gelukkig maken of een negatieve invloed op je hebben. Een gezonde levensstijl draait om de juiste balans. Zowel bij anorexia als obesitas is het evenwicht zoek. Het belang van goede rolmodellen zoals Adriana is essentieel om een realistisch beeld te creëren. Net daarom willen wij Adriana ondersteunen.

Het belang van een gezonde levensstijl

Overgewicht en obesitas zijn een steeds groter wordend probleem, met soms zware gezondheidsproblemen tot gevolg. De Covid-19-pandemie bracht nog maar eens aan het licht hoe gevaarlijk obesitas kan zijn. Obesitas bleek één van de grootste risicofactoren te zijn op de intensieve zorgen. Obesitas zorgt enerzijds voor een mindere werking van ons immuunsysteem, het verdrievoudigt ook het risico op een ziekenhuisopname ten gevolge van Covid-19.

Ook los van Covid-19 zijn obesitas en overgewicht een maatschappelijk probleem. Dat bewijzen de wereldwijd stijgende cijfers. In de Verenigde Staten is maar liefst 40% van de bevolking obees. In België gaat het om 28% en zelfs 8% bij kinderen. Dat is een x3 op 20 jaar tijd. Het probleem ligt vaak bij de combinatie van ongezonde voeding en onvoldoende beweging.

Samen met Adriana willen we hier verandering in brengen. We steunen haar dan ook met veel plezier doorheen haar missie.

Adriana’s tips voor een gezonde levensstijl

Vandaag is Adriana trots op zichzelf en op haar lichaam. Ze wil jong en oud inspireren om dat ook te zijn. Alles begint bij een gezonde levensstijl, maar dat is niet altijd eenvoudig. Adriana deelt daarom enkele tips: 

  1. Stel doelen in de vorm van gewoontes
  2. Ga voor één gewoonte per keer
  3. Schrijf ’s ochtends op wat je wilt doen die dag
  4. Ga op zoek naar jouw passie
  5. Zorg voor voldoende beweging
  6. Wees lief voor jezelf
  7. Onthoud: jouw lichaam is uniek.
  8. Luister naar je lichaam

Het belang van dromen najagen en doelen stellen

Ook bij Obesity Centre Brussels erkennen we het belang van dromen en doelen. Dromen geven ons hoop, doelen geven ons kracht. Het is vaak een succesvolle combinatie bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Doelen zoals ‘ik wil 15 kg vermageren’ werken vaak minder goed en zelfs demotiverend. Zo kom je niet vooruit. Adriana’s tip om doelen te stellen in de vorm van gewoontes is een aanrader. Het geeft je iets concreet en haalbaar, zonder dat je jezelf de druk van de wereld op je schouders haalt. Kies bijvoorbeeld voor een doel als ‘ik wil bij iedere maaltijd een stuk fruit of groente eten”. Dit werkt veel motiverender.

We willen jongeren inspireren om te kiezen voor een gezonde levensstijl. Hoe sneller je jezelf een gezonde levensstijl aanmeet, hoe beter. Overgewicht kan je beter voorkomen, dan genezen. Het is een eeuwenoud cliché, maar daarom niet minder waar.

Het belang van voldoende beweging

Toegegeven, Adriana’s hobby is niet de meest toegankelijke. Je hoeft geen bergen te beklimmen om een gezonde levensstijl te hebben. Voldoende beweging is echter wel belangrijk. Een 30-tal minuten fysieke activiteit per dag brengt al veel voordelen met zich mee:

  • Verhoogd totaal energieverbruik
  • Verminderd vetgehalte
  • Verhoogde spiermassa
  • Betere gemoedsrust

De goede invloed van sport valt niet te betwisten, ook mensen met een hoge BMI en obesitas ervaren veel goede effecten, dat wijst ook onderzoek van Harvard aan.

Beweging is essentieel in het voorkomen van overgewicht en in de strijd tegen obesitas. Je hoeft dus niet iedere dag een zware sportsessie in te lassen. Lees al onze tips om de strijd aan te gaan met obesitas en overgewicht:

Sporten onder persoonlijke begeleiding

Wij geloven in een multidisciplinaire aanpak in de strijd tegen obesitas: voeding, beweging, een goed steunnetwerk en eventueel een chirurgische ingreep. In elk van deze facetten bieden we onze cliënten persoonlijke begeleiding. Het laatste dat je moet doen, is obesitas op je eentje bestrijden. In ons centrum bieden we alle patiënten dan ook een individueel bewegingsprogramma aan in samenwerking met onze fysiotherapeuten en kinesisten.

We organiseren ook tweewekelijkse groepssessies waarbij we elkaar motiveren en stimuleren om het beste van onszelf te geven, tijdens de les en daarbuiten.

We vinden het onze maatschappelijke plicht om niet enkel overgewicht en obesitas te behandelen, maar ook om het te voorkomen. Obesitas bij jonge kinderen is een steeds groter wordend probleem. Wij willen ons steentje bijdragen door jonge kinderen te inspireren te sporten én hun dromen na te jagen.

Wil je meer te weten komen over Adriana en haar queeste naar het wereldrecord?

Je kan alles volgen op haar website of Instagram, maar ook wij houden je op de hoogte.

Meer informatie of persoonlijk advies over een gezonde levensstijl of sporten?

Heb je nog vragen in verband met het aanmeten van een nieuwe levensstijl of hoe je kan sporten met overgewicht? Neem gerust contact met ons op.  Wij beantwoorden graag al je vragen.