fbpx

Virtuele maagband vs klassieke maagband: de belangrijkste verschillen

By november 17, 2022Behandeling
Virtuele maagband vs klassieke maagband: de belangrijkste verschillen

Vecht je tegen de kilo’s en lijken al je inspanningen tevergeefs? Je bent lang niet alleen. Heel veel mensen weten exact hoe je je voelt. Je overgewicht geeft je misschien het gevoel alsof het een onverbiddelijk feit is. Toch is de realiteit anders. Ook wanneer dieet na dieet je in de steek liet of zelfs nog verder van huis bracht (lees: jojo-effect), zijn je kansen niet verkeken. Chirurgische ingrepen kunnen helpen, ook daar waar menig dieet niet het gewenste resultaat opleverde.  

We hoorden allemaal wel al eens over een maagverkleining, -omleiding of maagband. Het zijn de meest uitgevoerde ingrepen binnen de obesitaschirurgie. Maar er bestaan ook varianten. In dit artikel verdiepen we ons verder in de virtuele maagband. Je krijgt een antwoord op volgende vragen:  

  • Wat is een virtuele maagband?  
  • Wat is het verschil met een klassieke maagband?  

Wat is een virtuele maagband? 

Sinds de jaren 2000 worden virtuele maagbanden toegepast, een nieuw fenomeen is het dus niet. Een virtuele maagband wordt “geplaatst” onder hypnose. Via je onderbewustzijn worden je hersenen overtuigd van een nieuwe realiteit. Je brein gelooft dat er effectief een operatie heeft plaatsgevonden waardoor je, net zoals bij een klassieke maagband, sneller verzadigd bent.  

Wat is het verschil met een klassieke maagband? 

Het grote verschil is het feit dat je bij een gewone maagband onder narcose gaat en er effectief een ring rondom je maag wordt geplaatst. Dit is bij een virtuele maagband niet het geval. Logischerwijs is de revalidatie achteraf anders.  

Daarnaast wordt de virtuele maagband vaak in twijfel getrokken door het grote publiek. Dat heeft alles te maken met de “hypnose”, waar veel ongeloof rond heerst. Online kan je heel wat cijfers lezen over de behandeling. Sommige websites spreken van een slaagpercentage van tot wel 80%. Andere gaan nog verder en pronken met een slaagpercentage van 95%. Toch is er tot op heden bitter weinig wetenschappelijk bewijs voor deze claims. Britse onderzoekers volgden een groep van 30 deelnemers gedurende 24 weken. Ze werden opgesplitst in 2 groepen waarvan de ene groep een virtuele maagband kreeg en de andere helft enkel dieettips. De onderzoekers moesten concluderen dat er geen significant verschil was in gewichtsverlies tussen beide groepen.  

Wat men vaak niet vermeld bij het aanprijzen van de virtuele maagband, is de motivatie van de patiënt zelf. Net zoals bij de klassieke maagband is een omzwaai in levensstijl noodzakelijk om succes te garanderen. Het gaat dus niet vanzelf.  

Net zoals bij een klassieke maagband kom je voor een virtuele maagband in aanmerking met een BMI van 30 of hoger. Je zou je sneller verzadigd voelen, waardoor je minder eet. De behandeling claimt ideaal te zijn voor wie stelselmatig te veel eet. Het zou de voedselinname en het aantal calorieën beperken. Je porties worden kleiner, maar de hoeveelheid calorieën die je opneemt, is ook afhankelijk van je voeding. Snoep je veel? Of eet je veel fast food? Dan blijf je ondanks kleinere porties toch veel calorieën eten. Dit kan gewichtsverlies blokkeren. 

Een virtuele maagband wordt dikwijls voorgesteld als een soort “magische” oplossing tegen overgewicht. Helaas is overgewicht of obesitas meestal niet louter “te veel eten”. In de meeste situaties is er meer aan de hand. Obesitas komt soms vanuit onzekerheid, trauma, erfelijke aanleg, eetstoornissen zoals bijvoorbeeld emo-eten of het tuimelen van het ene dieet in het andere met een jojo-effect als gevolg.  

Heb je nog vragen over een virtuele maagband?   

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een virtuele maagband of een andere obesitasbehandeling? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies. Is de stap naar een afspraak te groot? Dan kan je ook een kijkje nemen op onze veelgestelde vragen pagina. Daar geven we uitgebreid antwoord op de meest prangende vragen.  

Maak uw afspraak  

Meer interessante artikels