fbpx

De invloed van de menstruatiecyclus op het gewicht

By juni 28, 2022Gezondheid

Heb jij al gemerkt dat je gewicht tijdens je menstruatie toeneemt? Je bent niet alleen. Veel vrouwen ervaren net hetzelfde. De menstruatiecyclus beïnvloedt het cijfer op de weegschaal. Jammer, maar helaas. Wil je weten hoe dit komt? Blijf dan zeker lezen, want wij leggen het je haarfijn uit.

De menstruatiecyclus in een notendop

De menstruatiecyclus bestaat uit 4 fasen:

 1. De rijping van de eicel
  Gedurende een bepaalde periode rijpt één eicel in één van de eierstokken met behulp van oestrogeen. Bij een volwassen vrouw duurt dit ongeveer 21 tot 35 dagen.
 2. De eisprong
  Rond dag 14 van de cyclus vindt de ovulatie plaats. De rijpe eicel verhuist dan van de eierstok naar de baarmoeder.
 3. De verdikking van het baarmoederslijmvlies
  In deze fase maakt de baarmoeder zich klaar voor een mogelijke bevruchting. Het lichaam produceert nu aan een snel tempo het hormoon progesteron.
 4. De maandstonden
  Zonder bevruchting is het tijd voor de maandstonden. Dit is ook onmiddellijk de start van een nieuwe cyclus.

Welke hormonen en wanneer steken ze de kop op

Gedurende deze fasen van de menstruatiecyclus spelen 4 hormonen een belangrijke rol:

 • Oestrogeen
 • LH
 • FHS
 • Progesteron

Doorheen de cyclus verandert de hormonenspiegel continu. Geen enkele week is hetzelfde. Tijdens de ovulatie, ook wel de eisprong genoemd, kennen zowel het hormoon FHS, oestrogeen als het hormoon LH een duidelijk piekmoment. De hormonen FHS en LH dalen relatief snel na de eisprong, terwijl oestrogeen en progesteron erg aanwezig blijven in ons lichaam. Na het doorlopen van de cyclus, begint alles weer vanaf het begin.

Grafiek over de hormonen tijdens de menstruatie

Gewichtstoename tijdens de maandstonden

Veel vrouwen merken op dat ze tijdens de menstruatie moeilijker kunnen afvallen of zelfs bijkomen. Er is wel degelijk een link tussen de maandstonden en het gewicht. Dit heeft grotendeels te maken met de hormonenspiegel waar we daarnet over spraken.

Tijdens de laatste periode van de cyclus piekt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam. Beide hormonen hebben de neiging om vocht beter op te houden, waardoor je dus meer gaat wegen. Bovendien zorgt een grote hoeveelheid oestrogeen bij sommige vrouwen voor een opgeblazen gevoel.

Naast vocht ophouden, zorgt progesteron ook voor een verhoogde eetlust. Zo is de kans op cravings groter tijdens de maandstonden dan op eender welk ander moment in de cyclus. En meestal is het niet een sappige appel waar je naar verlangt, maar eerder naar iets zout of zoet. Ook dit heeft invloed op je gewicht.

Gewichtstoename tijdens de menopauze

Ondervind je echt een gewichtstoename tijdens de menopauze?Ook tijdens de menopauze merken heel wat vrouwen op dat hun gewicht toeneemt. Net zoals bij de gewichtstoename tijdens de menstruatie, heeft het ook hier grotendeels te maken met de aanwezige hormonen. En dan vooral de schommeling van de hormonenspiegel. Tijdens de menopauze wordt namelijk geen oestrogeen of progesteron meer aangemaakt. Dit heeft een grote invloed op je gemoedstoestand waardoor je mogelijks bepaalde cravings krijgt. Daarnaast brengt het ook wat teweeg voor de vetcellen. Door de gewijzigde verhoudingen tussen de hormonen gaan deze meer vet vasthouden en in tegenstelling tot voordien ook rond de buik.

Verder speelt ook de leeftijd een rol. Naarmate we ouder worden, stijgt ook de hoeveelheid vet in ons lichaam en tegelijk boeten we in aan spiermassa.

Gewichtstoename na sterilisatie

Je leest wel eens dat sterilisatie een gewichtstoename in de hand kan werken. Op sommige websites lees je zelfs dat 1 op 10 vrouwen hier last van heeft. Dit is echter niet het geval. De ingreep heeft geen invloed op je gewicht of eetlust.

Wat het cijfer wel zou kunnen verklaren is het feit dat vrouwen vaker op latere leeftijd kiezen voor een sterilisatie. Mogelijks ervaren zij een gewichtstoename na de sterilisatie, maar de reden hiervoor kan puur biologisch zijn.

Meer informatie of persoonlijk advies over het behandelen van obesitas

Meer informatie over het gewicht tijdens de maandstonden of obesitas

Wil je meer weten over obesitas, onze behandelingen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren