fbpx

Gastric bypass: de meest toegepaste operatie

By januari 13, 2020Algemeen, Behandeling
operaties om af te vallen gastric bypass

Dat de gastric bypass (ofwel de maagomleiding) de meest toegepaste operatie is uit de obesitasheelkunde heeft zo zijn redenen. Om die redenen te begrijpen, leggen we je graag van naaldje tot draadje uit wat deze operatie precies inhoudt en hoe ze werkt.

Het beste van twee werelden

De maagomleiding of gastic bypass is naast de gastric sleeve of gastric banding een ingreep om obesitas te bestrijden. Net als bij de andere twee speelt het sterk in op de totale energiebalans. Specifiek bij een gastric bypass is dat het een gecombineerd restrictieve/malabsorptieve methode is. Dat wil zeggen dat het tegelijk je hongergevoel vermindert en de opname van voeding door je lichaam verlaagt. Daarom dus het beste van twee werelden.

Bij een gastric bypass wordt voeding om de maag heen geleid. Eten komt eerst terecht in een klein maagreservoir, waarna het via een nieuwe verbinding in de dunne darm belandt. De patiënt valt af om twee redenen:

 • Het kleine maagreservoir geeft snel een voldaan gevoel, waardoor de patiënt minder eet.
 • De voeding gaat rechtstreeks van het reservoir naar de dunne darm en dus niet via de twaalfvingerige darm. Hierdoor treedt de vertering later in werking.

De ingreep wordt ondersteund door een aangepast dieet en dat moet natuurlijk strikt gevolgd worden om resultaten op lange termijn te garanderen. Hou zeker ook rekening met de mogelijke complicaties die bij elke chirurgische ingreep aanwezig zijn.

Voldoe ik aan de voorwaarden voor een gastric bypass?

Bij gelijk welke ingreep voor obesitasheelkunde (gastric banding, gastric sleeve of gastric bypass) moet je voldoen aan verschillende voorwaarden:

 • Je bent ouder dan 18 jaar.
 • Je hebt een BMI van:
  • meer dan 40;
  • meer dan 35 met andere complicaties zoals diabetes of hart- en vaatziekten;
  • meer dan 35 en een vorige operatie veroorzaakte complicaties of gaf onvoldoende resultaat.
 • Je volgde een jaar lang een aangepast dieet zonder succes.
 • De behandeling wordt voorgeschreven door een multidisciplinair team zoals dat van Obesity Centre.

Let wel op dat een gastric bypass slechts een hulpmiddel is om gezond en duurzaam af te vallen. Echt succes ken je pas wanneer je ook het strikte en aangepaste voedingspatroon volgt met de juiste motivatie. Oude eetgewoontes veranderen is niet altijd eenvoudig, vandaar dat een multidisciplinaire aanpak het meeste kans op succes biedt.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team om alle opties te bekijken met deskundige en gepersonaliseerde uitleg.