fbpx

Van body shaming naar body positivity: 9 tips

By mei 3, 2023Gezondheid

Body shaming komt vaker voor dan we denken. Helaas maken heel wat mensen het persoonlijk mee, misschien ervaarde je het zelf al. Dan weet je maar al te goed het effect dat het kan hebben. Weg met body shaming en op naar body positivity met gezondheid en zelfliefde voorop. We geven je alvast enkele tips waarmee je zelf aan de slag kan gaan.  

Maar eerst, wat is het?  

Wat is body shaming?  

Iemand bekritiseren op basis van uiterlijke kenmerken is het fenomeen dat we beter kennen als “body shaming”. Het kan gaan over kleding, gewicht en/of iemands uiterlijk. Body shaming is iets dat iedereen kan treffen. Te dik, te mager, te gespierd, te groot, te klein… Het zijn maar enkele voorbeelden van uiterlijke kenmerken waarvoor mensen het soms hard te verduren krijgen.  Een recent voorbeeld van body shaming dat wereldwijd aandacht kreeg, was bijvoorbeeld Selena Gomez, zangeres en actrice. Ze verscheen op de rode loper en kreeg heel wat gemene commentaren te verwerken over haar uiterlijk en gewicht. Een bittere pil met een vuile nasmaak die iedereen die het ooit zelf meemaakte vast herkent. Ook acteur Chris Pratt ondervond aan den lijve hoe hard mensen soms kunnen zijn over iemands uiterlijk. Maar we hoeven het niet in Hollywood te zoeken, want het is een probleem dat we over heel de wereld zien.  

Body shamen gebeurt niet noodzakelijk door iemand die je niet kent. Het kan ook door mensen uit je omgeving: kennissen, vrienden, familie en soms jij zelf 

Illustratie van body shaming bij een vrouw

Wat is body positivity?  

De tegenhanger is “body positivity”. Hierbij gaan we mensen niet beoordelen op enkele uiterlijke kenmerken. Het draait juist om zelfliefde en zelfvertrouwen. Want wie sterk in z’n schoenen staat en zich goed in z’n vel voelt, is gelukkiger. Body positivity betekent niet dat je alles aan jezelf moet goed vinden. Er mogen dingen zijn die je liever anders zou willen zien. Zo wil jij misschien gezonder leven, een stralende huid, meer spieren…?  

Vanuit body positivity kan je aan jezelf werken, maar met een goede mentaliteit. Dit werkt vaak motiverender dan al die negativiteit.  

Psychologische impact van body shaming  

De impact van body shaming op iemands mentaal welzijn valt niet te onderschatten. Het kan zelfs gezien worden als een vorm van psychische mishandeling. Laat het ons duidelijk maken: iemand body shamen helpt die persoon niet. Integendeel, vaak duwt het iemand nog dieper. Zo is de kans op negatieve of depressieve gevoelens groter. Maar ook de ontwikkeling van eet- of angststoornissen, een laag zelfbeeld of een haat voor het eigen lichaam worden reële risico’s.  

Tips voor meer body positivity  

Hoog tijd dus voor onze tips om ons lichaam wat liever te zien en er beter voor te zorgen. Hieronder vind je 9 tips waarmee je actief aan de slag kan om wat aardiger voor jezelf te zijn.   

1. Wees lief voor jezelf  

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je je niet goed in je vel voelt of je nogal onzeker bent. Positieve affirmatie is echter wel belangrijk en kan een grote rol spelen in hoe je naar jezelf kijkt. Want ja, jij bent genoeg. Wat zou je zeggen tegen een vriend(in) die zich slecht in zijn of haar vel voelt? Waarschijnlijk ben je een pak minder hard voor die persoon dan je voor jezelf bent. Wees je eigen beste vriend(in) en wees gewoon lief voor jezelf.  

4 vrouwen strijden voor body positivity

2. Ga voor gezond  

We focussen maar al te vaak op slanker worden, denk in plaats daarvan aan “gezonder leven”. Maak keuzes die passen binnen een gezonde levensstijl. Dat zijn namelijk zaken die je kan “volhouden”. Begin met kleine aanpassingen. Verwacht niet van jezelf dat je van vandaag op morgen je hele leven hebt omgegooid. Begin bijvoorbeeld met iedere week een aantal keer te gaan wandelen na je avondeten. Verminder de hoeveelheid frisdrank per dag. Ben je geen waterdrinker? Probeer dan iedere dag 1 liter water te drinken. Meer is nog beter, maar stel kleine doelen. En reken jezelf vooral niet af als het een keertje niet lukt. 

