fbpx

Wat is een maagverkleining precies en wat zijn de risico’s?

By april 23, 2019Algemeen
Dieetplan | Obesity Centre Brussels

In ernstige gevallen van obesitas is een chirurgische ingreep soms aangewezen. Een van de mogelijke ingrepen die het behandelende team kan voorstellen is een gastric sleeve of maagverkleining. Maar wat omvat zo’n operatie precies, wie komt ervoor in aanmerking en welke risico’s zijn eraan verbonden? U ontdekt het in dit artikel.

Hoe verloopt een maagverkleining?

Bij een maagverkleining verwijdert een chirurg tot 80 procent van de maag. Wat overblijft is een veel smallere, buisvormige maag. Deze ingreep heeft tot doel om patiënten sneller een voldaan gevoel te geven, waardoor ze minder eten en zo gewicht verliezen.

Een maagverkleining is een relatief nieuwe, maar bijzonder succesvolle chirurgische ingreep. De operatie wordt altijd onder algemene narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 40 minuten.

Wie komt in aanmerking voor een maagverkleining?

Maagverkleiningen worden in de regel enkel aanbevolen voor patiënten met een BMI van 40 of meer. Gaat de zwaarlijvigheid evenwel gepaard met andere ziektes (diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie, slaapapneu of gewrichtsklachten), dan komen ook patiënten met een BMI vanaf 35 in aanmerking voor de ingreep.

Voor de terugbetaling van een maagverkleining gelden er in België nog een aantal bijkomende criteria.

Wat zijn de risico’s?

Net zoals bij elke chirurgische ingreep zijn bij een maagverkleining complicaties nooit volledig uitgesloten. Als u een beroep doet op een ervaren chirurgisch team dat de techniek van de ingreep perfect in de vingers heeft, blijven de risico’s evenwel tot een minimum beperkt.

Mogelijk complicaties bij een maagverkleining zijn onder meer:

  • Bloedingen
  • Infecties
  • Een slechte wondgenezing (vooral bij patiënten die roken of die diabetes hebben)
  • Moeite met slikken tijdens de eerste weken na de ingreep
  • Een lekkage door een slechte afsluiting van de wonde: als deze ernstige complicatie tijdig herkend wordt, kan ze goed behandeld worden. De chirurg zal in dat geval een gastroscopie uitvoeren om het lek te dichten.

Om dergelijke complicaties te vermijden, is het cruciaal dat patiënten de voedingsadviezen van het behandelende team strikt volgen. Ook een goede wondzorg is van groot belang. Ten slotte wordt het ook afgeraden om gedurende twee à drie weken na de ingreep belastende activiteiten (sporten, zware lasten tillen, …) uit te voeren.