fbpx

De 10 meestgestelde vragen over een maagverkleining

By maart 29, 2022Behandeling
Na een maagverkleining lijkt de maag op een smalle buis

Een maagverkleining, ook wel gastric sleeve genoemd, is één van de gekendste heelkundige ingrepen in de strijd tegen obesitas. Doorheen de jaren kregen we al heel wat vragen over deze operatie. Wij beantwoorden hier de 10 meestgestelde vragen over een maagverkleining voor jou. Blijf dus zeker lezen.

Wat is een maagverkleining precies?

Bij een maagverkleining verwijdert de chirurg tot soms 80% van de maag. Na de ingreep lijkt je maag op een smalle buis waarlangs alle voeding gaat. Je maag is fysiek kleiner, waardoor je je nadien sneller verzadigd zal voelen en dus minder zal eten met gewichtsverlies tot gevolg.

Deze operatie is, in tegenstelling tot een maagomleiding of een maagring, onomkeerbaar. Informeer je dus goed. Aarzel dus niet om vrijblijvend meer informatie te vragen. We nemen graag de tijd om je persoonlijk te helpen.

Na een maagverkleining lijkt de maag op een smalle buis

De ingreep gebeurt via een kijkoperatie en onder plaatselijke verdoving. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over grote littekens. Er worden slechts enkele kleine incisies gemaakt waardoor de herstelperiode korter wordt.

Wat zijn de voorwaarden voor een maagverkleining?

Een maagverkleining wordt enkel overwogen bij ernstige obesitas of wanneer overgewicht andere fysieke ongemakken zoals een hoge bloeddruk, gewrichtsklachten of suikerziekte veroorzaakt. Vaak wordt hiervoor naar het BMI gekeken. Een ernstige vorm van obesitas komt overeen met een BMI van 40 of hoger. Afhankelijk van je totale gezondheid kan je ook vanaf een BMI van 35 in aanmerking komen.

Maagverkleiningen worden enkel uitgevoerd bij patiënten vanaf 18 jaar na een grondige analyse. Motivatie is een erg belangrijke factor bij het slagen van de operatie, want een maagverkleiningsoperatie betekent niet dat je je levensstijl niet zal moeten aanpassen om te vermageren. Een dergelijke ingreep vraagt een aanzienlijke inspanning om een gezondere levensstijl aan te nemen.

Hoeveel val ik af door een maagverkleining?

Het resultaat hangt af van persoon tot persoon. We zien echter vaak een indrukwekkend gewichtsverlies. Zeker wanneer de patiënt de maagverkleining combineert met een gezond eetpatroon en zorgt voor voldoende beweging. Sommige patiënten verliezen tot wel 30 kilogram op 6 maanden na de maagverkleining.

Een maagverkleining helpt je enorm afvallen

Wat met overtollige huid na mijn operatie?

Er bestaat een kans dat het snelle gewichtsverlies gepaard gaat met overtollige huid. De huid is over het algemeen erg elastisch, maar het heeft tijd nodig. Wanneer iemand in een korte periode een grote hoeveelheid gewicht verliest, kan de huid soms niet volgen met overtollige huid tot gevolg.

Het is echter geen reden tot paniek. Dit is zeker niet bij iedereen het geval. Je kan je huid ook een handje helpen. Lees alles over hoe je slappe huid kan vermijden.

Hoelang duurt de herstelperiode na een maag­verkleinings­operatie?

We kunnen niet voor iedereen spreken, maar gemiddeld gaat het om een 6-tal weken herstel. Gedurende deze periode word je nauwgezet opgevolgd om eventuele complicaties te vermijden en om het resultaat te maximaliseren.

Onze diëtiste helpt jou op weg naar een nieuwe en gezondere levensstijl met persoonlijk advies. Onze fysiotherapeuten creëren een geïndividualiseerd bewegingsprogramma voor jou.

Over het algemeen kan je na 4 weken opnieuw aan het werk, indien je geen zwaar fysiek werk uitoefent. Dan adviseren we 6 weken herstel alvorens je opnieuw aan de slag gaat. Luister dus naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Heb je pijn? Vermijd dan zware fysieke arbeid.

Is een gastric sleeve de meest geschikte operatie voor mij?

Hierop bestaat geen algemeen antwoord. Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een maagverkleining is een restrictieve ingreep. We zorgen er met andere woorden voor dat je hongergevoel afneemt. In tegenstelling tot een maagring of gastric bypass gaat het niet om een aanpassing aan de voedselvertering van je lichaam.

Maak een afspraak met één van onze experten om samen te bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jou.

Kan ik me voorbereiden op de operatie?

We raden ten sterkste aan om voor de ingreep al te werken aan een gezonde levensstijl, waarin nieuwe eetgewoonten en regelmatige beweging een plaats krijgen. Dit zal het resultaat van de maagverkleining bevorderen.

Ons team zal je verder ook persoonlijk advies geven om je voor te bereiden op de ingreep.

Wat mag ik eten na een maagverkleining?

In vergelijking met een maagring of maagomleiding is de kans op ernstige complicaties kleiner, maar niet ongezien. Zo kunnen zich complicaties voordoen aan de longen, nieren, lever of het hart.

Kom meer te weten over de mogelijke complicaties, ernstig en minder ernstig.

Vrouw denkt na over wat ze mag eten na een maagverkleining

Wordt een maagverkleining gedekt door de verzekering?

In vele gevallen neemt je mutualiteit een deel van de kosten op zich. Een operatie zoals een maagverkleining wordt gezien als de laatste optie en niet als een gemakkelijke oplossing.

Pas wanneer je eigen, veelvuldige inspanningen onvoldoende blijken te zijn, is een gastric sleeve een mogelijke oplossing. Het is belangrijk dat de maagverkleining wordt aangeraden door een dokter. Ons advies is gebaseerd op veelvuldig onderzoek, beginnende bij je BMI en middelomtrek.

Kom meer te weten over de voorwaarden van een terugbetaling.

Meer informatie of persoonlijk advies over een maagverkleining

Meer informatie over een gastric sleeve

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, een maagverkleining, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren