fbpx

Gezond en snel afvallen: is dat mogelijk?

By januari 8, 2019Gezondheid
snel afvallen | Obesity Centre Brussels

Als u aan obesitas lijdt, droomt u er wellicht van om snel af te vallen. Toch is het niet verstandig om uw toevlucht te zoeken tot crashdiëten of andere ongezonde manieren om te vermageren. Het is cruciaal dat u mikt op een blijvend resultaat en dat u uw gezondheid niet verder in gevaar brengt. De sleutel tot succes is een multidisciplinaire aanpak waarbij u zich laat begeleiden door specialisten uit verschillende vakgebieden.

Een ziekte die om een correcte behandeling vraagt

Heel wat zwaarlijvige personen ondervinden grote moeite om op eigen houtje gewicht te verliezen. Obesitas is dan ook een ziekte, die het best aangepakt wordt via een combinatie van gedragstherapie, een aangepast dieet en medische behandelingen. Om ernstige gevallen te behandelen is vaak chirurgie nodig.

Als u een beroep doet op medische begeleiding en een chirurgische ingreep ondergaat, hoopt u natuurlijk op een snel resultaat. Het gewichtsverlies kan inderdaad spectaculair zijn – van 42 tot 78 procent – maar u moet wel realistisch blijven: het definitieve resultaat ziet u pas na verloop van enige tijd.

Hoe snel kunt u afvallen via obesitaschirurgie?

Na een gastric sleeve-operatie halen patiënten in de regel vier belangrijke mijlpalen:

  • Spectaculair gewichtsverlies tijdens de eerste drie maanden
  • Stabilisatie van het gewichtsverlies na zes maanden
  • Bereiken van het streefgewicht na één jaar
  • Vertraging in het gewichtsverlies na achttien maanden

Let wel: heel snel afvallen is niet noodzakelijk beter dan geleidelijk gewicht verliezen. Het is minder natuurlijk en kan resulteren in meer zichtbare striae en een slappere huid.

Een gezond gewicht op de lange termijn

Hoeveel gewicht u precies kunt verliezen door obesitaschirurgie hangt af van het succes van de ingreep én van uw algemene gezondheidstoestand. Onderzoek toont aan dat in ruim de helft van de gevallen een gastric sleeve-operatie op de lange termijn leidt tot een groter gewichtsverlies en minder complicaties in vergelijking met andere vormen van obesitaschirurgie.

Voor een maximaal effect is het cruciaal dat u zich na de ingreep verder laat begeleiden en dat u een strikt postoperatief dieet volgt. Ook voldoende lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het herstel en het succes van de behandeling.