Gastric banding (maagring of maagband)

Een maagring of maagband kan patiënten met extreem overgewicht (obesitas) op weg helpen naar een gezondere levensstijl en minder lichaamsgewicht. Of u in aanmerking komt voor gastric banding, zoals deze procedure in het vakjargon heet, hangt van verschillende factoren af.

Hoe werkt gastric banding?

Uw energiebalans bepaalt of uw gewicht toeneemt dan wel afneemt. Operaties om overgewicht te behandelen, spelen daarom altijd in op een of beide elementen van de energiebalans. Ofwel beperken ze de voedselopname, ofwel zorgen ze ervoor dat de voeding in mindere mate wordt verteerd. Gastric banding – het plaatsen van een maagring – is een voorbeeld van het eerste type, de zogenaamde restrictieve behandelingen.

Het principe van de maagband of -ring is erg eenvoudig.

  • Rond het bovenste deel van de maag wordt een elastische band geplaatst die de maag opdeelt in een kleine ‘voormaag’ van zo’n 15 ml en de rest van de maag.
  • Omdat de passage tussen de voormaag en de eigenlijke maag zo nauw is, vult het kleine reservoir zich snel en heeft de patiënt gauw genoeg gegeten.
  • Doordat het hongergevoel verkleint, zal de patiënt minder eten en dus gewicht verliezen.

In tegenstelling tot verschillende andere ingrepen, is gastric banding omkeerbaar. De maagband kan bijgesteld worden of opnieuw verwijderd zonder schade.

Voor wie is een maagring?

Om in aanmerking te komen voor obesitasheelkunde, moet de patiënt lijden aan extreme obesitas (BMI 40 of meer). Ook patiënten met een ietwat lager BMI gecombineerd met andere complicaties, zoals hart- en vaatziekten of diabetes, komen in aanmerking. Volgens een recent Koninklijk Besluit moeten patiënten voor obesitaschirurgie minstens 18 jaar zijn en moeten zij eerder al geprobeerd hebben af te vallen door een dieet. Een maagring helpt de patiënt gezond en duurzaam af te vallen, maar is pas succesvol wanneer de patiënt ook de eigen eetgewoontes bijstuurt. Na de operatie moet de patiënt zich aan een strikt voedingspatroon houden.

De ingreep

De chirurgen van het Obesity Centre Brussels brengen de maagband laparoscopisch in, dat wil zeggen via een kijkoperatie. Dat bevordert de revalidatie en verkleint de kansen op littekens. De maagband die wordt ingebracht is opblaasbaar. Via een ‘poortje’ onder de huid kan de spanning worden aangepast, zodat de doorgang groter of kleiner wordt. Dat kan nodig zijn om het gewenste gewichtsverlies te behalen.

In de regel verloopt de operatie relatief snel en makkelijk.

Nazorg, herstel en resultaten

Na de ingreep moeten patiënten een strikt dieet volgen en kunnen ze last krijgen van maagzuurreflux. Zoals bij alle chirurgische ingrepen is er ook bij gastric banding een kleine kans op complicaties.

Hoe snel en hoeveel u precies zult vermageren, hangt af van verschillende factoren. Let wel: in de regel leveren andere operaties, zoals een gastric bypass of een gastric sleeve, op de lange termijn betere resultaten op.

Dr. Yannick Nijs contact | Obesity Centre Brussels

Dr. Yannick Nijs
Colorectale chirurg

St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel

+32 470 588 537
+32 2 614 37 20

Contacteer onsMaak een afspraak