fbpx

Wat is een maagband precies en hoe helpt het om af te vallen?

By augustus 19, 2019Algemeen
maagband

Er bestaan diverse chirurgische ingrepen die een uitkomst bieden bij ernstige gevallen van obesitas. Een ervan is de maagband. Maar wat is dat precies, hoe wordt de operatie uitgevoerd en op welke manier helpt zo’n maagband om gewicht te verliezen? U ontdekt het in dit artikel.

Een bariatrische ingreep

Wanneer u, ondanks een correcte begeleiding, voldoende beweging en een gezond voedingspatroon, geen blijvend gewichtsverlies kunt realiseren, kan een arts u voorstellen om een chirurgische ingreep te ondergaan. Hiervoor gelden in België wel strikte voorwaarden.

Afhankelijk van uw situatie, kan een maagband voor u een optie zijn. Dankzij zo’n vermageringsoperatie of  bariatrische ingreep kunt u op vrij korte tijd een spectaculair resultaat van tien tot vijftig procent overgewichtverlies neerzetten.

Wat is een maagband of maagring?

Het plaatsen van een maagband of maagring – beide woorden zijn synoniemen – is een voorbeeld van een restrictieve ingreep. Dat betekent dat de operatie als doel heeft om de voedselopname van de patiënt te beperken en zo in te grijpen op zijn of haar energiebalans. Een maagband plaatsen wordt soms ook gastric banding genoemd.

De chirurg brengt rond het bovenste deel van de maag een elastische band uit siliconen aan. Op die manier deelt hij de maag op in een kleine ‘voormaag’ met een volume van zo’n 15 ml en een groter resterend gedeelte. Omdat de verbinding tussen de voormaag en de eigenlijke maag erg nauw is, vult het kleine reservoir zich snel en heeft de patiënt al gauw het gevoel dat hij voldoende gegeten heeft. Doordat het hongergevoel vermindert, zal de patiënt kleinere porties eten en zo gewicht verliezen.

Hoe verloopt de ingreep?

Een maagband kan geplaatst worden tijdens een kijkoperatie onder algemene verdoving. Gemiddeld duurt de ingreep 45 minuten. De revalidatie verloopt in de regel vlot en de kans op littekens is klein. De siliconen ring die geplaatst wordt is bovendien opblaasbaar, zodat de doorgang naar de restmaag groter of kleiner gemaakt kan worden. Op die manier kan de maagband op het gewenste gewichtsverlies ‘afgesteld’ worden.

Wellicht het grootste voordeel van een maagband is dat de ingreep volledig omkeerbaar is. Toch is gastric banding niet voor iedereen weggelegd. Patiënten moeten zich na de operatie aan een strikt dieet houden en kunnen last ondervinden van maagzuurreflux.