Overgewicht is vaak het resultaat van ongezonde eetgewoontes, een verstoorde relatie met voeding en te weinig beweging. Je bewust zijn van wat en hoeveel je eet, helpt om jezelf niet te overeten. Een eetdagboek is een krachtige tool om gewicht te verliezen zonder calorieën te tellen.
Waarom een eetdagboek?
In dit logboek houd je iedere dag bij wat je gegeten en gedronken hebt. Je kan dit heel gedetailleerd doen of juist iets losser. Doe wat voor jou goed voelt, zo heeft een eetdagboek het meeste effect. Vul dus gerust details aan: tijdstippen, portiegroottes, notities over het verloop van de dag.
Had je een makkelijke dag of worstelde je met een sterk hongergevoel? Werd je overmand door een eetbui ten gevolge van emotie-eten? Noteer het in je eetdagboek. In sommige exemplaren kan je zelfs je beweging per dag bijhouden.
Wat is een eetdagboek
Er bestaan toegewijde eetdagboeken waarin er plaats is om je verschillende maaltijden, tussendoortjes en drinken op te schrijven. Maar niets houd je tegen om een klassiek schriftje of agenda te kopen. Ook hierin kan je makkelijk bijhouden wat je doorheen de dag gegeten hebt. Wil je een bullet journal kopen om helemaal je eigen ding mee te doen? Ga vooral je gang!
4 voordelen van een eetdagboek bijhouden
1. Bewustwording
We eten vaak uit gewoonte of kiezen voor bepaalde voedingsmiddelen zonder er echt bij na te denken. Een eetdagboek bijhouden helpt om jezelf bewust te worden van wat je eet en drinkt.
2. Identificatie van patronen
Door je eetpatroon gedurende lange tijd bij te houden kan je bepaalde patronen identificeren. Heb je vaak last van emo-eten? Dan kan een eetdagboek je misschien tonen wat je triggers zijn. Zeker wanneer je je gevoelens en gebeurtenissen van de dag toevoegt, merk je dergelijke zaken sneller op.
Voorbeeld: Telkens wanneer je na een lange werkdag nog eens uren in de file vertoefde, stop je haast instinctief aan de frituur. Na een hoogoplopende ruzie met een geliefde, grijp je consequent naar de zak chips in de kast.
3. Controle
Met een overzicht zoals een eetdagboek laat je toe je eetpatroon te analyseren. Je houdt bij wat je eet zonder dat het dwangmatig wordt. Het is niet de bedoeling dat je er afhankelijk van wordt. Wanneer je eerlijk bent en correct je voedselinname opschrijft, is het een vorm van zelfcontrole.
4. Vooruitgang opvolgen
Met een eetdagboek kan je je vooruitgang makkelijk opvolgen. Je merkt waar je soms tegen jezelf aanloopt. Je kan testen wat voor jou werkt en wat niet.
Voorbeeld: Eet je iedere vrijdag rond 7 uur een magere yoghurt met granola als ontbijt, maar heb je ook elke keer steevast honger om 10 uur? Dan loont het de moeite om op vrijdag een ander ontbijt te nuttigen. Probeer bijvoorbeeld eens een Griekse of volle yoghurt met granola en voeg er meteen wat fruit aan toe. Kijk of dit ontbijt je wel een verzadigd gevoel geeft tot de middag.
Zo vul je je eetdagboek goed in
Een eetdagboek bijhouden is niet moeilijk, maar er zijn enkele voorwaarden om het succesvol te doen. Met deze tips kom je een heel eind:
- Wees eerlijk – Jezelf voorliegen brengt je nergens. Heb je gesnoept of was je maaltijd niet zo voedzaam? Schrijf het toch op. Je hoeft je nergens voor te schamen. Het eetdagboek is er om je te helpen.
- Noteer details – Hoe meer je noteert, hoe beter het overzicht wordt. Je merkt kleine dingen op en kan zo bijsturen wanneer nodig. Dronk je een kop koffie met suiker en een wolkje melk? Noteer dat in je eetdagboek. Bakte je je kip in olijfolie, vergeet dan de olijfolie niet op te schrijven.
- Houd je waterinname bij – Voldoende water drinken is belangrijk om je afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Probeer iedere dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Schrijf op hoeveel glazen/flessen je iedere dag gedronken hebt.
- Schrijf je beweging op – Houd bij hoeveel je bewogen hebt. Heb je een wandeling gemaakt, ben je gaan sporten? Noteer het in je eetdagboek.
De valkuilen van een eetdagboek
Voor de ene is het een zegen, voor de andere de hel. Iedereen gaat er anders mee om. De grootste spelbreker is schaamte. Door jezelf schuldig te voelen over bepaalde voedingsmiddelen wordt je eetdagboek een marteling. En dat is niet nodig. Stop dus met voeding in twee categorieën te splitsen: gezond en ongezond.
Sommige maaltijden en snacks zijn gezonder dan de andere, maar één minder voedzame maaltijd maakt je niet ongezond. Doe jezelf een plezier en haal die druk van je schouders. Het dagboek helpt je om minder gezonde gewoontes te identificeren waardoor je doelgericht kan bijsturen. Stap voor stap.
Zoals gezegd speelt eerlijkheid een belangrijke factor in het succes van je eetdagboek. Je kan er ook je gewichtsverlies in bijhouden, maar dat hoeft niet. Wil je een duidelijk overzicht? Dan kan je je gewicht op een andere plaats bijhouden. Zo associeer je je eetdagboek niet met het getal op de weegschaal, waardoor je er een beter gevoel bij hebt.
Houd je eetdagboek positief. Leer jezelf beter kennen en ontdek patronen.
Wil je vermageren of advies over een eetdagboek?
Wil je komaf maken met overgewicht of obesitas? Heb je nood aan inzicht in je eetpatroon? Durf je jezelf wel eens voorliegen als het gaat over je eetgewoontes? In al deze gevallen is een eetdagboek een aangename bondgenoot. Laat je ondertussen ook bijstaan door een diëtist. Want niemand hoeft de strijd met de kilo’s alleen aan te gaan. Een steunnetwerk van vrienden, familie en zorgkundigen steunen je en helpen je op weg.
Maak een vrijblijvende afspraak