fbpx

Intuïtief eten: de 10 principes

By november 30, 2022Gezondheid
Vrouw kijkt twijfelend in de koelkast 

Crashdiëten zijn geen wonderdiëten. Een verandering in je levensstijl is moeilijk vol te houden op lange termijn wanneer de aanpassingen te ingrijpend zijn. Ondertussen weerklinkt “intuïtief eten” steeds luider in onze maatschappij. En de anti-dieetbeweging wint alsmaar meer terrein. Hoog tijd om meer te weten te komen over intuïtief eten en wat het concreet inhoudt.  

Wat is intuïtief eten en hoe verschilt het van gewoon “eten”?  

Vrouw kijkt twijfelend in de koelkast 

Het is zoveel als “luisteren naar je lichaam”. Van nature eet eigenlijk iedereen intuïtief. Naarmate we ouder worden verliezen veel mensen voeling met hun lichaam. Het zit soms in kleine dingen zoals “eet je bord leeg”. Een zinnetje dat de meesten onder ons wel kennen uit de kindertijd. Voor veel mensen is het een onschuldig zinnetje waar we later smakelijk om kunnen lachen wanneer we nostalgisch terugdenken aan onze kindertijd. Toch kan zoiets ervoor zorgen dat iemand niet langer luistert naar zijn of haar verzadigingsgevoel 

Mensen die in het verleden als veel diëten hebben gevolgd, hebben zichzelf aangeleerd niet te vertrouwen op hun lichaam. Ze luisteren niet meer naar hun hongergevoel.  

Wat is intuïtief eten?  

Intuïtief eten is (onder andere) eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je voelt dat je genoeg hebt. Bovendien leg je jezelf bij intuïtief eten geen beperkingen op. Tenzij natuurlijk omwille van allergieën of andere medische redenen.  

Dit betekent niet dat je zomaar alles moet eten waar je zin in hebt. Luisteren naar je lichaam is iets anders dan toegeven aan iedere “goesting” in chocolade of frietjes. Maar ieder voedingsmiddel is perfect oké binnen een evenwichtig eetpatroon.  

Intuïtief eten en vermageren  

Intuïtief eten draait om een gezonde relatie met voeding. Het hoofddoel is, in tegenstelling tot de vele diëten die op het internet circuleren, niet om te vermageren. Gewichtsverlies kan het resultaat zijn indien je huidige relatie met voeding verstoord is en je opnieuw naar je lichaam leert luisteren.  

Bij fervent diëters kan intuïtief eten in het begin leiden tot gewichtstoename. Intuïtief eten is in vele gevallen een traject van vallen en opstaan. Je kan niet verwachten dat je het onmiddellijk onder de knie hebt. Terug connecteren met je lichaam gebeurt niet van vandaag op morgen 

Intuïtief eten en mentale gezondheid   

Studies tonen aan dat deze methode een positieve invloed zou hebben op de geestelijke gezondheid. Zo zouden mensen die luisteren naar hun lichaam een positiever zelfbeeld hebben en zich beter voelen in hun vel. Ook zou de kans op eetstoornissen dalen. Huidige studies zijn veelbelovend, maar bijkomend onderzoek is absoluut noodzakelijk om een beter beeld te krijgen van de langetermijneffecten.  

De 10 principes van intuïtief eten  

1. Keer de dieetcultuur de rug toe  

De dieetcultuur is alomtegenwoordig. Van overal worden we overspoeld met wonderdiëten die ons beloven dat we snel gewicht zullen verliezen. Het is belangrijk om te onthouden dat er meer wel dan niet een groot verschil is tussen snel afvallen en gezond afvallen. Studies tonen aan dat snel afvallen en het jojo-effect sterk aan elkaar gelinkt zijn.  

De dieetcultuur stopt niet bij advertenties voor diëten. Het zit verweven in kleine opmerkingen zoals “amai, jij kan goed eten” of “na 20 uur mag je niet meer eten” of “druiven zijn niet goed voor je”. Eén voor één zijn het voorbeelden van een door de dieetcultuur gevoede mentaliteit. Want de ene persoon heeft nu eenmaal meer nodig dan de andere, je mag eten na 8 uur ’s avonds en je mag druiven eten. Laat al die dieetgedachten achterwege en kies voor jezelf. Kies voor je eigen lichaam.  

2. Luister naar je hongergevoel  

Vrouw grijpt naar haar buik omdat ze honger heeft
Heb je honger? Negeer dat gevoel dan niet en eet iets. Door je honger uit te stellen kan je ervoor zorgen dat je op een later moment in de dag je gaat overeten. In extremere gevallen kan je er zelfs een eetbui mee uitlokken.  
Wanneer je voelt dat je honger hebt, hoef je dus niet te wachten om te eten. Ook wanneer je om 11u honger krijgt, hoef je niet te wachten tot 12u om iets te mogen eten. Vind je het nog wat te vroeg voor je lunch? Geen probleem, eet dan iets klein. Denk maar aan een stuk fruit of een potje yoghurt. Zo kan je gemakkelijk verder tot het lunchtijd is.  

