Gewicht verliezen is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je kampt met overgewicht of strijdt tegen obesitas. Gastric banding kan patiënten met extreem overgewicht (obesitas) op weg helpen naar een gezondere levensstijl en minder lichaamsgewicht. Het is voor velen een keerpunt in hun leven.
Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen:
- Wat is gastric banding?
- Wat zijn de voor- en nadelen van gastric banding?
- Hoe zorgt gastric banding voor gewichtsverlies?
- Hoeveel kilogram val je af dankzij gastric banding?
- Zorgt gastric banding voor langdurig gewichtsverlies?
- Wie komt in aanmerking voor de operatie?
- Hoe verloopt de ingreep?
- Wat met de nazorg en het herstel na gastric banding?
Wat is gastric banding?
Gastric banding, ook gekend als maagring of -band, is een restrictieve ingreep tegen obesitas. Het principe is eenvoudig. De chirurg plaatst rond het bovenste deel van de maag een elastische band. Met een gesp-sluiting deelt men de maag op in een kleine ‘voormaag’ van zo’n 15 ml en de rest van de maag.
De binnenzijde van de elastische band is voorzien van een opblaasbaar deel. Dat biedt de mogelijkheid om de doorgang van de maaguitgang van de voormaag aan te passen. Kortom, we kunnen navigeren hoeveel voedsel er gelijktijdig kan passeren. Verder blijft het spijsverteringssysteem exact hetzelfde.
Omdat de passage tussen de voormaag en de eigenlijke maag zo nauw is, vult het kleine reservoir zich snel en heb je al snel het gevoel voldaan te zijn. De hoeveelheid voedsel die je per maaltijd eet, neemt af. Doordat het hongergevoel verkleint, zal je in het algemeen minder eten en dus gewicht verliezen.
In tegenstelling tot verschillende andere ingrepen, is gastric banding wel omkeerbaar. De maagband kan bijgesteld worden of opnieuw verwijderd zonder schade.
Wat zijn de voor- en nadelen van gastric banding?
Iedere vorm van obesitaschirurgie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Dat is voor een gastric banding niet anders. We zetten het alvast voor je op een rij:
Voordelen | Nadelen |
Het is een kijkoperatie | Je moet een streng dieet volgen |
Het is een relatief eenvoudige ingreep | Je kan reflux en brandend maagzuur ervaren |
De ingreep is omkeerbaar | Beperkter gewichtsverlies dan bij andere ingrepen |
Korte ziekenhuisopname | Operatie onder algemene verdoving |
Revalidatie gaat relatief snel | Het onderhuids injectiepoortje blijft |
Er wordt niet in de maag gesneden | Je kan enkel nog kleine porties eten |
Je littekens zijn kleiner |
Hoe zorgt een gastric banding voor gewichtsverlies?
Een maagband heeft een grote invloed op je leven. De techniek is zo ontwikkeld dat het op verschillende niveaus helpt:
- Beperken van de voedselinname – De kleine voormaag zorgt ervoor dat je porties kleiner zijn. Je bent sneller voldaan en zal daardoor minder eten.
- Verminderde eetlust – Veel patiënten merken dat hun eetlust afneemt.
- Aanpassen van de band – Indien nodig kan de spanning van de maagring aangepast worden.
Hoeveel kilogram val je af dankzij een gastric banding?
Patiënten verliezen na hun gastric banding operatie gemiddeld zo’n 30% van hun overgewicht. Over het algemeen zien we de eerste maanden een verlies van ongeveer 1 kilogram per week, maar zoals altijd variëren resultaten per persoon.
Zorgt een gastric banding voor langdurig gewichtsverlies?
Een gastric banding kan zorgen voor blijvend gewichtsverlies. Eén van de succesfactoren is een aangepaste levensstijl. Dat is bij iedere bariatrische ingreep belangrijk, maar hier nog net iets meer. Minder grote porties, gezonde voedingsmiddelen en voldoende beweging maken een wereld van verschil voor het resultaat van de ingreep.
In de regel leveren andere operaties, zoals een gastric bypass of een gastric sleeve, op de lange termijn betere resultaten op.
Wie komt in aanmerking voor de operatie?
Obesitasheelkunde is voor patiënten die lijden aan extreme obesitas (BMI 40 of meer). Ook patiënten met een ietwat lager BMI gecombineerd met andere complicaties, zoals hart- en vaatziekten of diabetes, komen in aanmerking. Volgens een recent koninklijk besluit moeten patiënten voor obesitaschirurgie minstens 18 jaar zijn en moeten ze eerder al geprobeerd hebben af te vallen door een dieet. Een gastric banding operatie helpt je gezond en duurzaam af te vallen, maar is pas succesvol wanneer je ook je eigen eetgewoontes bijstuurt. Na de operatie moet je je aan een strikt voedingspatroon houden.
Heb je nog vragen? Maak dan een afspraak of lees dit artikel over de 5 meestgestelde vragen over gastric banding.
Hoe verloopt een gastric banding operatie?
De ziekenhuisopname
’s Morgens in alle vroegte verwachten we je in ons ziekenhuis. Je ontvangt alle nodige informatie ruim op voorhand van ons medisch secretariaat. Zo weet je precies wanneer je waar moet zijn. We schrijven je in en begeleiden je alvast naar je kamer. Daar zal een verpleegkundige langskomen om je klaar te maken voor de operatie. Ondertussen bereiden we ook het operatiekwartier voor op je komst.
De ingreep
De chirurgen van het Obesity Centre Brussels brengen de maagband laparoscopisch in, dat wil zeggen via een kijkoperatie en onder volledige verdoving. Deze werkwijze bevordert de revalidatie en verkleint de kansen op littekens. De maagband die wordt ingebracht is opblaasbaar. Via een ‘poortje’ onder de huid kan de spanning worden aangepast, zodat de doorgang groter of kleiner wordt. Dat kan nodig zijn om het gewenste gewichtsverlies te behalen.
In de regel verloopt de operatie relatief snel en makkelijk.
Na de ingreep
Nadien word je naar de ontwaakzaal gebracht. Daar kan de verdoving rustig uitwerken, terwijl onze verpleegkundigen een oogje in het zeil houden en je parameters nauwlettend in de gaten houden. Eenmaal de verdoving volledig is uitgewerkt, brengen we je terug naar je kamer waar je verder kan bekomen.
Voor je huiswaarts keert, heb je een gesprek met één van onze diëtisten die je verder zal begeleiden en opvolgen. Ook je chirurg brengt nog een bezoek om een laatste check-up te doen en je vooruitgang te bekijken. We nemen bovendien graag de tijd om al je vragen te beantwoorden.
Wat met de nazorg en het herstel na een gastric banding?
Je levensstijl omgooien is een absolute must om eventuele complicaties te vermijden. Na de ingreep zal je een strikt dieet moeten volgen. Zoals bij alle chirurgische ingrepen is er ook bij gastric banding een kleine kans op complicaties.
Heb je nog vragen? Maak dan een afspraak of lees dit artikel over de 5 meestgestelde vragen over gastric banding.
Dr. Yannick Nijs
Colorectale chirurg
St-Michiel Europaziekenhuis
Linthoutstraat 150, 1040 Brussel
+32 470 588 537
+32 2 614 37 20
Maak je persoonlijke consultatie
Tijdens een persoonlijke consultatie bespreken we jouw situatie. Want die begrijpen, helpt ons te bepalen hoe we jou het best kunnen helpen. Het geeft ons een beter inzicht in de behandelmethodes en welke aansluit bij je noden.