3. Een momentje voor een complimentje  

Gun jezelf eens een complimentje. Dat mag gaan over je uiterlijk, maar ook over iets dat je verwezenlijkt hebt. Zelfs de kleinste dingen verdienen een compliment. Waarom ook niet? Heb je een lekkere én gezonde maaltijd op tafel getoverd? Dat verdient een compliment. Ben je gaan sporten terwijl je helemaal geen zin had? Super! Ligt je haar geweldig, zeg dat dan tegen jezelf.  

4. Geef jezelf een moment van zelfliefde  

Neem even tijd voor jezelf. Geniet van een warm bad, ga naar de wellness, neem een deugddoende douche, lees in een goed boek, las een filmavondje in. Gun jezelf die zelfliefde. Het dagelijks leven is soms al druk genoeg. Druk even op de pauzeknop en kies 100% voor jezelf.  

5. Instagram is geen realiteit  

We zouden haast vergeten dat Instagram niet gelijk staat aan de waarheid. Het is een platform waar filters en photoshop dagelijkse kost zijn en we de best mogelijke versie van onszelf laten zien. Hoe avontuurlijker, zotter, mooier, luxueuzer, adembenemender, hoe beter. Maar niet echt. De foto’s die we op Instagram zien zijn slechts een momentopname en vaak nog deels of zelfs volledig in scène gezet. Laat je dus vooral niet ontmoedigen door wat je ziet.  

6. Gewicht is geen equivalent voor zelfwaarde  

Het cijfer op de weegschaal heeft geen invloed op jouw eigenwaarde. Jij bent wie je bent door je persoonlijkheid, je karakter en hoe je met anderen omgaat. Dat heeft niets te maken met je lichaamsbouw of je gewicht. Apprecieer wie je zelf bent, los van de weegschaal of je gewicht.  

7. Het is ok om iets te willen veranderen  

Ben je onzeker over iets of wil je toch liever wat kilo’s afvallen? Dat is helemaal ok. Body positivity betekent dat je van jezelf houdt. Zeg dus niet “ik zal mezelf graag zien wanneer ik slanker ben”. Aanvaard jezelf hoe je vandaag bent en neem die versie van jezelf voor lief. Vanuit die gedachte kan je nog steeds aan jezelf werken en gezonder gaan leven.  

8. Beweeg omdat het leuk is 

Bewegen omdat het “moet”, dat vindt niemand leuk. Zoek iets dat je oprecht fijn vindt om te doen. Ga je graag zwemmen, neem dan een abonnement in het zwembad en ga er regelmatig naartoe. Heb je een hekel aan lopen? Misschien is tennis, basketbal, badminton of fietsen wel iets voor jou. Bewegen staat ook niet gelijk aan sport. Je kan bijvoorbeeld één of meermaals per week een full body workout inlassen.  

9. Stop met je te vergelijken met anderen  

Ondanks dat we weten dat iedereen anders is, vergelijken we ons toch vaak met anderen. En dat moet je juist niet doen want gelukkiger word je er niet van. Kijk naar jezelf en oordeel op basis van je eigen waarden en normen. Toets je acties af aan jezelf.  

Body positivity voor iedereen 

Body positivity begint bij jezelf. De inzichten die je verwerft wanneer je aardiger bent voor jezelf, gaan je helpen anderen minder snel te beoordelen op uiterlijke kenmerken. De kans bestaat dat ook jij je wel al eens schuldig maakte aan body shaming. Het is soms zo snel gebeurd. Maar we weten dat body shaming niemand helpt. Je weet het uit eigen ervaring of omdat je het al opmerkte rondom jou. Een aanstaande bruid die een trouwjurk gaat kiezen, hoeft niet te horen dat ze een maatje meer heeft. Op kerstavond de opmerking krijgen dat iemand vroeger toch slanker was, is niet nodig. Niemand wacht op het advies om maar een halve banaan te eten. Dit zijn voetnoten in iemands leven die iedereen kan missen als kiespijn. Het zijn de kleine lettertjes met een verbazend sterke rechtse en die mentale littekens kunnen nalaten.   

Volg onze 9 tips om body positivity te introduceren in jouw leven en laat je omgeving er mee de vruchten van plukken 

Wil je werken aan je body positivity?  

Geef body shamers lik op stuk en ga voor body positivity. Kies ervoor jezelf graag te zien en werk aan een beter zelfbeeld. Hiervoor kan je steeds rekenen op de vakkundige hulp van onze psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten en artsen.  

Maak een afspraak 

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren