fbpx

Obesitas bij vrouwen en mannen: een overzicht

By juni 28, 2022Algemeen

Doorheen de jaren werd al heel wat onderzoek gevoerd naar obesitas en de link met het geslacht. De resultaten laten niets aan de verbeelding over: vrouwen lijden vaker aan obesitas dan mannen. Wil je weten waarom of wat dit dan concreet betekent? Blijf dan zeker lezen.

Welke factoren spelen een rol in de ontwikkeling van obesitas?

Obesitas bij mannen en vrouwen: is er een verschil?Obesitas en biologische aanleg

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat veel samenvalt met onze lichaamssamenstelling.

 • Vrouwen hebben bijvoorbeeld van nature een hoger vetpercentage, minder last van vet tussen de organen en meer onderhuids vet.
 • Mannen daarentegen hebben vaker last van vet om en rond de organen en minder onderhuids vet.

Iemands vetpercentage is een belangrijke maatstaf voor obesitas. Dit kan nauwkeurig onderzocht worden door middel van een full-body scan, zoals je je misschien herinnert uit de aflevering uit Het lichaam van Coppens waarbij Matthias en Staf zichzelf willen omtoveren tot twee gespierde modellen. Een snellere methode is echter om iemands buikomtrek te meten. Op basis daarvan kunnen we vaststellen of iemand een hoger vetpercentage rond de buik heeft.

Maar uiteraard is dit niet de enige factor die bepaalt of iemand lijdt aan obesitas of niet. We kijken bijvoorbeeld ook naar je BMI en je levenssituatie. Heb je een hoog BMI, maar eet je gezond en ga je vaak sporten? Dan liggen de kaarten mogelijks anders.

Biologische aanleg heeft dus wel degelijk invloed op de kans om obesitas te krijgen. Vrouwen trekken hierbij aan het kortste eind en hebben een grotere kans om obesitas te ontwikkelen, puur door hun lichaamssamenstelling.

De gevolgen van obesitas

De gevolgen van obesitas kunnen zich voordoen in alle mogelijke vormen. Het kan bijvoorbeeld gaan over lichamelijke risico’s, mentale risico’s en sociale risico’s. Deze laatste worden dikwijls onderschat en blijven daardoor onbesproken.

Lichamelijke risico’s

Obesitas draagt heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Mensen die lijden aan obesitas hebben een grotere kans om volgende aandoeningen te ontwikkelen:

 • Diabetes type 2
 • Een hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten
 • Slaapapneu
 • Een trombose
 • Een vervette lever
 • Longontstekingen of andere longaandoeningen

Vrouwen met obesitas kunnen ook menstruatiestoornissen ondervinden. Dit heeft alles te maken met de invloed van vet op onze hormonenspiegel.

Mentale risico’s

Maar ook de mentale impact van obesitas (en overgewicht in het algemeen) valt zowel bij vrouwen als mannen niet te onderschatten. Vaak tast obesitas het zelfbeeld en het algemeen welbevinden aan. Mannen of vrouwen met obesitas hebben bijgevolg een grotere kans om in een depressie te vervallen of faalangst te ontwikkelen.

De mentale risico’s van obesitas kunnen zich ook verder doortrekken in sociale gevolgen.

Sociale risico’s

Verschillende onderzoeken tonen onder andere aan dat vrouwen die lijden aan obesitas het vaak zwaarder te verduren krijgen in onze maatschappij dan vrouwen die hier niet mee worstelen. Mannen met obesitas zouden deze gevolgen ook voelen, maar in mindere mate.

De sociale invloed van obesitas valt niet te onderschatten.Weight stigma

De sociale impact van obesitas kan enorm zijn. Veel heeft te maken met “weight stigma”. Het is een maatschappelijk fenomeen waarbij vrouwen (en mannen), die niet 100% voldoen aan het ideaalbeeld, anders behandeld worden of bepaalde opmerkingen krijgen over hun gewicht of uiterlijk.

Weight stigma zit zo ingebakken in onze maatschappij dat het zelfs niet altijd kwaadmoedig gebeurt. Het kan je beste vriend(in) zijn, je vader, je zus, je collega… Maar weinig mensen maken zich hier nooit schuldig aan. Dat komt omdat weight stigma zich verschuilt in soms heel subtiele opmerkingen. Toch kunnen deze een enorm effect hebben op iemands welzijn. Denk maar aan opmerkingen zoals:

 • Zou je dat wel opeten?
 • Je ziet er goed uit. Ben je vermagerd?
 • Amai, jij eet veel. Zoveel kan ik niet eten.

We kunnen nog wel even doorgaan. De lijst is immers eindeloos, maar we gaan het hierbij houden. Dergelijke opmerkingen kunnen iemands leven gaan bepalen. Sommige mensen voelen de druk van de maatschappij zo sterk dat hun zelfbeeld onder nul zakt. Sommigen willen niet meer op de foto, anderen durven bepaalde kledingstukken niet meer aandoen uit schrik voor vernietigende blikken of commentaar. Laat ons eerlijk zijn, dit verdient niemand.

Carrièremogelijkheden

Onderzoek toonde aan dat jonge meisjes in de Verenigde Staten met obesitas zich vaker niet inschrijven bij een hogeschool of universiteit. Het onderzoek lijkt daarmee een link aan te tonen tussen iemands zelfbeeld, het daarbij horende zelfvertrouwen en de mate waarin iemand kiest voor een hogere opleiding. Bij tienerjongens werd dit effect niet vastgesteld.

Dit heeft uiteraard ook gevolgen op de professionele carrière van vrouwen met obesitas. Maar ook los van opleiding werd vastgesteld dat vrouwen die lijden aan obesitas gemiddeld minder verdienen dan hun andere vrouwelijke collega’s, die deze strijd niet voeren. En vaak krijgen ze ook minder doorgroeimogelijkheden. Ook hier zien we dat mannen hier over het algemeen minder de dupe van zijn. Al mogen we niet vergeten dat ook zij de druk van de maatschappij op hun schouders voelen rusten.

Iemand die lijdt aan obesitas kiest soms voor sociale isolatie om de vernietigende blikken of commentaren van anderen niet te hoeven slikkenSociale isolatie

Obesitas kan iemands leven soms volledig overnemen. We zien regelmatig dat mensen die aan de ziekte lijden zichzelf steeds vaker afzonderen van hun omgeving. Het is vaak een copingmechanisme om te proberen omgaan met het weight stigma. Hierdoor belandt de persoon in kwestie vaak in een heel eenzaam bestaan. In sommige gevallen is dit het begin van een vicieuze cirkel waarbij het mentale welzijn een belangrijke rol speelt. Sommige mensen krijgen last van eetbuien, beginnen te emo-eten of vervallen in een patroon van binge-eating.

Meer informatie of persoonlijk advies over obesitas en de verschillen tussen man en vrouw

Meer informatie over obesitas en weight stigma

Wil je meer weten over obesitas, onze behandelingen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren