fbpx

Een nieuwe levensstijl bekom je niet alleen!

By september 27, 2021Algemeen
Twee personen vormen elkaars steunpilaar en houden elkaars handen vast

We blijven vaak hangen in oude gewoontes, dat is menselijk. Het is niet eenvoudig om je levensstijl en eetgedrag aan te passen. Maar als je komaf wil maken met overgewicht of obesitas is het een noodzaak. Een opdracht die in het begin loodzwaar kan lijken, daarom is het zo belangrijk om je te omringen met de juiste mensen. Mensen die jou steunen en die je moed en energie geven. Komen er al enkele personen in je op? Super! Zij vormen jouw steunnetwerk.

Wat is een steunnetwerk?

Je steunnetwerk is een groep mensen waarbij je terecht kan voor advies en ondersteuning. Zowel wanneer het goed gaat als wanneer je het moeilijker hebt. Schaamte hoort hier niet bij. Bij deze personen durf je helemaal jezelf zijn. Het kan gaan om vrienden, familie en zelfs collega’s. Jij beslist.

Ook je huisarts, bewegingscoach, diëtiste of psycholoog kunnen behoren tot je steunnetwerk. Het is daarom belangrijk dat je je goed voelt bij deze professionals. Een bewegingscoach waarbij je je schaamt of een diëtiste waar je niet eerlijk tegen durft te zijn, helpen je niet vooruit.

Waarom is een goed steunnetwerk belangrijk?

Wanneer je een nieuwe levensstijl wil aannemen, stuit je zonder twijfel op moeilijkheden. Niet iedere dag is hetzelfde. Sommige dagen zullen geweldig zijn, andere dagen kunnen loodzwaar aanvoelen. Op zo’n dagen, zowel de goede als de mindere, is het belangrijk te kunnen terugvallen op mensen waar je je goed bij voelt.

Het belang van het steunnetwerk bij minder goede dagen

Je steunnetwerk zorgt ervoor dat je je nooit eenzaam hoeft te voelen. Heb je een moeilijke dag? Voel je je niet goed in je vel? Heb je net een eetbui achter de rug? Bel iemand uit je steunnetwerk. Stuur een berichtje naar de persoon waarvan jij denkt dat hij of zij jou het best kan steunen. Afhankelijk van de situatie kan dit iemand anders zijn. Jij zal ongetwijfeld het beste aanvoelen wie of wat jij op dat moment nodig hebt. Blijf niet alleen met een slecht gevoel zitten.

Het belang van het steunnetwerk bij goede dagen

Je steunnetwerk is er niet enkel voor de momenten dat jij het moeilijk hebt. Je steunnetwerk is er ook om je goede dagen te bekronen met goede vibes. Deel je successen met anderen, zo maak je deze dagen alleen maar beter.

Het belang van het steunnetwerk bij obesitaschirurgie

Je steunnetwerk is een belangrijke pijler in de strijd tegen obesitas en overgewicht. Obesitaschirurgie is niet iets dat je alleen zou moeten doormaken. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor obesitaschirurgie is je bereidheid om je eetgewoonten en levensstijl te veranderen na je ingreep. Je steunnetwerk kan je hierbij helpen.

Obesitaschirurgie beïnvloedt het energiepeil. Er zijn verschillende mogelijke ingrepen: een maagverkleining, een maagring of een maagomleiding.

Groep vrienden sport onder begeleiding van een bewegingscoach

Sporten met je steunnetwerk

Sporten is vaak een moeilijke drempel. Je vrienden of familie kunnen de ideale motivator zijn om te beginnen sporten. Spreek samen met een vriend(in) af om eens te gaan wandelen of te badmintonnen. Doen je collega’s mee aan een loopwedstrijd? Waarom doe je dan niet mee? Voel je dan niet geremd, maar loop mee op je eigen tempo.

 

Koken met je steunnetwerk

De personen in je steunnetwerk zijn van onschatbare waarde. In plaats van samen uit eten te gaan, zou je samen kunnen koken en genieten van een gezellige avond thuis. Zo leer je ook anderen hun kookgewoontes en nieuwe recepten kennen.

Niet dat je niet meer uiteten mag, integendeel! Een gezonde levensstijl betekent niet dat je niets meer mag. Er zijn immers 3 maaltijden op een dag. Dat zijn 21 maaltijden op een week. Een avondje op restaurant betekent dus niet het einde van de wereld voor je gezondere levensstijl.

Ben je niet zeker over welke keuzes passen in een gezond eetpatroon? Laat je bijstaan door een voedingsdeskundige.

Voeding en psychologie gaan hand in hand.

Aan de basis van obesitas liggen vaak verschillende factoren die elkaar in de hand werken. Hoe we ons voelen heeft een grote invloed op hoe en wat we eten. Hoe we reageren op onze emoties is persoonlijk. Niemand reageert op dezelfde manier. De ene persoon zal door een bepaalde vorm van stress meer eten, terwijl de andere juist minder eet. Een psycholoog gespecialiseerd in voeding, gewoonten en gedrag kan jou helpen bij het “waarom?”. Weten waarom je op een bepaald moment eet of wat je eet wanneer je je slecht voelt, kan helpen om bijvoorbeeld eetbuien onder controle te houden.

Meer informatie over een goed steunnetwerk of obesitaschirurgie?

Meer informatie over een gezondere levensstijl

Heb je nog vragen in verband met het aannemen van een gezondere levensstijl of hoe je fitter kan worden met overgewicht? Neem gerust contact met ons op.  Wij beantwoorden graag al je vragen.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren