fbpx

Heb ik last van een suikerverslaving?

By september 28, 2022Gezondheid
Verschillende soorten suiker

Lijk je niet zonder suiker te kunnen of werk je doorheen de dag veel suiker naar binnen? Dan is het normaal dat je je afvraagt of je verslaafd bent aan suiker. Maar bestaat een suikerverslaving eigenlijk wel? Je leest er hier alles over.

Bestaat er zoiets als een suikerverslaving?

Momenteel is de wetenschap nog verdeeld. De ene studie wijst uit dat er een link bestaat tussen het overgebruik van suiker en druggerelateerde effecten. Zowel wat betreft het neurologische aspect als gedragsmatig. Tegelijkertijd worden deze resultaten tegengesproken door andere onderzoeken. Een eenduidig antwoord is er vooralsnog niet.

Ondanks dat er geen sluitend bewijs is voor één van beide standpunten, zijn de meeste mensen er wel van overtuigd dat suiker een verslavend gevoel kan opwekken. Steeds vaker kiezen mensen er bewust voor om hun suikerinname te beperken of hier bewuster mee om te springen. Het resulteert vaak in een energiek gevoel. Maar daarvoor moet je wel één en ander over hebben, want suikers vermijden brengt vaak enkele “bijwerkingen” met zich mee.

Verschillende soorten suiker

De effecten op het lichaam door suiker te mijden

Hoofdpijn 

Het is waarschijnlijk de meestvoorkomende klacht wanneer iemand z’n suikerinname plots beperkt: hoofdpijn. Ook hier werd in het verleden veel onderzoek naar gedaan. In 2016 toonden enkele wetenschappers nog aan dat de plotse verandering op protest stoot in onze hersenen. Deze zijn zo gewoon geraakt aan onze dagelijkse hoeveelheid suiker, dat ze reageren zodra we dit drastisch verminderen.

We zien hetzelfde trouwens terugkeren bij koffie. Iemand die standaard veel koffie drinkt en dan plots geheelonthouder wordt, kan ook hoofdpijn ervaren als “afkickverschijnsel”.

Uitputting

Jarenlang kon je lichaam energie halen uit o.a. suiker. Wanneer je deze laat vallen, moet je lichaam die energie ergens anders vandaan zien te halen. Na verloop van tijd wordt je vetverbranding een energiebron voor je lichaam. Maar in tussentijd kan je te maken krijgen met vermoeidheid.

Suikercravings

De mens is over het algemeen een gewoontedier. We hechten ons bewust en onbewust aan bepaalde gewoontes en laten die niet zo eenvoudig los. Net daarom zijn suikercravings een mogelijk gevolg van een plotse verandering in je suikerinname.

Mood swingsStemmingswisselingen door een beperking van suiker.

Ook stemmingswisselingen kunnen optreden wanneer je je suikerinname stevig terugschroeft. Dit kunnen we over het algemeen toeschrijven aan de combinatie van klachten die optreden nadat je suiker zo goed als volledig uit je leven bande. Hoofdpijn hongergevoel, misselijkheid, moeheid… wie wordt daar nu vrolijk van?

Slechte adem  

Wanneer je zowel suikers als koolhydraten gaat weren uit je eetpatroon, gaat je lichaam in ketose. Je lichaam gaat vervolgens over tot het verbranden van vet. Dit veroorzaakt de slechte adem.

Wil je vermageren en denk je aan een keto dieet? Bespreek dit dan eerst grondig met een arts of diëtist. Een dergelijk dieet heeft ook heel wat nadelen: voedingstekorten, verhoogde cholesterol, vermoeidheid… Bovendien is het voor vrouwen nog riskanter. Het keto dieet heeft namelijk invloed op de hormonenspiegel en kan menstruatiestoringen met zich mee brengen en dus de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Wat is een suikerdip?

Vaak kan dit gelinkt worden aan suikerziekte. In deze context wordt het vaak een “hypo” genoemd. Iemand heeft dan een te lage bloedsuikerspiegel en moet nodig zijn of haar suiker bijstellen. Dit kan zowel door snelle als trage suikers in te nemen. Afhankelijk van de situatie is het ene meer aan de orde dan het andere.

Heb je geen diabetes maar voel je wel een soort suikerdip? Dan heb je mogelijks te maken met suikercravings. Om zeker te zijn, neem je het best contact op met een arts. Het zou namelijk kunnen dat je suikerdip effectief een signaal is voor diabetes.

Maak hier jouw afspraak.

Tips om suikercravings aan te pakken

  • Kies voor voedzame maaltijden en tussendoortjes
  • Herken je triggers
  • Drink voldoende water
  • Overdrijf niet met kunstmatige zoetstoffen
  • Eet voldoende eiwitten
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Beweeg meer
  • Ontneem jezelf niet alles

Vragen over suikerverslavingen

Meer informatie over suiker en de mate waarin het een verslavende werking heeft

Te veel suiker past niet binnen een gezonde levensstijl. Ons team begeleidt je graag naar een gezonder leven waarbij jij je comfortabel voelt. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar werken we samen aan. Gelukkig, gezond.

Maak hier jouw afspraak.

 

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren