fbpx

Verantwoord afvallen: hoe doet u dat?

verantwoord afvallen | Obesity Centre Brussels

Wie met overgewicht kampt, wil niets liever dan vermageren en zoekt vaak zijn toevlucht tot allerlei middeltjes en ‘wonderdiëten’ om dat doel te bereiken. Dat is niet zo verstandig, want op die manier kunt u uw gezondheid ernstig in gevaar brengen. Bovendien bereikt u zelden een blijvend resultaat. Hoe moet het dan wel? In dit artikel vertellen we u hoe u verantwoord kunt afvallen.

Regel 1: laat u begeleiden

Als uw BMI (Body Mass Index) slechts lichtjes te hoog is, kan het lukken om op eigen houtje af te vallen door een gezondere levensstijl aan te nemen, te sporten, gezond te eten, …

Obesitas of zwaarlijvigheid is evenwel een ziekte die om een correcte begeleiding vraagt. De sleutel tot succes is een multidisciplinaire aanpak met ondersteuning door verschillende vakspecialisten. Niet alleen moet u een aangepast en verantwoord dieet volgen, het is ook cruciaal dat u zich psychologisch laat begeleiden en dat u, indien nodig, medische behandelingen volgt. Obesitas gaat namelijk vaak gepaard met tal van bijkomende aandoeningen zoals diabetes type 2, cardiovasculaire ziektes, slaap-apneu, etc. Om ernstige gevallen van obesitas te behandelen is een chirurgische ingreep, zoals een maagband (gastric banding) of maagverkleining (sleeve gastrectomie), vaak onvermijdelijk.

De eerste stap om komaf te maken met overgewicht, is een afspraak maken met een arts. Die zal u onderzoeken, uw situatie bespreken en een gepaste behandeling voorstellen.

Verantwoord afvallen: denk aan de lange termijn

Hoeveel en hoe snel u precies zult afvallen, hangt af van de behandeling, het succes van een eventuele ingreep én van uw algemene gezondheidstoestand. Voor een maximaal effect is het cruciaal dat u de adviezen van uw begeleidende team strikt opvolgt. Zo moet u na een chirurgische ingreep een aangepast dieet volgen en zult u voldoende moeten bewegen om het herstel te bevorderen.

Hebt u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.