Obesitaschirurgie: Welke bariatrische ingrepen zijn mogelijk?

Bariatrische ingrepen maken een wereld van verschil voor wie kampt met extreem overgewicht of obesitas. Ze helpen je op weg naar een gezonder leven.

Wat is een bariatrische ingreep?

Bariatrische chirurgie, ook wel obesitaschirurgie of maagchirurgie genoemd, is een specialisatie binnen de geneeskunde die zich toelegt op het behandelen van obesitas. Hiermee doelen we op het duurzaam en langdurig verlagen van lichaamsgewicht.

Welke soorten bariatrische ingrepen zijn er?

Obesitaschirurgie vermindert overgewicht door in te spelen op de energiebalans. Er zijn drie soorten bariatrische ingrepen mogelijk:

  • Restrictieve procedure – Hierbij beperken we de voedselinname.
  • Malabsorptieve procedure – Hierbij passen we de voedselabsorptie en -vertering aan.
  • Restrictieve en malabsorptieve procedure – Hierbij passen we een combinatie van beide principes toe.

Benieuwd wat ze precies inhouden? Blijf dan zeker lezen!

Restrictieve procedures

Restrictieve procedures hebben als doel om sneller een verzadigd gevoel uit te lokken. Concreet betekent dit dat wanneer we eten, we sneller een voldaan gevoel ervaren. Ons hongergevoel verdwijnt en we eten minder.

De chirurg maakt een klein reservoir in het bovenste deel van de maag. Dit reservoir heeft een capaciteit tussen ongeveer 15 en 30 ml en is verbonden met de rest van de maag door middel van een kleine opening. Hierdoor kan je minder eten en voel je je sneller voldaan. De vertering (de absorptie) blijft ongewijzigd.

Deze technieken vragen veel van patiënten. Wanneer men voor dit type bariatrische ingreep kiest, is het belangrijk dat men zich gemotiveerd voelt. Want men zal zich moeten aanpassen aan een nieuwe manier van eten: trager eten, beter kauwen, vet- of calorierijke dranken en voeding vermijden. Indien patiënten deze nieuwe levensstijl hanteren, levert een dergelijke behandeling bewonderenswaardige resultaten op. Zo niet, is de kans groot dat de ingreep haar doel mist. Het maagreservoir kan namelijk uitrekken.

Voorbeelden van restrictieve, bariatrische ingreep:

Malabsorptieve procedures

Malabsorptieve procedures zijn bariatrische ingrepen die het verteringsproces beïnvloeden. Zo zorgen ze ervoor dat het voedsel slecht verteerd en/of onvolledig geabsorbeerd wordt.

Tijdens deze operaties verandert de chirurg de anatomie van de dunne darm om de gal- en pancreassappen af te leiden, zodat ze pas aan het einde van de dunne darm in contact komen met de ingenomen voedingsstoffen. Daardoor wordt de opname van vetten en koolhydraten bemoeilijkt. De chirurg kan de lengte van de gemeenschappelijke darmlis wijzigen om de absorptiegraad van de proteïnen, vetten en vetoplosbare vitaminen aan te passen.

Voorbeelden van malabsorptieve, bariatrische ingreep:

  • Biliopancreatische derivatie (BPD) of Scopinaro.
  • Sleeve gastrectomie met duodenal switch – Een variant op de BPD waarbij de maag op een andere manier wordt verkleind.

Restrictieve en malabsorptieve procedures

Sommige bariatrische ingrepen combineren beide procedures. Hier wordt er ter hoogte van de overgang van de slokdarm naar de maag met hechtingsnieten een kleine voormaag gevormd. De rest van de maag wordt niet weggenomen, maar gesloten of gescheiden van het bovenste deel van de maag. Door deze techniek toe te passen blijft de bloedvoorziening aanwezig.

We verbinden de voormaag met een lager gedeelte van de dunne darm. Deze darmlis wordt op een lager punt opnieuw verbonden met de oorspronkelijke dunne darm. Hierdoor wordt voeding niet langer in de twaalfvingerige darm opgenomen, maar start de vertering een heel stuk verder.

  • Gastric bypass: deze ingreep wordt het meest uitgevoerd en wordt beschouwd als de gouden standaard op het vlak van duurzaam gewichtsverlies en behoud van levenskwaliteit.

Mogelijke bariatrische ingrepen tegen obesitas

Gastric bypass

Bij een maagomleiding wordt voeding om de maag heen geleid. Het is wereldwijd de populairste bariatrische ingreep tegen obesitas.

Meer over een gastric bypass

Gastric sleeve

Bij een maagverkleining verwijdert de chirurg zo’n 80% van de oorspronkelijke maag. Enkel een smalle, buisvormige maag blijft over.

Meer over een gastric sleeve

Gastric banding

Tijdens deze operatie wordt een elastische band geplaatst rond het bovenste deel van de maag. Hiermee creëren we een kleine voormaag.

Meer over een gastric banding

Belangrijke informatie

Mogelijke complicaties na bariatrische ingrepen

Bariatrische ingrepen kunnen een wereld van verschil maken voor de patiënt, maar ze komen niet zonder risico’s. Net zoals iedere chirurgische ingreep bestaat de kans op complicaties.

Meer over mogelijke complicaties

Potentiële resultaten na obesitaschirurgie

Bariatrische ingrepen kunnen een enorme invloed hebben op je lichaamsgewicht. Daarnaast kan het verliezen van overgewicht ook een positief effect hebben op je totale gezondheid.

Meer over potentiële resultaten

Voorwaarden voor bariatrische ingrepen

Er zijn enkele specifieke voorwaarden waaraan je als patiënt moet voldoen om in aanmerking te komen voor obesitaschirurgie. Ontdek of je voldoet aan de voorwaarden.

Meer over de voorwaarden voor obesitaschirurgie
Dr. Yannick Nijs contact | Obesity Centre Brussels

Dr. Yannick Nijs
Obesitas chirurgie

St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel

+32 470 588 537
+32 2 614 37 20

Contacteer onsMaak een afspraak

Ga de strijd aan met obesitas

Ons team luistert naar jou en bepaalt een multidisciplinaire aanpak op basis van je situatie.
Wil je de eerste stap zetten naar een nieuwe versie van jezelf? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

Maak uw afspraak