fbpx

Slank blijven na gewichtsverlies: enkele vuistregels

By juni 13, 2019Gezondheid
slank blijven na gewichtsverlies | Obesity Centre Brussels

Via een correcte, multidisciplinaire behandeling is het mogelijk om verlost te raken van overgewicht. Uiteraard voelt u zich na een spectaculair gewichtsverlies de koning te rijk. Niet alleen ziet u er veel beter uit, u voelt zich ook stukken beter en loopt bovendien minder risico op ernstige gezondheidsproblemen ten gevolge van obesitas. Wel is het daarna zaak om waakzaam te blijven en niet te vervallen in uw oude gewoontes. Ontdek wat u moet doen om slank te blijven na een groot gewichtsverlies.

Vermijd dat u hervalt

Slank worden vraagt in de regel grote inspanningen, maar ook slank blijven lukt niet zonder de nodige inzet. Wist u dat zo’n 20 procent van de patiënten zelfs na obesitaschirurgie in hun oude levensstijl hervallen en opnieuw te kampen krijgen met overgewicht? Na een aanvankelijk succesvol traject is dat natuurlijk een bijzonder ontgoochelende afloop …

Om te vermijden dat u hervalt, is het cruciaal dat u uw levensstijl blijvend aanpast. Slank blijven lukt enkel door nieuwe voedings- en bewegingsgewoontes aan te kweken en vol te houden. Zo niet, kunt u nooit succes boeken op de lange termijn.

Pas uw levensstijl aan om slank te blijven

Gezonde en gevarieerde voeding is cruciaal om zwaarlijvigheid te vermijden. Groenten, fruit en vezels moeten de basis van uw dieet vormen. Geraffineerde suikers en verzadigde vetten vermijdt u het best zoveel mogelijk. Ook bewerkt vlees, zout en alcohol passen niet in een gezonde levensstijl.

Daarnaast is het belangrijk dat u op regelmatige tijdstippen eet en grote porties vermijdt. Zware maaltijden ’s avonds zijn geen goed idee, een goed ontbijt is dat wel.

Ten slotte moet u, nadat u obesitaschirurgie ondergaan hebt, ook uw fysieke activiteit hervatten. Regelmatig sporten hoort daarbij, net zoals voldoende bewegen doorheen de dag.

Opvolging blijft noodzakelijk

Slechts een fractie van het aantal obesitaspatiënten slaagt erin om zonder enige begeleiding een gezonde levensstijl aan te houden. In de regel wordt u ook na uw gewichtsverlies nog verder multidisciplinair opgevolgd door een diëtist, een psycholoog en een arts. Zo bent u zeker dat u het juiste voedingspatroon aanhoudt, dat u op de lange termijn gemotiveerd blijft en dat uw medische toestand nauwlettend in de gaten wordt gehouden.