fbpx

Voedingsadvies na een maagverkleining: wat mag je eten?

By juni 9, 2021Gezondheid

Hoeveel moet je veranderen aan je eetpatroon na het ondergaan van obesitaschirurgie? Wat mag en kan je eten na een maagverkleining? Een eenduidig voedingsadvies bestaat helaas niet. Ieder lichaam reageert anders op de ingreep. De ene persoon zal meer kunnen of mogen eten dan de andere. Het is mogelijk dat je na je operatie sommige voedingsmiddelen niet zo goed verteert, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval.

Ondanks de persoonlijke verschillen zijn er wel enkele voedingsadviezen om na een maagverkleining te volgen.

De eerste weken na je maagverkleining: ons voedingsadvies.

Na een maagverkleining kan je niet zomaar eten wat je wilt. Het resultaat van de ingreep op lange termijn gaat samen met een correct opvolgen van een persoonlijk voedingsadvies. Het is belangrijk om het juiste voedingsadvies te krijgen en volgen om stelselmatig de gewone draad van het leven opnieuw op te nemen.

Wat is nu precies “een juist voedingsadvies”? Bij een correct voedingsadvies wordt rekening gehouden met de individuele persoon en zijn of haar thuissituatie en gewoonten. Daarom schakel je hiervoor best professionele hulp in. Een diëtiste houdt rekening met wie je bent, hoeveel je per dag beweegt, jouw sterke punten en je levensstijl.

Een verkeerd eetpatroon kan na een maagverkleining uitmonden in het “dumping syndroom”. Hierbij krijg je last van misselijkheid, krampen, diarree, zweten en/of duizeligheid. Het syndroom wordt in de hand gewerkt door het eten van suikers, vetten, zout en koolhydraten. Dit wil echter niet zeggen dat je deze voedingsstoffen volledig moet schrappen in je eetpatroon. Het dumping syndroom is eenvoudig te voorkomen door te luisteren naar je lichaam. Heb je genoeg gegeten? Stop dan met eten. Het belang van het juiste voedingsadvies wordt hierdoor extra benadrukt.

We zijn geen voorstanders van een veralgemening van voedingsadvies. Toch zijn er enkele vuistregels die kort na de ingreep voor iedereen gelden.

Hoe luidt het voedingsadvies de eerste twee weken na een maagverkleining?

Wat mag je eten in de eerste weken na je maagverkleining? Gedurende de eerste twee weken na je maagverkleining, vermijd je het best vaste voeding. Enkel vloeibare of gemalen voeding is vlak na de operatie aangeraden. Je maag heeft tijd nodig om te genezen en opnieuw tot rust te komen. Geef je lichaam die tijd.

Hoe luidt het voedingsadvies drie weken na een gastric sleeve?

Ongeveer drie weken na de ingreep is je maag voldoende hersteld om langzaam over te schakelen op half vaste voeding. Hierbij kies je nog steeds het best voor maaltijden die licht verteerbaar zijn zoals bijvoorbeeld:

  • Geroosterd brood
  • Puree
  • Zachtgekookte groenten
  • Rijp fruit
  • Mager beleg
  • Mager of halfvolle melkproducten
  • Fijngehakt vlees (bij voorkeur kip of kalf) of vis

Hoe luidt het voedingsadvies vijf weken na je maagverkleining?

Merk je dat je lichaam goed reageert op de half vaste voeding? Dan kan je na vijf weken geleidelijk overschakelen op vaste voeding. Na obesitaschirurgie is het belangrijk dat een gezond eetpatroon wordt gevolgd om de effecten van de operatie kracht bij de zetten.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Laat je bijstaan door ons professioneel team van chirurgen, artsen, diëtisten en psychologen. Zij helpen je bij het creëren van een voedingsadvies op maat en geniet nadien van een nieuw eetpatroon dat past bij je levensstijl en gewoonten.

Voedingsadvies: het aanpassen van je eetgewoonten

Ons team staat je met raad en daad bij om jezelf gezonde eetgewoonten aan te leren. Voedingsadvies begint in vele gevallen met het aanpakken van slechte gewoonten alvorens jezelf een nieuw eetpatroon op te leggen. Hier zijn alvast enkele tips om mee te starten:

  • Beperk het volume per maaltijd
    Obesitas is meer dan ‘minder’. Het algemene voedingsadvies zegt ons dat we geen maaltijden mogen overslaan. Zorg ervoor dat je zeker drie hoofdmaaltijden hebt per dag. Tussendoor mag je maximaal drie tussentijdse maaltijden -ook wel gezonde tussendoortjes genoemd- verorberen. De kunst hierbij is om de porties te beperken wat betreft de hoeveelheid. Uithongeren is nergens voor nodig. Je kan gerust genieten van lekkere, gezonde maaltijden.
  • Eet traag en bewust
    Ben je vaak afgeleid tijdens het eten? Je bent zeker niet alleen. Door de afleidingen eten de meesten onder ons sneller dan we van nature zouden doen. Vermijd mogelijke afleidingen: leg de smartphone aan de kant of eet aan tafel. Hierdoor gaan we bewuster en trager eten.
  • Vermijd drinken tijdens het eten
    Veel mensen hebben de neiging om tijdens de maaltijd te drinken. Ook dit beïnvloedt ons hongergevoel, waardoor het moeilijker wordt om aan te voelen wanneer we genoeg hebben gegeten.
  • Durf naar je lichaam te luisteren
    Door bewuster te eten, voel je sneller aan wanneer je voldoende gegeten hebt. Luisteren naar je lichaam kan een hele opgave zijn, zeker wanneer je klassieke diëten gewoon bent. Toch is het de moeite waard om erop te oefenen en bijgevolg te leren op jezelf vertrouwen.

Bijvoorbeeld, het is je verjaardag en je hebt bij familie van een heerlijk uitgebreide brunch genoten. ’s Avonds heb ik geen hongergevoel, maar maaltijden overslaan mag niet. Moet ik dan echt nog eten? Alles hangt af van de reden waarom je ’s avonds niet meer zou eten.

Wil je compenseren voor de brunch vanuit een schuldgevoel of ben je oprecht nog verzadigd en heb je dus echt geen honger?

  • Indien je avondmaal zou overslaan om te compenseren, is het verstandig om toch een kleinigheid op te eten. Ga dan voor een kleine portie en zorg dat het alle belangrijke voedingsstoffen bevat.
  • Ben je nog verzadigd? Dan kan je kiezen om naar je lichaam te luisteren. Krijg je later op de avond toch nog een hongergevoel? Kies dan bijvoorbeeld voor een stuk fruit.

Een gezond voedingsadvies na een maagverkleining

Het Obesity Centre Brussels team helpt je bij het opstellen van een gezond voedingsschema. Een gezonde maaltijd bestaat steeds uit drie belangrijke voedingscategorieën:

  • Eiwitten
    Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van weefsel en spieren. Ze vormen een essentieel onderdeel van een evenwichtige maaltijd. Eiwitten vind je in tal van producten terug, zoals bijvoorbeeld yoghurt, melk, kaas, kip, vis en eieren.
  • Koolhydraten
    Trage koolhydraten zijn een belangrijke bron van vitaminen en energie voor ons lichaam. Denk hierbij aan volkorenproducten of zuurdesembrood.
  • Vezels
    Groenten en/of fruit eten bij iedere maaltijd zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vitaminen opneemt.

Voedingsadvies: het aanpassen van je drinkgewoonten

Naast eten spelen ook je drinkgewoonten een belangrijke rol na een maagverkleining. Na een maagverkleining let je het best op volgende zaken:

  • Drink minstens 1,5 liter plat water per dag
  • Wissel af met groentesappen en -soep
  • Koffie en thee mogen zeker, maar vermijd suiker
  • Vermijd bruisende en suikerrijke dranken
  • Let op met alcohol

 

Valkuilen na je maagverkleining

Schakel professionele hulp in om je eetpatroon na je maagverkleining in goede banen te leiden. Onze diëtiste bepaalt samen met jou de valkuilen waarvoor je beter uitkijkt. Daarnaast analyseren we je sterke punten. Roer je graag in de potten of probeer je graag nieuwe recepten uit? Dan is dat iets waar we rekening mee houden in het plan van aanpak voor jouw nieuwe levensstijl. Zo zorgen we voor een eetpatroon dat je ook op lange termijn blijft volhouden.

Wat na een gastric bypass of banding?

Ook bij een maagomleiding of maagring moet je de eerste weken voorzichtig zijn met wat je eet. Vraag voedingsadvies aan je arts om zeker te zijn wat je wel en niet mag eten om je maag tot rust te laten komen na de ingreep.

Meer informatie of persoonlijk advies over gezond afvallen of obesitaschirurgie?

Meer informatie over obesitaschirurgie

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, de complicaties die kunnen optreden bij een gastric sleeve of gastric bypass of welke optie voor jou het beste is? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Meer informatie over voedingsadvies na een maagverkleining, gastric bypass of maagring

Wil je graag meer weten over het juiste voedingsadvies voor jou voor en na de ingreep? Vraag raad aan onze artsen of diëtiste. Wij beantwoorden graag al je vragen.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren