fbpx

Overtollige huid na operatie bestrijden

overtollige huid | Obesity Centre Brussels

Na een gastric bypass of een andere maagverkleining met extreem gewichtsverlies begint vaak een strijd tegen overtollige huid. Als de elasticiteit van de huid de plotse gewichtsafname niet kan volgen, zijn er nieuwe stappen te zetten door de patiënt of de arts. Welke stappen dat zijn, lees je hier.

Niet alleen esthetisch

Het is ongelooflijk hoe elastisch de huid van de mens is. Maar meestal past de huid zich geleidelijk aan aan het fluctuerende gewicht waardoor het de tijd krijgt om mee te groeien. Bij zwangerschappen of extreem gewichtsverlies van meer dan dertig kilo krijgt het die tijd niet waardoor er overtollige huid ontstaat.

Vaak wordt aangenomen dat de reden om deze overtollige huid weg te nemen louter esthetisch is. Dat is niet zo. Er kunnen ongemakken ontstaan door de huidplooien zoals schuurwonden of schimmels. Maar de overtollige huid die zich voordoet ter hoogte van buik, borst, armen of dijen is inderdaad ook een esthetische drempel voor veel patiënten. Het belang van een goed zelfbeeld mogen we niet onderschatten.

Welke stappen zet de patiënt?

Om overtollige huid tegen te gaan, is er geen eenvoudig middeltje of pilletje voorhanden. In ieder geval is roken echt uit den boze voor een gezonde huid. De patiënt kan zelf nog extra stappen in de goeie richting zetten door te kiezen voor gezonde eetgewoonten en veel activiteit. Denk aan het onderhouden of opbouwen van spiermassa om de verhouding tussen vetmassa en spiermassa te verbeteren.

Ook de algemene cardiovasculaire conditie is van groot belang. Het zorgt er niet alleen voor dat het gewicht op peil blijft maar alle spieropbouwende trainingen worden ook beter verteerd. Gezonde eetgewoonten, fysieke activiteit en een goeie vochtbalans vormen een goeie basis voor de eventuele behandeling van de arts.

Wat kan de arts doen?

Voor dit probleem bestaat ook een oplossing in de plastische chirurgie waar velen op beroepen na een bariatrische ingreep. De meest voorkomende ingreep is een buikwandcorrectie waarbij gezocht wordt naar maximaal esthetisch effect. Voor dergelijke ingrepen moeten er wel aan voorwaarden worden voldaan:

  • Het gewicht is gedurende enige tijd stabiel gebleven
  • Er is een geringe kans op plotse gewichtstoename of -afname in de nabije toekomst
  • De huidige BMI ligt lager dan 35 en liefst lager dan 30

Het uiteindelijke resultaat hangt af van veel factoren. Er is bijna altijd een grote verbetering van het lichaamsfiguur maar de perfectie is nooit gegarandeerd. Zoals bij elke goede aanpak van obesitas biedt bij overtollige huid ook een professionele begeleiding met diëtiste, chirurg en psycholoog de beste garanties. Terugbetaling van deze ingreep varieert sterk en is vooral een zaak van erg individuele gegevens, dossier per dossier.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen. We geven je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen.