Wie snel wil vermageren, zoekt al eens z’n heil bij een wonderdieet zoals dat van Atkins, een ketogeen dieet of een sapjeskuur. Op het eerste gezicht lijken ze te helpen. Je verliest al snel enkele kilootjes, maar meestal eindigen die drastische diëten in een teleurstelling. Hoe komt dat?
Wat is een wonderdieet?
Wonderdiëten zijn diëten die je beloven om snel te vermageren op een korte tijd. Meestal moet je er je hele eetpatroon voor omgooien en een heleboel voedingsmiddelen schrappen van het menu.
Het ene wonderdieet na het andere wordt plots gepromoot op het internet. Als je zelf een manier zoekt om snel te vermageren, heb je vast het Atkins-dieet, intermittent fasting, het Montignac-dieet, sapjeskuren of andere crashdiëten al zien passeren, of misschien heb je ze zelf al uitgeprobeerd.
Zoveel andere mensen – vrouwen én mannen – volgen die strenge diëten ook, dan moeten ze toch werken? Wel, neen. Wonderdiëten om snel te vermageren? Ze bestaan niet.
Waarom leiden wonderdiëten niet tot blijvend gewichtsverlies?
Niet vol te houden
Strenge diëten helpen je eventjes om af te vallen, maar ze zijn op de lange termijn niet vol te houden. Je valt af, je geeft op, je komt aan. Zo word je al snel het slachtoffer van het jojo-effect.
Om gewicht te verliezen bij obesitas, moet je op zoek naar een dieet dat je vooral ‘voor de rest van je dagen’ makkelijk volhoudt. Het vraagt een blijvende inspanning waarbij je je voedingsgedrag verandert naar een gezondere routine. Het is méér dan enkel ‘minder’ eten van bepaalde voedingsgroepen.
Niet afgestemd op jouw situatie
Bovendien zijn die zogenaamde wonderdiëten eenheidsworst. Ze zijn niet afgestemd op jouw persoonlijke situatie, voorgeschiedenis, gezondheid of de onderliggende oorzaken die bij jou voor overgewicht of obesitas zorgen.
Om verantwoord af te vallen en een blijvend resultaat te behalen, heb je een persoonlijke aanpak nodig. Eentje die verdergaat dan enkel je eetpatroon doorbreken en verbeteren.
Je neemt het best zowel je lichaam als je geest onder de loep. Hoe doe je dat? Je kan je laten begeleiden door specialisten zoals een voedingsdeskundige en psycholoog. Bij ernstige gevallen van obesitas kan ook begeleiding door een internist en chirurg soelaas brengen.
Een multidisciplinaire aanpak is de sleutel tot succes om snel, verantwoord en blijvend te vermageren bij obesitas. Samen met vakspecialisten pak je je gezondheidstoestand op meerdere vlakken tegelijk aan.
Snel en blijvend vermageren lukt niet én je kan er je gezondheid mee schaden
Al je pogingen om snel te vermageren door verschillende wonderdiëten uit te proberen, zorgen niet alleen voor stress en teleurstellingen. Ze kunnen ook je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Bij elk wonderdieet komen namelijk ongewenste neveneffecten kijken die je vermijdt als je wel een verantwoorde keuze maakt.
Grote kans op een tekort aan voedingsstoffen
Het gros van de wonderdiëten is gebaseerd op een energie-inname tussen 574 en 1600 kcal per dag. Dat is bijzonder weinig, zeker als je er de gemiddelde dagelijks aanbevolen hoeveelheid naast legt: 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen.
Daarnaast schrijven die diëten veelal voedingspatronen voor met:
- te veel eiwitten,
- te veel of te weinig vetten,
- te weinig koolhydraten,
- te weinig of geen voedingsvezels.
De kans dat je een tekort aan een of meer essentiële voedingsstoffen krijgt, is dus niet alleen groot, die tekorten leveren ook risico’s op voor je gezondheid.
Met gevaarlijke neveneffecten tot gevolg
Snel vermageren met een wonderdieet brengt de hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, grondig uit balans. Je lichaam blijft net als jij letterlijk op z’n honger zitten. Dat kan onder andere leiden tot:
- aantastingen van je lever,
- verlies van botmassa, vooral bij vrouwen in de menopauze,
- negatieve gevolgen voor je hormoonbalans en voortplantingssysteem,
- een zwakker immuunsysteem,
- een hogere cholesterol,
- constipatie,
- te lage of te hoge bloeddruk.
Zo zie je dat je maar beter even raad vraagt aan een specialist voordat je je waagt aan een populair wonderdieet.
Hoe kan je dan wel snel en gezond vermageren bij obesitas?
Het is belangrijk om te beseffen dat obesitas niet zomaar een verkeerde levenskeuze is, maar wel een ziekte waarbij vaak een gespecialiseerde behandeling nodig is.
Obesitas brengt immers heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee: van diabetes type 2, artrose, hart- en vaatziekten, en kanker tot vroegtijdig overlijden. Ook je mentaal welzijn komt in het gedrang bij overgewicht. Zo hebben mensen met obesitas vaak te maken met een negatief zelfbeeld, angststoornissen, depressies en psychoses.
Een behandeling bij obesitas is er dus niet enkel op gericht om (snel) af te vallen, maar ook om die negatieve gevolgen te vermijden en je algehele gezondheidstoestand te verbeteren.
Chirurgie bij obesitas
Als een multidisciplinaire aanpak met gedragstherapie, een aangepast dieet en medische behandelingen onvoldoende blijkt om de risico’s van obesitas terug te dringen, kan chirurgie, of een bariatrische ingreep, noodzakelijk zijn.
De meest toegepaste vermageringsoperatie is de gastric bypass of maagomleiding. Ook gastric banding, beter bekend als een maagring of maagband, en een gastric sleeve of maagverkleining behoren tot de mogelijkheden.
Of je in aanmerking komt voor een chirurgische ingreep bij obesitas, bespreek je in eerste instantie het beste met je huisarts. Hij of zij kan de ernst van je zwaarlijvigheid inschatten, en je doorverwijzen naar een gespecialiseerd obesitaschirurg. Een deel van de kosten van de ingreep worden terugbetaald door het ziekenfonds als je beantwoordt aan een aantal voorwaarden.
Diëten na obesitaschirurgie
Dankzij de ingreep verlies je snel gewicht, maar voor een blijvend resultaat zal je je strikt moeten houden aan een aangepast voedingspatroon. Je wilt immers niet dat je verloren kilo’s opnieuw blijven plakken en dat ook je gezondheidstoestand weer bij af is.
Je eetgewoonten veranderen op een manier die voor jou haalbaar is en die je ook volhoudt op de lange termijn, staat centraal. Je hoeft heus niet alleen nog rauwkost te eten. Samen met een voedingsdeskundige stel je een aangepast dieet op en ook na de behandeling kan je rekenen op persoonlijke opvolging en begeleiding.
Zo biedt een multidisciplinaire aanpak het meeste kans op slagen om te vermageren bij obesitas.
Meer informatie of persoonlijk advies over obesitaschirurgie?
Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, de werking van ons multidisciplinaire team of hoe zo’n aangepast voedingspatroon werkt? Heb je een andere vraag of bezorgdheid? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.