fbpx

Welke operaties om af te vallen bestaan er?

By juli 22, 2019Algemeen
operaties om af te vallen gastric bypass

Obesitas of zwaarlijvigheid is een ernstig probleem dat om een gepaste behandeling vraagt. In bepaalde gevallen is een chirurgische ingreep aangewezen. Maar welke operaties om af te vallen zijn er zoal mogelijk? Een overzicht.

Blijvend resultaten

Wie kampt met obesitas, heeft meestal al heel wat pogingen ondernomen om gewicht te verliezen. Maar voor wie een BMI van 30 of hoger heeft, volstaan beweging en gezonde voeding vaak niet voor blijvende resultaten. Obesitas is namelijk een ziekte, die ook medisch behandeld moet worden.

Bij ernstige gevallen van obesitas kan een arts inschatten of een vermageringsoperatie of bariatrische ingreep aangewezen is. U wordt dan doorverwezen naar een chirurg die gespecialiseerd is in obesitaschirurgie.

De verschillende soorten operaties om af te vallen

Er bestaan drie types vermageringsoperaties, die elk op een verschillende manier inspelen op de energiebalans van het lichaam.

1.      Restrictieve procedures

Dit soort operatie vermindert de voedselinname van de patiënt door het reservoir van de maag te verkleinen. Zo krijgt de patiënt bij het eten sneller een gevoel van verzadiging.

Voorbeelden van restrictieve procedures zijn:

  • de maagring of maagband (gastric banding): aan de bovenkant van de maag brengt de chirurg een elastische band aan die de maag opdeelt in een kleine ‘voormaag’ (met een volume van zo’n 15 ml) en de rest van de maag.
  • de verticale gastroplastiek: de chirurg creëert een kleine voormaag aan de binnenbocht van de maag en verstevigt deze aan de uitgang met een siliconen bandje.
  • de maagverkleining, gastric sleeve of sleeve gastrectomie: een groot gedeelte van de maag wordt weggenomen, zodat er slechts een smalle, buisvormige maag overblijft.

2.      Malabsorptieve procedures

Deze ingrepen passen de spijsvertering aan. De chirurg wijzigt de anatomie van de dunne darm, zodat voedsel slechts gedeeltelijk verteerd en geabsorbeerd wordt.

Voorbeelden van malabsorptieve ingrepen zijn:

  • De biliopancreatische derivatie (BPD) of Scopinaro: een combinatie van een sleeve gastrectomie met een bypass van een groot gedeelte van de dunne darm. Deze operatie wordt slecht in uitzonderlijke gevallen geadviseerd en wordt altijd in twee stappen uitgevoerd.
  • Een sleeve gastrectomie met duodenal switch: een variant op de BPD waarbij de maag op een andere manier wordt verkleind.

3.      Een combinatie van beide procedures

De gastric bypass of maagomleiding is de bekendste combinatie van een restrictieve en een malabsorptieve procedure. Bij deze ingreep creëert de chirurg een maagreservoir van 15 ml, maar blijft de rest van de maag behouden. Vanuit dat reservoir maakt de chirurg een nauwe verbinding met een lagergelegen deel van de dunne darm, dat naar boven wordt opgetrokken.

Een gastric bypass is een frequent uitgevoerde operatie die in de in de regel zeer goede resultaten oplevert.

Hebt u vragen over een van deze operaties om af te vallen? Neem dan gerust contact met ons op.