Leer je eigen signalen herkennen. Wat zijn bij jou de eerste tekenen van honger? We zetten veelvoorkomende hongersignalen op een rij: 

  • Knorrende maag 
  • Misselijkheid  
  • Hoofdpijn  
  • Concentratieproblemen  
  • Humeurigheid  
  • Moeheid  
  • Trillende handen 
  • …  

3. Aanvaard alle voedingsmiddelen  

Geen beperkingen meer want binnen deze filosofie stoppen we met voedingsmiddelen als “goed” of “slecht” te bestempelen. Er is namelijk meer nodig dan 1 voedingsmiddel of zelfs 1 maaltijd om een eetpatroon als “slecht” te bestempelen. Bekijk het zo: 3 maaltijden per dag, 7 dagen per week. Dat zijn 21 maaltijden in totaal. Eén voedingsmiddel of één maaltijd betekent niet dat je niet goed bezig bent.  

Het jezelf verbieden van bepaalde voedingsmiddelen zal er bovendien voor zorgen dat je juist meer zin krijgt in wat je van jezelf niet meer mag eten.   

4. Roep de eetpolitie een halt toe  

Laat rare opmerkingen over eten je niet raken. Neem afstand van dieetgedachten en laat je ook door opmerkingen van anderen niet van de kaart brengen.   

5. Ervaar voldoening 

Heb je zin in “iets lekker”? Stel je de vraag waar je precies zin in hebt. Is het iets krokant? Iets zoet? Iets zout? Iets fris? Heb je er wel echt zin in of is het eerder een goesting uit gewoonte?  

Door jezelf deze vragen te stellen kan je kiezen voor een tussendoortje dat je echt voldoening zal geven. In plaats van ’s avonds automatisch naar een zak chips te grijpen zal je eerst stilstaan bij jouw behoeften. Misschien heb jij wel zin in een mandarijn of een tasje soep of paprikanootjes in plaats van chips. Of misschien heb je eigenlijk nergens zin in en was de drang om te snacken eerder een gewoonte.  

Door jezelf de vraag te stellen en een keuze te maken op basis van je behoefte op dat moment zal je veel meer voldoening ervaren 

6. Luister naar je verzadiging  

Je hoeft je bord niet leeg te eten wanneer je voelt dat je genoeg hebt. We zijn niet voor verspilling, maar overeten mag niet de keerzijde zijn. Leer herkennen dat je voldoende gegeten hebt. Onze maag gaat niet van leeg naar vol. Je kan het vergelijken met de batterij van je gsm. Deze gaat ook niet van 0% naar 100%.  Door niet te snel te eten zal je verzadigingssignalen veel sneller oppikken en vermijd je dat je jezelf overeet.  

7. Laat je emoties toe  

Eten en gevoelens gaan soms hand in hand. Emo-eten wordt snel uitgesproken als grapje, maar het is effectief een probleem waar veel mensen mee kampen. Emotie-eten brengt onze relatie met voeding in gevaar 

8. Hou van je lichaam  

Je lichaam doet veel voor je. Ook wanneer je niet tevreden bent met je looks of met je kledingmaat, zijn er redenen genoeg om dankbaar te zijn. Je lichaam afbreken wanneer je in de spiegel kijkt, heeft geen nut. Het brengt je alleen naar beneden en daar is niemand bij gewonnen, met uitzondering van de dieetcultuur dan.  

Respecteer je lichaam en hou van je lichaam. Ook als het er niet uitziet zoals jij misschien zou willen. Door jezelf graag te zien laat je een emotionele blokkade los.  

9. Heb plezier met bewegen  

Bewegen hoeft geen opgave te zijn. Bewegen kan ook gewoon leuk zijn. Kies daarom een vorm van beweging die jij leuk vindt. Je moet niet gaan lopen of uren op de fiets springen als je er een hekel aan hebt. Misschien is een mooie wandeling in de natuur meer jouw ding of zet de radio aan en dans mee op de muziek. Alles kan en zolang je plezier hebt, is de kans groter dat je blijft bewegen.  

10. Geef jezelf en je lichaam respect met voeding 

Zorg voor je lichaam door ernaar te luisteren. Je lichaam probeert je op allerlei manieren te vertellen wat het precies nodig heeft. Een evenwichtig voedingspatroon waarbij ruimte is voor alle voedingsmiddelen geeft je lichaam wat het nodig heeft.  

Heb je vragen over intuïtief eten?  

Intuïtief eten is geen eenvoudige opdracht. Is jouw doel toch om gewicht te verliezen omdat je bijvoorbeeld kampt met overgewicht? Laat je dan bijstaan met persoonlijk advies en opvolging. Niemand hoeft dit alleen te doen. Als obesitaskliniek staan we je graag bij in je strijd naar een gezonder leven.  

Maak uw afspraak  

Meer interessante artikels