fbpx

Chirurgen van Obesity Centre Brussels voeren eerste gastric sleeve-operatie in dagziekenhuis uit

By juni 7, 2019Algemeen
gastric sleeve in dagkliniek | Obesity Centre Brussels

Obesitaschirurg Dr. Yannick Nijs en de anesthesisten Dr. Annie Tshibangu en Dr. Michaela Rizzo hebben deze week voor het eerst bij een patiënt in dagopname een gastric sleeve-operatie uitgevoerd. Voor patiënten die aan bepaalde criteria voldoen zal het voortaan mogelijk zijn om deze ingreep in het Obesity Centre Brussels te ondergaan zonder daarna in het ziekenhuis te overnachten. Deze manier van werken is een primeur voor Brussel en is zeer uitzonderlijk in België.

Sneller naar huis voor een sneller herstel

Een gastric sleeve, sleeve-gastrectomie of maagverkleining is een van de meest toegepaste vormen van obesitaschirurgie. Bij deze ingreep wordt een groot deel van de maag weggenomen, zodat er enkel een smalle, buisvormige maag overblijft.

Voorheen moesten patiënten die een gastric sleeve-operatie ondergingen altijd één à twee nachten in het ziekenhuis verblijven. Het team van het Obesity Centre Brussels heeft nu een protocol ontwikkeld, waardoor bepaalde patiënten dat niet meer hoeven te doen.

Dr. Yannick Nijs: “Verschillende studies hebben aangetoond dat patiënten die vroeger naar huis mogen, ook sneller revalideren. In hun vertrouwde omgeving hervatten ze al vlug hun normale activiteiten en blijven ze in beweging. Dat is erg gunstig voor de genezing en zorgt voor minder pijn.”

Bijkomende voordelen voor de patiënt van een korte ziekenhuisopname zijn een lagere kost en een grotere tevredenheid.

Laag risico door zorgvuldige selectie van patiënten

Studies hebben aangetoond dat het risico op complicaties bij een gastric sleeve-operatie even klein is bij een dagopname als na een overnachting in het ziekenhuis. Een cruciale voorwaarde hierbij is wel dat de patiënten zorgvuldig geselecteerd worden. Dr. Yannick Nijs: “Enkel jonge, gemotiveerde patiënten zonder medische voorgeschiedenis komen in aanmerking voor een dagopname. Ook mogen ze niet of slechts in beperkte mate lijden aan slaapapneu. Bovendien is het cruciaal dat ze sociaal goed omkaderd zijn, dat ze niet alleen wonen en dat er altijd iemand bij hen in de buurt blijft die in geval van nood kan ingrijpen.”

Patiënten die de ingreep in het dagziekenhuis ondergaan, krijgen een duidelijke informatiebrochure mee en moeten ook sneller op controle komen. De dag na de ingreep moeten ze al langsgaan bij hun huisarts en de week na de operatie volgt er nog een controle in het Obesity Centre.

Over het Obesity Centre Brussels

Het Obesity Centre Brussels is een behandelingscentrum voor obesitas dat beschikt over een multidisciplinair team van gezondheidsexperts. Aan het hoofd van het Obesity Centre Brussels staat Dr. Yannick Nijs, algemeen en abdominaal chirurg, gespecialiseerd in obesitaschirurgie.

De chirurgische ingrepen, zoals de gastric sleeve, worden uitgevoerd op de campus Sint-Michiel van de Europa Ziekenhuizen in Etterbeek.