fbpx

Gezonde snacks: tips en tricks voor voedzame tussendoortjes

By april 9, 2024Algemeen, Gezondheid
Gezonde en ongezonde snacks

Gezond eten is essentieel voor een gebalanceerde levensstijl. Gelukkig betekent dat niet dat je een streng dieet moet volgen. Gezonde snacks passen namelijk in een evenwichtig eetpatroon. Of het nu zomer of winter is, er zijn altijd smakelijke en voedzame opties om van te genieten. In deze blog delen we enkele tips en tricks voor het vinden van gezonde snacks en tussendoortjes, perfect voor elk seizoen.

Gezonde snacks

Bij het horen van het woord ‘snacks’ denken veel mensen automatisch aan allerlei ongezonde tussendoortjes, zoals bijvoorbeeld chips, koeken, borrelhapjes, enzovoort. Toch kan je ook gezond snacken. In dat geval zijn snacks zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Eén van de grootste voordelen van gezonde snacks is dat ze je energie kunnen geven tussen de maaltijden door, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een energiedip. Ze helpen je je honger onder controle te houden, waardoor je minder snel naar ongezonde opties grijpt.

Waarom zijn gezonde snacks belangrijk?

Gezonde snacks zijn belangrijk voor een evenwichtig dieet en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Dit zijn de grootste voordelen van gezonde snacks:

  • Energieboost: Gezonde snacks kunnen een snelle energieboost bieden tussen de maaltijden door. Zo krijgen vermoeidheid en energiedipjes geen kans. Ze voorzien het lichaam van de nodige brandstof.
  • Houdt de stofwisseling op gang: Regelmatig gezonde snacks eten kan de stofwisseling stimuleren en helpen bij het behouden van een gezond gewicht.
  • Voedingsstoffeninname: Gezonde snacks zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Door te kiezen voor voedzame tussendoortjes geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren.
  • Beheersing van honger: Gezonde snacks helpen om hongergevoelens tussen de maaltijden door te beheersen, waardoor je de kans op overeten verkleint. Bovendien helpen ze je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor je plotselinge eetbuien kan voorkomen.
  • Ondersteuning van gezonde gewoonten: Het regelmatig eten van gezonde snacks kan bijdragen aan gezonde eetgewoonten op lange termijn.

Wat zijn voorbeelden van gezonde tussendoortjes?

Daar sta je dan in een overladen supermarkt met haast oneindig veel keuze. Welke tussendoortjes zijn geen caloriebommen en dragen juist bij aan een evenwichtig eetpatroon? Met deze snacks (in snackporties) zit je goed:

  • Bruine boterham met licht beleg (ham, kippenwit, …)
  • Volkorencracker met licht beleg
  • Vers fruit (appel, peer, watermeloen, druiven, aardbei, sinaasappel, …)
  • Rauwe groenten (komkommer, radijs, kerstomaat, wortel,…)
  • Peperkoek
  • Rijstwafel
  • Maïswafel
  • Magere of halfvolle yoghurt
  • Tasje verse soep

Vind je sommige opties maar wat saai? Dan kan je altijd je meest creatieve zelf bovenhalen en je gezonde snack pimpen.

  • Verse, fruitige ijsjes – Pureer je fruit en giet het in een ijsvorm. Met Griekse yoghurt maak je het geheel lekker romig. Even in de diepvries en het is klaar!
  • Groentesaté: neem een prikker en schuif er je favoriete rauwe groenten op.
  • Winterappels: Snij je appel in blokjes, verwarm op een laag vuurtje en voeg wat kaneel toe.

Hoeveel tussendoortjes per dag zijn gezond?

De ene heeft er totaal geen behoefte aan, de andere kan niet zonder. Tussendoortjes is een heel persoonlijk iets. Wie er wel behoefte aan heeft, kiest het best voor 2 tot 3 gezonde tussendoortjes per dag. Probeer je tussendoortjes gelijkmatig te verspreiden over de dag en let op de portiegrootte om overmatige calorie-inname te voorkomen. Luister naar je lichaam en vermijd te eten uit verveling of emotionele redenen.

Yoghurt als gezonde snack

Wat betekent ‘grazen’?

‘Grazen’ verwijst naar het gedrag waarbij het onderscheid tussen tussendoortjes en maaltijden vervaagt, waardoor mensen bijna de hele dag door eten. Dit fenomeen kan leiden tot overmatige calorie-inname en heeft vaak te maken met eetgewoonten en het gebrek aan structuur rond maaltijden.

Wat is de link tussen cravings en snacken?

Er bestaan verschillende types honger en ook verschillende types cravings. Weten van waar bepaalde drang om te eten komt, kan helpen om bewust te kiezen om al dan niet te snacken. Zo kunnen restrictieve cravings je parten spelen wanneer je jezelf juist veel voeding verbiedt omdat je jezelf op dieet hebt gezet. Ook omgevingscravings of gewoontecravings kunnen je snackgedrag beïnvloeden.

Meer over cravings

Tips om te weerstaan aan ongezonde tussendoortjes

#1 Laat ongezonde snacks in de supermarkt liggen

Het begint allemaal met de keuzes die we maken tijdens het boodschappen doen. Door bewust te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en het vermijden van verleidelijke, maar ongezonde snacks, kunnen we een positieve invloed hebben op onze gezondheid.

Wat we niet in onze winkelkar leggen, kan ons later niet verleiden. Bovendien stelt het ons in staat om beter te plannen en vooruit te denken, zodat we thuis kunnen genieten van gezonde en voedzame maaltijden en snacks.

#2 Zorg voor vers fruit

Vers fruit in de fruitschaal geeft ons de kans snel en gemakkelijk een gezonde snack te kiezen wanneer we behoefte hebben aan iets zoets of knapperigs. Of het nu gaat om een sappige appel, een rijpe banaan of een handvol bessen, vers fruit biedt natuurlijke suikers en vezels die ons een verzadigd gevoel geven en onze energie op peil houden.

#3 Doe geen boodschappen als je honger hebt

Boodschappen doen wanneer je maag knort, is geen goed idee. Alles in de supermarkt ziet er meteen een pak interessanter uit wanneer je honger hebt. Dat is slecht nieuws voor je gezondheid en je portefeuille. Want een winkelwagen vol eten kost handen vol geld.

Ga je winkelen maar heb je honger? Neem alvast een gezonde snack om je honger tijdelijk te stillen.

Wil de strijd met overgewicht aan gaan?

Wil je af van die extra kilo’s? Laat je dan begeleiden door een professioneel diëtist. Bij Obesity Centre Brussels bepalen we een behandelplan op maat van jouw situatie. Samen kijken we hoe we jou het best kunnen bijstaan.

Maak een vrijblijvende afspraak

Deze artikels zijn ook interessant voor jou