fbpx

Helpt Intermittent Fasting bij afvallen?

By oktober 11, 2023Gezondheid
Een klok ligt op een bord

Er gaat geen week voorbij of we zien een nieuw artikel in de krant verschijnen om een dieet aan te prijzen. Intermittent Fasting is daar één van. In dit artikel bespreken we wat het is, de voor- en nadelen, de verschillende manieren en de doeltreffendheid als je wil afvallen.

Wat is Intermittent Fasting?

Geen nieuwe dieettrend, wel eentje die met regelmaat van de klok onder de aandacht komt. Bij Intermittent Fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, beperk je de periodes waarin je eet met als doel te vermageren. Naast gezondere voeding eten, focus je ook op het wanneer van het verhaal. Door je voedselinname te beperken kan je afvallen. Zoals altijd is goede opvolging belangrijk om een jojo-effect te voorkomen.

Zo zou je de Ramadan kunnen zien als een voorbeeld van Intermittent Fasting, al heeft deze periode geen link met afvallen. Traditioneel duurt het 30 dagen. Tijdens deze periode eten moslims enkel wanneer de zon onder is. Ook andere religies hebben vormen van vasten. Zo is er de vastenperiode voor Pasen in het Christendom.

Manieren van Intermittent Fasting

  • 16/8-methode – dagelijks vast je 16 uur lang gevolgd door 8 uur waarin je wel eet.
  • 5:2-methode – gedurende 5 dagen van de week eet je normaal en 2 dagen eet je maximaal 600 calorieën.
  • 24-uurvasten – tijdens een volledige dag nuttig je geen calorieën.

Van alle bestaande varianten is de 16/8-methode misschien wel de populairste. De meeste mensen houden een schema aan waarbij ze van 20 uur ’s avonds tot 12 uur ’s middags niet eten. De reden is simpel, hierdoor heb je nog heel wat vrijheid om gezellig met je familie iets te eten of te lunchen op kantoor.

Het doel van periodiek vasten is om minder calorieën te nuttigen doorheen de dag. Zo val je af.

Is het resultaat na Intermittent Fasting blijvend?

Net zoals bij andere diëten bestaat de kans dat je nadien gewicht bijkomt. Intermittent Fasting is doeltreffend als je je achterliggende voedingspatroon consequent aanpast. Verval je toch in je oorspronkelijke gewoontes? Dan is het jojo-effect niet ver weg.

Bovendien is er geen garantie op succes. Sommige mensen die zich wagen aan periodiek vasten verliezen gewicht, maar dat geldt niet voor iedereen. Onderzoek heeft aangetoond dat niet iedereen evenveel geluk heeft. Want sommigen verliezen niet eens een kilogram.

Voor wie is Intermittent Fasting?

Niet iedereen kent dezelfde successen met Intermittent Fasting. Het is zeker niet voor iedereen. Bovendien moeten sommige mensen ook extra opletten. Patiënten met diabetes type 2 kunnen het dieet beter links laten liggen. Periodiek vasten speelt namelijk met de bloedsuikerspiegel. In combinatie met bloedsuikerverlagende medicijnen vormt dit een risico om een hypo te ervaren.

7 voordelen van Intermittent Fasting

  • Gewichtsverlies – Doordat je minder calorieën inneemt, zal je ook gewicht verliezen.
  • Hersenstimulans – Je geheugen gaat er op vooruit. Het hormoon dat zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe zenuwcellen krijgt een boost.
  • Goed voor je hart – Je hart houdt van een verlaagde cholesterol en een betere bloeddruk.
  • Insulinegevoeligheid – Insulineresistentie is niet ongebruikelijk wanneer je aan Intermittent Fasting doet.
  • Aanmaak van groeihormoon – Het dieet stimuleert de opbouw van eiwitten en spiermassa.
  • Ontstekingsremmend – Afvalcellen vinden een weg naar buiten. Dit heeft een ontstekingsremmende werking.
  • Stabilisatie van de biologische klok – Je metabolisme kan een boost krijgen. Ook wanneer het vast leek te zitten kan het gereset worden.

7 nadelen van Intermittent Fasting

  • Honger – Het staat als een paal boven water dat je de eerste dagen enorme honger zal hebben. Je maag lijkt wel z’n eigen klok te hebben.
  • Hoofdpijn – Het vasten brengt vaak hoofdpijn met zich mee. Je eet plots minder en dat is je lichaam niet gewoon.
  • Stinkende adem – Het is niet leuk, maar de realiteit is dat Intermittent Fasting vaak resulteert in een slechte adem.
  • Geen garantie – Intermittent Fasten leidt niet altijd tot gewichtsverlies. Het kan dus dat je veel moeite doet zonder resultaat.
  • Eetbuien – De kans bestaat dat je zo’n honger hebt op het moment dat je eindelijk mag eten, dat je jezelf overeet.
  • Dwangmatig – Vasten mag je leven niet overnemen. Je mag streng zijn voor jezelf, maar je jezelf uithongeren is niet gezond.
  • Minder energie – Je eet minder. Het is dus niet onlogisch dat je je minder energiek voelt wanneer je plots minder voedingsstoffen inneemt.

In conclusie: Is Intermittent Fasting een goed idee?

Alles hangt af van jouw situatie. Daarom raden we aan om eerst met je huisarts, diëtist of obesitasspecialist te praten. Samen kunnen jullie de voor- en nadelen ten opzichte van elkaar afwegen. Bovendien weet je arts of het periodiek vasten in conflict zou gaan met bepaalde medicatie.

Bovendien is een dieet slechts een deel van de oplossing. Overgewicht en/of obesitas los je niet op met wat minder eten. Wij geloven sterk in een multidisciplinaire aanpak. Overgewicht ontstaat vaak door een mix van factoren. We bestrijden het dus ook op verschillende vlakken: beweging, voeding, gedragstherapie en indien nodig een medische ingreep.

Overweeg je Intermittent Fasting om overgewicht tegen te gaan?

Neem dan eerst contact op met ons ziekenhuis. Ons team neemt de tijd om je situatie te doorgronden. Zo adviseren we je volledig op jouw maat. Samen zoeken we een oplossing die aansluit bij jou.

Maak een vrijblijvende afspraak

Deze artikels zijn interessant voor jou