fbpx

Emo-eten en de gevaren voor je gezondheid

By oktober 11, 2023Gezondheid
Vrouw eet taart

Hoogoplopende emoties en stresslevels op ongeziene hoogtes … je probeert jezelf te kalmeren. Een emo-eter grijpt naar comfortfood, iets ‘lekkers’. Lach emo-eten dus niet zomaar weg. In beperkte mate vormt het meestal geen gevaar, maar emo-eten kan een serieuze impact hebben op je leven. Wil je meer weten over emo-eten? Wat de gevaren zijn? En hoe je kan stoppen met emo-eten? Blijf dan lezen!

Wat is emo-eten?

Negatieve gevoelens weg eten doen we vaak onbewust. Gebeurtenissen roepen bepaalde gevoelens op, die op hun beurt het emo-eten triggeren. Was het een stresserende dag op het werk? Vond er een woordenwisseling plaats tussen jou en iemand die je liefhebt? Voelde je je eenzaam? Dan is de verleiding groot om naar iets zoet, zout of vettig te grijpen. Je stormt je keuken in en schuimt de kasten en frigo af, zoekend naar iets dat jou op dat moment kan bedaren. Je hebt een craving naar troost of comfort en zoekt dit in eten.

Het mag je soms geholpen hebben, emo-eten doet het lang niet altijd. Integendeel. Emo-eten kan op lange termijn uitmonden in een eetstoornis.

38% doet regelmatig aan emo-eten

De American Psychological Association publiceerde recent hun onderzoek naar emo-eten. Ze onderzochten de link tussen stress en voedsel. Van alle deelnemers gaf 38% aan dat ze zich in de voorbije maand overeten hadden met ongezonde snacks. Van hen bevestigde ongeveer de helft dat dit wekelijks of meermaals per week gebeurde. 33% van de respondenten bleek zichzelf te overeten door stress of om hen af te leiden van hun stress. Eten door stress is iets dat zo’n 27% van de respondenten kon beamen.

In datzelfde onderzoek werd ook bevraagd hoe de deelnemers zich voelden na emo-eten. Ongeveer de helft (49%) gaf aan dat ze teleurgesteld waren in zichzelf, 46% had een slecht lichaamsbeeld en 36% voelde zich lui.

Ben je een emo-eter?

Triggers van emo-eten

Je bent niet alleen, heel veel mensen kampen ermee. Therapeute Sally Baker onderscheidt in haar boek “how to feel differently about food” verschillende types emo-eters. Elk van deze wordt getriggerd door een andere emotie:

    1. Boosheid/angst
      Zeg jij je gezonde gewoontes vaarwel wanneer stress de overhand neemt? Of is die zak chips kansloos wanneer je bloed kookt van woede? Dan ben je waarschijnlijk een boze/angstige eter.
    2. Perfectionisme
      Kan je niets echt loslaten? Streef je ernaar alles perfect te doen, om perfect te zijn? Wil je altijd iedereen gelukkig maken ongeacht de implicaties voor jezelf? Dan is de kans groot dat situaties waarin je perfectionistisch kantje grondig op de proef wordt gesteld, je richting ongezonde snacks duwen.
    3. Comfort/beloning
      Voelt eten voor jou als een ontspanning? Brengt het een soort rust in je leven? Dan ben je misschien wel een comfort/beloningseter. Zowel wanneer je je terneergeslagen voelt als wanneer je in pure extase bent, geeft eten je een comfortabel gevoel.
    4. Moeheid
      Moeheid heeft een grote invloed op ons eetpatroon en levenskwaliteit. Eet jij extra snacks omdat je je moe voelt en je energielevel weer de lucht in wilt krijgen? Dan mag je jezelf tot de zombie-eters rekenen.

Zodra zich een situatie voordoet waarbij de verleiding om te emo-eten groot is, kan je makkelijker ingrijpen.

Is emo-eten gevaarlijk voor je gezondheid?

Emo-eten is een complex gegeven. De gevolgen spelen zich zowel op fysiek als op mentaal vlak af. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen waardoor je na verloop van tijd gewicht bijkomt. Het begin van een jojo-effect. Je komt bij door het emo-eten. Je wilt vermageren en gaat op dieet. Misschien laat je je zelfs verleiden door de mooie beloftes van een crashdieet. Je viel wat af en werd opnieuw getriggerd door je emoties. Je voelt je slecht omdat je denkt dat je dieet volledig naar de vaantjes is. Die gevoelens lokken op hun beurt opnieuw een eetbui uit. En zo blijf je in die negatieve spiraal hangen. Plots weeg je meer dan voor je op dieet ging. Het is een harde realiteit voor veel emo-eters.

Op die manier kan emo-eten bijdragen aan overgewicht, obesitas, een verstoorde relatie met eten en mentale problemen.

Hoe stop je met emo-eten?

De vicieuze cirkel doorbreken kan. Met deze praktische tips help je jezelf stap voor stap.

Tip 1: Stop met je schuldig voelen

Schuldgevoelens brengen je helemaal nergens. Je slecht voelen na een eetbui gaat je heus niet helpen wanneer je opnieuw overmand wordt door emoties. Zoals al gezegd kan het je zelfs dieper duwen dan voordien.

Tip 2: Laat verleidingen in de winkel liggen

Wat niet in je kast ligt, kan je niet opeten. Laat dus al dat lekkers dat je zou opeten tijdens een eetbui in de winkel liggen. Met dit simpel truckje help je jezelf een heel eind vooruit. Op een moeilijk moment ga je zo minder snel iets in een opwelling opeten.

Tip 3: Wacht 10 minuten voor je iets opeet

Geef jezelf de kans om je te bedenken. Wacht dus even voor je soelaas zoekt in de frigo of de kast. Voel je de nood om te eten? Wil je getroost worden? Verplaats je naar een andere ruimte. Maak een korte wandeling, zet wat muziek op, lees een boek.

Tip 4: Schrijf eerst je gevoelens neer voor je naar een snack grijpt

Je gevoelens van je afschrijven is een veelgebruikte techniek om je gedachten te ordenen en jezelf te kalmeren. Er is geen nood om je gevoelens te verbloemen.

Tip 5: Herken wat je triggert

Weten wat jou aanzet om een doos koeken soldaat te maken is weten waar je op moet letten. Het identificeren van je triggers zorgt ervoor dat je ze kan managen en naast je neerzetten.

Tip 6: Kies voor gezonde snacks

Emo-eters kiezen haast altijd voor ongezonde snacks. Zorg ervoor dat er enkele lekkere, maar gezonde snacks in huis liggen. Denk aan rauwe wortelen, komkommer, radijzen, rozijnen, aardbeien, nectarines, peren, appelen, humus, …

Tip 7: Slaap voldoende

Een hardnekkig slaaptekort heeft een grote impact op je mentaal welzijn. Moe ben je gevoeliger aan triggers en lopen je emoties hoger op. Goed uitgerust daarentegen ben je meer bestand tegen invloeden van buitenaf.

Wordt je overgewicht veroorzaakt door emo-eten?

Laat je dan bijstaan door onze artsen. Bij Obesity Centre Brussels kan je rekenen op een multidisciplinair team dat samen met jou werkt aan je gezondheid. We luisteren naar jou, leren je situatie kennen en kijken samen met jou hoe we je het best kunnen helpen. We adviseren, begeleiden en motiveren je. Samen gaan we de strijd aan tegen overgewicht en/of obesitas.

Maak een vrijblijvende afspraak

Deze artikels zijn interessant voor jou