fbpx

Overgewicht vermijden: is het enkel een kwestie van de juiste voeding?

By november 13, 2018Gezondheid
Overgewicht vermijden | Obesity Centre Brussels

Obesitas is een ernstige aandoening die tal van gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Als uw BMI veel te hoog wordt, is het vaak niet zo eenvoudig om terug af te slanken. In sommige gevallen wordt een chirurgische ingreep dan zelfs noodzakelijk. Laat het zover niet komen! Door er een gezonde levensstijl op na te houden kunt u overgewicht vermijden. Uiteraard speelt voeding daarin een cruciale rol, maar daarnaast zijn er nog andere belangrijke factoren. Enkele vuistregels om een gezond gewicht aan te houden.

Kweek gezonde voedingsgewoontes

Kies voor gezonde voeding binnen een gevarieerd en regelmatig eetpatroon. Om gezond te eten is de onlangs vernieuwde (omgekeerde) voedingsdriehoek een uitstekende leidraad. Waak erover dat u dagelijks vijf tot zes porties groenten en/of fruit eet. Ook vezels, die u onder meer in bruinbrood en volkorenrijst vindt, zijn onontbeerlijk.

Voedsel met geraffineerde suikers en verzadigde vetten vermijdt u zoveel mogelijk. Ook zegt u het best nee tegen bewerkt vlees, zout en alcohol.

Tip: hebt u moeite om uw porties te beperken? Weeg uw maaltijden dan af.

Bewegen helpt overgewicht vermijden

Naast gezonde voeding is ook voldoende bewegen cruciaal om overgewicht te vermijden. Sporten is uiteraard gezond, maar belangrijker is het om ook gedurende de (werk)dag te bewegen. Probeer uw zittijd te reduceren, in het ideale geval tot minder dan twee uur per dag. Hoe u dat doet? Door staand te werken, af en toe een ommetje te maken, met de fiets naar het werk te gaan, …

Zorg voor een goed supportsysteem

Om te vermijden dat u ‘zich laat gaan’, is steun van vrienden en familie cruciaal. Omring u met mensen op wie u kunt vertrouwen, die uw toestand opvolgen en die een positieve invloed op u uitoefenen.

Wees ook een rolmodel voor uw kinderen

Uiteraard is een gezonde levensstijl niet alleen belangrijk om uw eigen gewicht onder controle te houden. Als ouder wil u bijvoorbeeld ook een rolmodel zijn voor uw kinderen.

Laat hen dus, net als uzelf, op vaste tijdstippen eten, leer ze genieten van gezonde voeding en moedig ze aan om te bewegen.