fbpx

7 meestgestelde vragen over maaltijdshakes

maaltijdshake met blauwe bessen en banaan

Maaltijdshakes worden de laatste jaren steeds populairder. Enerzijds dankzij de gretigheid waarmee drukbezette individuen de maaltijdvervangers heel graag zien komen. Anderzijds door mensen die worstelen met hun gewicht en willen vermageren. Advertenties op Facebook, een ruim assortiment in de supermarkt, volumekorting op maaltijdshakes bij webshops zoals bol.com, ze slaan er ons mee rond de oren. In dit artikel gaan we dieper in op de 10 meestgestelde vragen over maaltijdshakes.

1. Wat zijn maaltijdshakes?

Maaltijdshakes zijn drankjes die een complete maaltijd zouden kunnen vervangen. Ze bevatten vaak een mix van eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen. Deze maaltijdvervangers nemen verschillende vormen aan:

  • Kant-en-klare shakes
    In de winkelrekken is er meestal keuze in overvloed wanneer je zoekt naar kant-en-klare maaltijdshakes. Bij deze shakes hoef je zelf niets meer te doen. Gewoon even schudden voor gebruik en ze zijn klaar.
  • Poedershakes
    Naast de kant-en-klare shakes liggen vaak de shakes die in poedervorm komen. Hierbij voeg je nog water of melk toe en dat is dan je maaltijd. Veel voorkomende smaken zijn: vanille, chocolade, aardbei en banaan.
  • Verse shakes
    Je kan ook makkelijk zelf maaltijdshakes maken. Met verse ingrediënten en een blender maak je thuis de lekkerste shakes.

2. Hoe werken maaltijdshakes?

Doordat maaltijdshakes vaak eiwitrijk zijn, zorgen ze voor een relatief lange verzadiging. Dat komt omdat je lichaam meer tijd nodig heeft om eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld het geval is bij koolhydraten, vetten of suiker.

3. Zijn maaltijdshakes gezond?

De ene maaltijdshake is al gezonder dan de andere. Een verse maaltijdshake die je thuis in je keuken met verse producten maakt, is veel gezonder dan een kant-en-klare of poedervormige shake. Die twee laatste zijn immers sterk bewerkte producten.

Daarnaast focussen veel afslankshakes op de aanwezigheid van eiwitten en de vele voordelen voor je lichaam. Het is – niet voor alle, maar bij veel shakes – een bliksemafleider. Want naast veel eiwitten, bevatten veel shakes ook heel wat toegevoegde suikers. Het zijn o.a. die suikers die zo’n shake minder gezond maken.

4. Wat is het verschil tussen eiwitshakes en maaltijdshakes?

Wie wil vermageren met behulp van shakes kan zich maar beter niet vergissen. Want daar waar maaltijdshakes verlaagd zijn in calorieën, zijn eiwitshakes dat niet. Hieronder een overzicht met de belangrijkste verschillen op gebied van voedingsstoffen, gebruik en doel:

Maaltijdshakes Eiwitshakes
Voedingsstoffen Mix van koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten. Hoofdzakelijk eiwitten
Gebruik Ter vervanging van een volledige maaltijd Ter aanvulling van een maaltijd of na het sporten
Calorieën Verlaagd in calorieën Niet verlaagd in calorieën
Doel Vermageren Spieropbouw

 

5. Kan je afvallen met shakes?

Afvallen met shakes is een methode die door velen wordt overwogen. Het idee is best eenvoudig: door één of meerdere maaltijden te vervangen door een maaltijdshake, verminder je je calorie-inname. Dat kan invloed hebben op je gewicht.

De reden waarom afvallen met shakes zo populair is, is deels te danken aan het gemak ervan. Ze zijn snel te bereiden en kunnen handig zijn voor mensen met een drukke levensstijl. Bovendien zijn er veel verschillende smaken en merken beschikbaar.

Het is belangrijk om bij het overwegen van afvallen met shakes te onthouden dat er geen one-size-fits-all benadering is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is verstandig om advies in te winnen bij een diëtist of voedingsdeskundige voordat je begint met een shake-dieet, en om altijd te streven naar een gebalanceerd voedingspatroon met een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen.

Maak een vrijblijvende afspraak

6. Zijn maaltijdshakes voedzaam?

Maaltijdshakes worden vaak geprezen vanwege hun gemak en eenvoud bij gewichtsverlies, maar de voedzaamheid ervan kan sterk variëren. Zo zijn maaltijdshakes die je thuis met verse producten maakt veel gezonder dan kant-en-klare varianten.

Bij kant-en-klare shakes is het belangrijk om kritisch te zijn, want niet alle shakes zijn even voedzaam. Sommige bevatten veel toegevoegde suikers, kunstmatige smaakstoffen en andere ongezonde ingrediënten. Lees daarom goed het etiket en weet wat je eet.

Hoewel maaltijdshakes een handige optie kunnen zijn voor drukke mensen die onderweg zijn, is het belangrijk om ze niet te gebruiken als vervanging voor volwaardige maaltijden op lange termijn. Het streven naar een gevarieerd dieet met voedzame voedingsmiddelen blijft de beste benadering voor een optimale gezondheid.

kant-en-klare shake

7. Welke maaltijdshakes zijn het beste?

Als het gaat om maaltijdshakes, worden verse opties vaak beschouwd als de beste keuze. Dit komt doordat verse maaltijdshakes over het algemeen minder bewerkt zijn en een hogere voedingswaarde bieden dan kant-en-klare shakes.

Verse maaltijdshakes worden meestal bereid met verse ingrediënten zoals fruit, groenten, en eiwitten. Omdat ze niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen of langdurige conserveringsmethoden, behouden ze meer van hun natuurlijke voedingsstoffen.

Bovendien heb je bij verse shakes meer controle over wat er precies in je shake zit. Hierdoor kun je de shake aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren en voedingsbehoeften, en kun je toegevoegde suikers, kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen vermijden.

Overweeg je maaltijdshakes in de strijd tegen obesitas?

Overweeg je maaltijdshakes in de strijd tegen obesitas? Vraag advies bij een diëtist voordat je begint met het gebruik van maaltijdshakes, om ervoor te zorgen dat ze passen bij jouw individuele behoeften en doelen. Het vinden van een aanpak die duurzaam is op lange termijn en die rekening houdt met verschillende aspecten van gezondheid en welzijn, blijft essentieel bij het aanpakken van obesitas.

Maak een vrijblijvende afspraak

Deze artikels zijn ook interessant voor jou