Wie ettelijke kilo’s afvalt, kan te maken krijgen met slappe en overtollige huid. In bepaalde gevallen kan dit erg hinderlijk zijn bij het dagelijks functioneren en ook esthetisch storen. We vertellen u wanneer u risico loopt op dit fenomeen en of u er iets aan kunt doen.
Hoe ontstaat het?
Overtollige huid is het logische gevolg van een snel en spectaculair gewichtsverlies, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep zoals een gastric bypass of een gastric sleeve. Ook na een zwangerschap kan er zich iets gelijkaardigs voordoen.
Als u erg snel gewicht en dus volume verliest, kan uw huid dit door een gebrek aan elasticiteit niet altijd volgen. Bij mensen die lijden aan een erge vorm van obesitas, wordt de huid langzaam opgerekt tot op een bepaald punt, waarna ze haar oorspronkelijke vorm niet meer terug zal aannemen. Als die personen daarna spectaculair afvallen, manifesteert zich dat in overtollige huid.
Wie loopt risico?
De elasticiteit van uw huid is in grote mate afhankelijk van uw leeftijd. Jonge personen hebben in de regel een stevigere en meer elastische huid, die makkelijker terug haar oorspronkelijke vorm kan aannemen. Bij oudere patiënten is dat minder het geval. Zij lopen dan ook een groter risico op slappe en overtollige huid na een gewichtsverlies.
Behalve uw leeftijd zijn er nog andere factoren die spelen. Zo is het om een elastische huid te behouden aangewezen om niet te roken en zonlicht en luchtvervuiling zoveel mogelijk te vermijden.
Overtollige huid: is ingrijpen nodig?
Of de overtollige huid hindert of niet, hangt af van patiënt tot patiënt. Sommigen storen zich niet aan een (klein) huidoverschot, terwijl anderen grote ongemakken ondervinden.
Als u te kampen hebt met slappe huid, is het aangewezen om veel te sporten. Zo kunt u bij een kinesist bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen doen. Het is raadzaam om hier al tijdens het afvallen mee te starten.
Hebt u echt grote volumes loshangende huid – een zogenaamde ‘vetschort’ – dan is het ook mogelijk om chirurgisch in te laten grijpen. Een plastisch chirurg kan bijvoorbeeld een buikwandcorrectie uitvoeren. Informeer u bij uw behandelend team naar de beste aanpak voor uw probleem.