fbpx

Obesitas en de link met een eetstoornis

By maart 29, 2022Algemeen
Een man eet ’s nachts een pizza op, zittend voor de ijskast.

Obesitas en een eetstoornis zoals binge eating disorder of night-eating disorder zijn niet noodzakelijk oorzaak en gevolg. Toch zijn ze in sommige gevallen aan elkaar gelinkt. Tijd om deze link even grondiger te onderzoeken. Wij zetten onze bevindingen op een rij.

Binge eating disorder en night-eating disorder uitgelegd

Wat is een binge eating disorder?

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door eetbuien. Iemand die lijdt aan een binge eating disorder verliest gedurende bepaalde periodes volledig de controle. Hij of zij eet sneller en meer dan de meeste mensen, zonder dat er een hongergevoel is. Het is niet een kwestie van niet willen stoppen, maar niet kunnen stoppen met eten.

Deze eetstoornis lijkt op boulimie met het verschil dat men bij een binge eating disorder niet probeert te braken na een eetbui.

Wat is een night-eating disorder?

Night-eating disorder of nachtelijk eetsyndroom is een eetstoornis waarbij men vooral ’s avonds laat of ’s nachts eet. Anders dan bij een binge eating disoder gaat het niet om extreem grote porties of controleverlies. Onderzoek toont aan dat zo’n 1 à 2% van de bevolking te kampen krijgt met het nachtelijk eetsyndroom.

Een man eet ’s nachts een pizza op, zittend voor de ijskast.

De gevolgen van een eetstoornis

De gevolgen van een eetstoornis, of het nu gaat om boulimie, nachtelijk eetsyndroom of een binge eating disorder, vallen niet te onderschatten. Het kan zowel gaan om zowel psychische, fysieke en sociale gevolgen. Het lage zelfbeeld dat vaak mee aan de oorzaak ligt, wordt extra versterkt door de eetstoornis. Het is een vicieuze cirkel die je niet zo eenvoudig doorbreekt. Net zoals obesitas overwin je dit niet alleen. Je hebt nood aan een goed steunnetwerk. Mensen die je door en door steunen. Het gaat daarbij over professionele hulpverleners en mensen uit je omgeving.

Een eetstoornis moet serieus genomen worden. Het is net als een depressie een ernstige aandoening die de nodige begeleiding, tijd en therapie vereist.

Wat is de link tussen obesitas en een eetstoornis?

Onderzoek toont aan dat een eetstoornis zoals een eetbuistoornis vaak gelinkt kan worden aan obesitas, maar niet uitsluitend. Ook mensen die niet aan obesitas lijden, kunnen te maken krijgen met een binge eating disorder.

Een dokter geeft advies aan een patiënt.

Het is erg belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld: obesitas of obesitas ten gevolge van een eetstoornis. Op basis van deze diagnose wordt een andere aanpak voorzien. Bij een diagnose van obesitas zal de patiënt een gezondere levensstijl moeten aannemen en kan overwogen worden om een heelkundige ingreep uit te voeren zoals een maagverkleining, maagring of maagomleiding. Hoe dan ook, is dit een enorme inspanning voor de patiënt.

Wanneer er een directe link is tussen de obesitas en een eetstoornis zal in vele gevallen ook professionele psychologische hulp nodig zijn. Vaak in de vorm van cognitieve gedragstherapie. Je vecht op dat moment namelijk niet enkel tegen obesitas maar ook tegen een eetstoornis.

Een antwoord op de vraag “heb ik een eetstoornis?”

Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar dat is het niet. Je kan het niet diagnosticeren via een computerscherm. Vermoed je dat je lijdt aan een eetstoornis? Vraag dan advies aan een diëtist en psycholoog. Zij kunnen samen met jou ontdekken wat er juist aan de hand is en hoe je van daaruit verder kan.

De symptomen van een binge eating disorder en een night-eating disorder

Binge eating disorder

Night-eating disorder

Groot schaamtegevoel

Je kan eetbuien niet stoppen

Eten overheerst je leven

Je eet extreem veel in korte tijd

Je beleeft geen plezier aan eten

Snelle gewichtstoename

Geen hongergevoel

Je staat ’s nachts op om te eten

Je hebt geen eetlust in de ochtend

Verstoord slaapritme

Depressieve gemoedstoestand

Je eet meer dan ¼ van je dagelijkse calorieën na het avondeten

Meer informatie of persoonlijk advies over eetstoornissen

Meer informatie over obesitas en de link met een eetstoornis

Wil je meer weten over obesitas, de verschillende behandelingen, eetstoornissen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder. Maak jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren