fbpx

Obesitas behandelen: een multidisciplinaire aanpak is de sleutel tot succes

By oktober 30, 2018Algemeen
obesitas behandelen | Obesity Centre Brussels

Vandaag is obesitas een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld. Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, hebben deze ziekte. Kampt u zelf met obesitas, dan is de kans groot dat u al heel wat pogingen ondernomen hebt om te vermageren. Voor een gezond en blijvend resultaat is evenwel de juiste aanpak nodig. Ontdek hoe wij in het Obesity Centre Brussels obesitas behandelen via een multidisciplinaire benadering.

Obesitas: geen levensstijl, maar een ziekte

Zwaarlijvigheid brengt heel wat nadelen met zich mee. Niet alleen zijn er de sociale en de praktische aspecten, obesitas leidt ook tot ernstige gezondheidsrisico’s. Zo werkt een te hoog gewicht verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte in de hand en ligt het aan de basis van de meeste hart- en vaatziekten.

Is uw BMI hoger dan 30, dan is de kans groot dat beweging en gezonde voeding niet meer volstaan om gewicht te verliezen. Voor blijvende resultaten is het belangrijk om u correct te laten begeleiden. Obesitas is dan ook niet zomaar het gevolg van een bepaalde levensstijl, maar een ziekte die medisch behandeld moet worden.

Begeleiding door een multidisciplinair team

In het Obesity Centre Brussels krijgen patiënten persoonlijke begeleiding van een multidisciplinair en professioneel team dat bestaat uit verschillende specialisten:

  • een psychiater of klinisch psycholoog
  • een diëtist
  • een internist (gewoonlijk endocrinoloog)
  • een chirurg

We pakken obesitas aan via een combinatie van gedragstherapie, een aangepast dieet en medische behandelingen. Voor ernstige gevallen van obesitas kan daar ook chirurgie bijkomen.

Het multidisciplinair team pleegt regelmatig overleg en wisselt cruciale informatie over patiënten uit, zodat een coherente aanpak van het probleem gegarandeerd is.

Onze aanpak

1.  Gedragstherapie

Elke patiënt krijgt individuele psychologische begeleiding, volledig aangepast aan zijn of haar persoonlijke situatie. Omdat er verschillende soorten obesitas bestaan, stellen we eerst het profiel van de patiënt op en brengen we de voorgeschiedenis in kaart.

Het is cruciaal om een goed zicht te krijgen op de motivatie van de patiënt. Ook wegen we zowel de weerstand als de mogelijkheden om zijn of haar situatie te veranderen tegen elkaar af. Het doel van de psychologische begeleiding is vooral om een positieve blik op de toekomst te krijgen.

2. Een aangepast dieet

De diëtist maakt van elke patiënt een persoonlijk profiel op. Het eetgedrag wordt in kaart gebracht en de patiënt krijgt zowel voor als na een eventuele chirurgische ingreep gepersonaliseerd voedingsadvies. We voorzien opvolging van zeer nabij in functie van de behoeften. Het doel is om gezond af te slanken en om correcte voedingswaarden na te streven.

3. Medische behandelingen

In sommige situaties heeft obesitas een onderliggende medische oorzaak. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hormonale ziekte, een stoornis van het groeihormoon of een schildklierziekte. Het is dan belangrijk om eerst die onderliggende oorzaak aan te pakken, alvorens andere behandelingen op te starten.

4. Chirurgie

Bij ernstige gevallen van obesitas kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Chirurgie wordt enkel toegepast bij patiënten die al meermaals zonder succes verschillende vermageringsmethodes hebben uitgeprobeerd. Er gelden in België enkele strikte criteria voor de terugbetaling van obesitaschirurgie.

Obesitaschirurgie vermindert het overgewicht door in te spelen op de energiebalans van de patiënt. Mogelijke chirurgische ingrepen zijn onder meer de gastric bypass, gastric sleeve en de gastric banding of aanpasbare maagring. Wij stellen de patiënt altijd een ingreep voor die in zijn of haar geval de grootste kans op succes biedt.

Resultaten

Het doel van de multidisciplinaire behandeling van obesitas is om een gedragsverandering teweeg te brengen om zo gewichtsverlies te realiseren én te behouden op de lange termijn. Het resultaat kan spectaculair zijn. Na een succesvolle obesitasbehandeling zien patiënten er niet alleen beter uit, ook hun levenskwaliteit neemt enorm toe.

Yannick Nijs

Author Yannick Nijs

More posts by Yannick Nijs