fbpx

Gezond afvallen versus snel afvallen: kunnen ze hand in hand gaan?

By juni 9, 2021Gezondheid

Als je aan obesitas lijdt, droom je er wellicht van om snel af te vallen. Toch is snel afvallen meestal niet de ideale manier om blijvend resultaat te behouden. Je toevlucht zoeken in wonderdiëten of andere ongezonde manieren om te vermageren, raden onze voedingsdeskundigen ten sterkste af. Mikken op een blijvend resultaat waarbij het proces je gezondheid niet in gevaar brengt is cruciaal. Daarom raden we een multidisciplinaire aanpak aan, waarbij je de focus legt op gezond afvallen en je je laat begeleiden door specialisten uit verschillende vakgebieden.

Wat is een gezonde manier om gewicht te verliezen? Hoe snel kan je gezond afvallen? Wat zijn de voordelen van gezond afvallen? Zijn er tips om verantwoord te vermageren? Gezond afvallen versus snel afvallen: gaan ze hand in hand? We beantwoorden al je vragen over gezond afvallen hier.

Waarom je beter geen crashdieet volgt.

Een wonderdieet lijkt erg aanlokkelijk vanwege het snelle resultaat. Helaas is dit resultaat vaak slechts tijdelijk en weeg je enkele maanden na het stoppen van je dieet opnieuw evenveel dan voordien, het beruchte jojo-effect.

Er zijn diverse redenen waarom het volgen van crashdieet vaak slechts een tijdelijk resultaat oplevert:

  • Het eenzijdig voedingspatroon
    Bij een crashdieet verval je vaak een patroon met een aantal gerechten die je telkens opnieuw eet, waardoor er te weinig variatie is in je voedingspatroon. Voldoende afwisseling is belangrijk om een nieuwe eetgewoonten op langere termijn vol te houden als deel van een nieuwe levensstijl. Een crashdieet en gezond afvallen staan haaks op elkaar.
  • De extreme aard van een crashdieet
    Dergelijke diëten sluiten vaak volledige voedingscategorieën uit. Hierdoor kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en vitaminen ontstaan. Denk maar aan een koolhydraatarm dieet of nog extremer, een ketodieet. Naast de koolhydraten bevatten graanproducten en fruit ook belangrijke vitaminen. Door je inname van bepaalde voedingscategorieën te verlagen, verlaag je bijgevolg ook je vitaminen. Dit is dus niet de beste manier om gezond af te vallen.
  • Een verstoord metabolisme
    Bij dit soort wonderdiëten worden er vaak zo weinig mogelijk calorieën gegeten. Het lijkt wel: hoe minder je eet, hoe beter. Dit klopt echter niet. Je hoeft niet minder dan 1.200 calorieën per dag te eten of jezelf compleet uit te hongeren om gewicht te verliezen. Wanneer we dit toch doen, verstoren we onze stofwisseling. Een verstoord metabolisme zorgt ervoor dat we minder snel afvallen. Ons lichaam gaat in een soort “survivalmodus”. Je werkt jezelf dus tegen, ondanks je inzet.

Bovendien kunnen deze extreme diëten bijkomende gevolgen hebben voor onze gezondheid. Zo kunnen ze onze hormonenbalans beïnvloeden, wat in sommige gevallen kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Onze conclusie: Kies voor gezond afvallen. Het zal op lange termijn een beter én blijvend resultaat opleveren.

Gezond afvallen met obesitas.

Op eigen houtje gewicht verliezen is voor heel wat mensen met overgewicht een moeilijke opgave. Obesitas is dan ook een ziekte, die niet onderschat mag worden. Een correcte behandeling is cruciaal. We adviseren steeds om gezond af te vallen, meer bepaald door een combinatie van gedragstherapie, een aangepast dieet, medische behandelingen, beweging en eventueel chirurgie.

Wanneer je beroep doet op medische begeleiding en een chirurgische ingreep, hoop je natuurlijk op een snel resultaat. Het gewichtsverlies in de eerste maanden kan behoorlijk spectaculair zijn. Van 42 tot 78 procent, maar we adviseren om altijd realistisch te blijven. Het definitieve resultaat zie je pas na verloop van tijd.

Hoe snel kan je afvallen via obesitaschirurgie?

Na een gastric sleeve-operatie – ook wel een maagverkleining genoemd- halen patiënten in de regel vier belangrijke mijlpalen:

  • Spectaculair gewichtsverlies tijdens de eerste drie maanden
  • Stabilisatie van het gewichtsverlies na zes maanden
  • Bereiken van het streefgewicht na één jaar
  • Vertraging in het gewichtsverlies na achttien maanden

Let wel: heel snel afvallen is niet noodzakelijk beter dan geleidelijk gewicht verliezen. Snel afvallen sluit minder aan bij onze natuur en kan resulteren in meer zichtbare striemen en een slappere huid. Gezond afvallen blijft de beste optie.

Een gezond gewicht op de lange termijn

Hoeveel gewicht je precies kan verliezen door obesitaschirurgie hangt af van het succes van de ingreep én van je algemene gezondheidstoestand. Onderzoek toont aan dat in ruim de helft van de gevallen een gastric sleeve-operatie op de lange termijn leidt tot een groter gewichtsverlies en minder complicaties in vergelijking met andere vormen van obesitaschirurgie.

Voor een maximaal effect is het cruciaal dat je je na de ingreep verder laat begeleiden en dat je een strikt postoperatief dieet volgt. Ook voldoende lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het herstel en het succes van de behandeling.

Voordelen van gezond afvallen.

