fbpx

De gevolgen van obesitas: dit zijn de risico’s voor uw gezondheid

By november 9, 2018Algemeen
gevolgen van obesitas | Obesity Centre Brussels

Obesitas is niet alleen een aandoening die nefast is voor uw comfort en uw sociaal leven. Een te hoog lichaamsgewicht brengt ook tal van ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. We geven u een overzicht van de belangrijkste gevolgen van obesitas.

Risico op vroegtijdige sterfte

Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op overlijden toeneemt met de toename van het BMI. Dat betekent dat hoe langer iemand lijdt aan morbide obesitas, hoe groter het risico op een vroegtijdige dood wordt, onafhankelijk van andere aandoeningen.

Verhoogd risico op diabetes

Een van de bekendste gevolgen van obesitas is de ontwikkeling van suikerziekte (diabetes type 2). Hoe het een precies tot het ander leidt is momenteel nog niet aangetoond, maar er is onmiskenbaar een verband.

Obesitas als oorzaak van kanker

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is obesitas uitgegroeid tot de op één na belangrijkste oorzaak van kankers. Ook in ons land is het een factor van betekenis. Obesitas kan leiden tot in totaal twintig verschillende vormen van kanker. De belangrijkste daarvan zijn borstkanker, darmkanker en baarmoederkanker.

Cardiovasculaire ziektes

Obesitas heeft ook zijn gevolgen voor de bloeddruk. Die kan te hoog worden (arteriële hypertensie), wat op zijn beurt tot erectiestoornissen en impotentie kan leiden.

Andere mogelijke gevolgen van obesitas

Obesitas kan ook leiden tot:

  • hoge cholesterol (LDL) en hoge trichlyceridewaarden in het bloed
  • artrose van de gewrichten
  • longziektes, zoals het slaapapneu-syndroom
  • hormonale stoornissen
  • herseninfarcten
  • galblaasziektes
  • slechte wondheling

Naast de talrijke lichamelijke gevolgen behoren ook psychische klachten tot de mogelijke gevolgen van obesitas. Denk bijvoorbeeld aan een negatief zelfbeeld, angststoornissen, depressies en psychoses.

Laat u tijdig behandelen voor obesitas

Als u te kampen hebt met obesitas, is het belangrijk dat u tijdig ingrijpt. Zo niet vergroot het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Laat u altijd begeleiden door een arts, zodat u een correct en volledig beeld krijgt van uw gezondheidstoestand.