fbpx

Visceraal vet: wat is het precies en vormt het een gevaar voor de gezondheid?

By mei 22, 2019Gezondheid
visceraal vet | Obesity Centre Brussels

Ook als u een normaal gewicht hebt, kan een teveel aan vet uw gezondheid in gevaar brengen. Vooral met zogenaamd visceraal vet moet u uitkijken. Een woordje uitleg.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet is de hoeveelheid vet die aanwezig is in de buikholte, rondom de organen. In de volksmond wordt visceraal vet ook weleens ‘buikvet’ genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Buikvet bevindt zich namelijk niet per definitie rond de organen, terwijl dat bij visceraal vet wel zo is.

Een zekere hoeveelheid visceraal vet is volstrekt normaal, omdat het de organen beschermt. Een teveel houdt evenwel verschillende gezondheidsrisico’s in.

Vooral mannen zijn genetisch gevoelig aan overtollig visceraal vet. Bij vrouwen manifesteert hun surplus aan vet zich meestal ter hoogte van de billen en minder in de buik. Toch is het raadzaam voor iedereen om de hoeveelheid visceraal vet in de gaten te houden.

De hoeveelheid visceraal vet meten

Door uw buikomtrek te meten, krijgt u een indicatie van uw hoeveelheid visceraal vet. De ideale omtrek bij mannen ligt lager dan 94 centimeter en bij vrouwen lager dan 80 centimeter. Zit u daarboven, dan bevindt u zich in de gevarenzone.

De buikomtrek vertelt evenwel niet alles. Ook als u slank oogt, kunt u kampen met te veel visceraal vet. Een zogenaamde Dexa-scan, een onderzoek dat gebruikmaakt van röntgenstralen, bepaalt de precieze hoeveelheid.

De risico’s

Vet in de buikholte verhoogt het risico op hart- en vaatziektes enerzijds en diabetes anderzijds. Beide kunnen op hun beurt leiden tot diverse andere ziektes en uiteindelijk tot een vroegtijdig overlijden.

Het grote probleem van visceraal vet is dat het moeilijker weg te werken is dan andere vormen van vet in het lichaam. Een correcte, multidisciplinaire aanpak van het probleem is dan ook cruciaal.