Gezond afvallen duurt over het algemeen langer. Het vermageringsproces gaat namelijk geleidelijker. Toch biedt een gezonde afslankmethode heel wat voordelen:

  • Gezond afvallen verkleint de kans op overtollige huid en striemen.
    Trager vermageren zorgt ervoor dat we onze huid meer tijd geven om zich aan te passen, met minder striemen en overtollige huid tot gevolg. Door voldoende te bewegen kan je overtollige huid tegengaan. Ontsaat er toch loshangende huid die je stoort, dan is er altijd de optie om dit chirurgisch te laten verwijderen.
  • Gezond afvallen verlaagt het risico op leververvetting, nierfalen, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
    Dat een gezond gewicht bijdraagt aan onze gezondheid staat als een paal boven water. Afvallen verkleint de kans op tal van nare lichamelijke gevolgen.
  • Gezond afvallen doet beter slapen.
    Een goede nachtrust is een essentiële factor om te vermageren. Daarnaast zorgt een verantwoorde manier om af te vallen juist voor een betere slaapkwaliteit.
  • Gezond afvallen draagt bij aan een goede mentale gezondheid.
    Ons mentaal welzijn valt niet te onderschatten. Je goed voelen in je vel, daar streven we allemaal naar. Vaak heeft overgewicht een negatieve invloed op je mentale gezondheid. Door op een verantwoorde manier af te vallen, vermijd je een jojo-effect en zal je mentaal welbevinden er op lange termijn wel bij varen.
  • Gezond afvallen kan deel uitmaken van een toekomstige, gezonde levensstijl.
    Een multidisciplinaire aanpak zorgt niet enkel voor een beter resultaat, maar ook voor een langdurige gedragsverandering. In tegenstelling tot een “wonderdieet” kan je een multidiciplinaire behandeling wél volhouden omdat het minder ingaat tegen onze natuur.

Tips om gezond af te vallen

Gezond afvallen is een proces. We geven je alvast enkele tips om mee aan de slag te gaan.

Gezond afvallen = een goede voorbereiding

Om succesvol af te vallen op lange termijn, neem je het best een goede voorbereiding in acht. Bereid je voor op je nieuwe gezonde levensstijl in enkele stappen:

  • Meten is weten.
    Ga op de weegschaal staan en noteer je startgewicht, bereken je BMI en meet je buikomvang. Zo kan je je vooruitgang beter opvolgen.
  • Denk na over je doelen.
    Wat is je streefgewicht? Waar wil je op lange termijn naartoe. Wees hierbij realistisch en bepaal eventueel tussentijdse doelen.
  • Weet wat je eet.
    Schaf je zelf een notitieboekje aan als dieetdagboek. Schrijf iedere dag op wat je eet, hierdoor ga je bewuster om met je voeding.
  • Gezond afvallen doe het niet alleen.
    Vraag steun aan je omgeving. Misschien is er iemand in je omgeving die ook graag een gezondere levensstijl wil aannemen en kunnen jullie elkaar steunen.

Wees niet bang om professionele hulp te vragen. Onze diëtiste, Dr. Danielle Moens, kijkt naar jouw persoonlijke situatie en gaat samen met je op zoek naar een geschikt eetpatroon, de juiste voedingsschema’s en opvolging. Als voedingsdeskundige staat ze je bij tijdens het vermageringsproces en focust ze op blijvend gewichtsverlies.

Gezond afvallen = gezondere levensstijl

Een gezonde levensstijl komt niet vanzelf, verschillende factoren dragen eraan bij:

  • Een gevarieerd en evenwichtig eetpatroon.
    Bij gezond afvallen focus je op goede basisvoedingsmiddelen zoals vezels (groenten en fruit), eiwitten (gevogelte, vis, zuivel), koolhydraten (volkoren granen) en in mindere mate gezonde vetten (noten, avocado, olijfolie).
    Ook wanneer je gewicht probeert te verliezen is het belangrijk om voldoende te blijven eten zodat je alle nodige voedingsstoffen en vitaminen blijft opnemen.
    Danielle Moens geeft je voedingsadvies op maat van jouw leven en gewoonten. Deze begeleiding is er om je te motiveren en te helpen om gezond af te vallen.
  • Voldoende beweging
    Ons advies luidt als volgt: begin rustig. Je hoeft geen 10 km te lopen of iedere dag 2 uur in de fitnes te vertoeven om gezond te zijn.
  • Pas kleine gewoontes aan. Start met de trap te nemen in plaats van de lift, wandel voor een kleine boodschap eens naar de winkel in plaats van de wagen te nemen of ga na iedere maaltijd 10 minuten wandelen. Bouw zo verder langzaam op. Vraag advies aan een bewegingscoach of werk er zelf aan. Om je gewichtsverlies kracht bij te zetten is een combinatie van cardio- en krachttraining Je cardiotraining zal je conditie ten goede komen, de krachttraining zal zorgen voor meer spiermassa. Een grotere spiermassa zorgt op langere termijn voor een betere vetverbranding. Ook hier: begin rustig.
    Daag jezelf uit en schaf een agenda aan waarin je je beweging per dag bijhoudt, je bewegingsdagboek.

Meer informatie of persoonlijk advies over gezond afvallen of obesitaschirurgie?

Meer informatie over obesitaschirurgie

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, de complicaties die kunnen optreden bij een gastric sleeve of gastric bypass of welke optie voor jou het beste is? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Meer informatie over gezond afvallen

Wil je graag meer weten over hoe je gezond kan afslanken? Vraag raad aan onze artsen of diëtiste. We beantwoorden graag al je vragen.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren