fbpx

Gezonde keuzes in de supermarkt: zo lees je de Nutri-Score

By november 8, 2022Gezondheid
Man wandelt met een winkelkar door de supermarkt

Gezonde keuzes maken in de supermarkt, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of toch niet? In dit artikel helpen we je te kiezen voor gezonde producten met enkele handige tips en een beter inzicht in de Nutri-Score.  

Wat betekent de Nutri-Score? 

de Nutri-Score
Zodra je een supermarkt binnenwandelt, word je ermee rond de oren geslagen: de Nutri-Score. De Nutri-Score werd in 2014 ontwikkeld door wetenschapper Serge Hercberg, werknemer bij het Instituut National de la Santé et la Recherche Médicale. Sinds 2019 vinden we de Nutri-Score terug in de Belgische supermarkten. In 2021 volgden ook Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje.  

De Nutri-Score is een logo dat we terugvinden op de producten in de supermarkt. De score wordt berekend aan de hand van een puntentelling. De score van een product wordt in grote mate beïnvloed door de hoeveelheid koolhydraten, suikers, vetten, zout, vezels, eiwitten, fruit en groenten in het product.  

De schaal waartussen een product kan scoren, schommelt tussen -15 en 40. Deze score wordt omgezet naar de meer herkenbare schaal tussen A en E:  

  • A: beste productsamenstelling – te verkiezen product 
  • B: goede productsamenstelling  
  • C: gemiddelde productsamenstelling  
  • D: minder goede productsamenstelling  
  • E: minst goede productsamenstelling – te vermijden product  

Deze letterschaal wordt gecombineerd met een kleurenschaal om optimale duidelijkheid te bekomen. Zo kan je als consument heel eenvoudig en snel gezondere keuzes maken, zonder ieder voedingsetiket te bestuderen. Hoe gezonder het product, hoe beter de score.  

Is de Nutri-Score betrouwbaar?  

Zeker, de Nutri-Score is ontwikkeld om transparantie te stimuleren en eenduidiger te communiceren met de consument. In het verleden durfden voedingsproducten al eens misleidende communicatie de wereld in te sturen. Ook vandaag zijn sommige zaken nog niet 100% duidelijk. Zo heerst er vandaag nog steeds onduidelijkheid over bijvoorbeeld het woord “light”. Light producten worden over het algemeen gecategoriseerd als gezond, omdat ze lager zijn in suiker of in vetten. Toch geeft dit niet altijd een compleet beeld over de kwaliteit van de totale samenstelling van het product. 

De Nutri-Score vindt zijn oorsprong binnen de wetenschap. Onafhankelijke wetenschappers ontwikkelden het label om de consument in de supermarkt te helpen. Het is dus geen uitvinding van de voedingsindustrie, zoals men soms durft beweren.    

Kanttekeningen bij de Nutri-Score 

Olijfolie krijgt een slechte Nutri-Score ondanks dat het een gezond product is

Gezonde producten met een slechte score  

Wanneer we naar de Nutri-Score kijken is het noodzakelijk om weten dat de score wordt berekend per 100 gram. Hierdoor wordt bijvoorbeeld olijfolie gequoteerd als een ongezond product. Bij producten die we slechts in kleine hoeveelheden gebruiken, is het aangeraden om de Nutri-Score met een korrel zout te nemen. En zo zijn er nog wel enkele voorbeelden van gezonde producten die toch geen ideale score krijgen, bijvoorbeeld gerookte zalm.  

Niet overdrijven met producten met een goede score  

Producten met een goede score worden aangemoedigd en zijn te verkiezen boven de producten met een mindere score. Dit betekent niet dat je producten met een A-score onbeperkt moet eten. Een mooi voorbeeld zijn noten, deze krijgen een A-score en zijn dus een zeer gezonde keuze. Er hangt echter een grote “maar” aan deze stelling, want een handje noten per dag is voldoende. Noten bevatten veel gezonde vetten en in een beperkte hoeveelheid is dit gezond.  

Diepvriesfrieten scoren goed  

Het is je misschien ook al opgevallen: een zak diepvriesfrieten krijgt een A-score. Aardappelen zijn onbewerkt een gezonde keuze. Zodra je deze in frituurvet, ossenvet of plantaardige olie bakt, verliezen ze zeker die A-score. 

Bekijk de Nutri-Score steeds binnen dezelfde productgroep  

Vergelijk enkel producten uit dezelfde productgroep. Zo kan je onmogelijk fruit vergelijken met deegwaren. Wat wel perfect kan zijn de verschillende pasta’s vergelijken met elkaar.  

Andere initiatieven om gezondere keuzes te stimuleren  

Ook op politiek vlak zien we een verschuiving. Zo wordt de deur op een kier gezet voor een btw-verlaging op groenten en fruit. Europa koos in april 2022 resoluut voor het opheffen van de minimum btw op groenten en fruit. Deze beslissing geeft lidstaten de kans om zelf te bepalen of ze deze producten belasten en hoeveel.  

In België klinkt de roep vanuit verschillende politieke partijen steeds luider om groenten en fruit volledig vrij te stellen van btw, om zo deze goederen toegankelijker te maken voor iedereen. De overheid hoopt hiermee de keuze tussen gezonde en ongezonde producten zo minder te laten beïnvloeden door de prijs.  

5 tips om gezondere keuzes te maken in de supermarkt  

Maak een boodschappenlijstje  

Een boodschappenlijstje is een absolute must wanneer je naar de supermarkt gaat. Je laat je minder snel verleiden door producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Je vermijdt dat je ongezonde producten koopt en je bespaart onnodige kosten.  

Meer over het maken van een boodschappenlijstje  

Ga nooit winkelen met honger  

Het is één van de grootste clichés, maar het klopt. Want geef toe: wanneer we met honger naar de winkel gaan, is de kans groot dat ongezonde producten gemakkelijker de weg naar onze winkelkar vinden.  

Ga eerst langs de groenten en het fruit  

Je winkelkar is bij voorkeur gevuld met heel wat groenten en fruit. Spendeer daarom voldoende tijd in deze rayon. Varieer in je keuzes en probeer af en toe iets nieuw uit.  

 

Man wandelt met een winkelkar door de supermarkt

Kies voor onbewerkte producten  

Onbewerkte producten bevatten geen additieven en zijn bijgevolg gezonder. Deze producten krijgen hierdoor vaak een Nutri-Score A en zijn dus redelijk makkelijk te herkennen in de supermarkt.  

Maak het jezelf niet te moeilijk  

Heb je een drukke week in het vooruitzicht? Maak het jezelf dan niet moeilijker. Kies bijvoorbeeld voor voorgesneden fruit of groenten. Vandaag vind je ook soepmixen in de groenteafdeling van de supermarkt, volledig gesneden.  

Heb je vragen over de Nutri-Score of het maken van de gezondere keuzes in de supermarkt?  

De Nutri-Score is een handige tool om gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Het is een goede richtlijn, maar het is geen voedingsadvies. Voor persoonlijk voedingsadvies kan je steeds bij onze diëtisten terecht.  

Maak een afspraak  

Meer artikels voor jou