fbpx

Zwaarlijvigheid is een strijd, geen keuze

Er heerst een enorm taboe op overgewicht en al zeker op zwaarlijvigheid. Het is een maatschappelijk fenomeen waarbij men vaak denkt dat het gaat om een eigen keuze of luiheid. Wij weten echter beter. Zwaarlijvigheid is een strijd die niet te onderschatten valt. Maar liefst 28% van de Belgische volwassen bevolking vecht tegen obesitas. Ook bij kinderen komt zwaarlijvigheid steeds vaker voor. De laatste cijfers liegen er niet om: ongeveer 8% van de Belgische kinderen lijdt aan obesitas.

Wanneer spreken we over zwaarlijvigheid?

Bij zwaarlijvigheid, soms ook obesitas genoemd, ontstaat er een overmatige opslag van vet. Om te bepalen of iemand aan obesitas lijdt, wordt vaak gekeken naar het BMI. We spreken van zwaarlijvigheid vanaf een BMI 30 of meer.

Zwaarlijvigheid wordt bepaald door meer dan het cijfer op je weegschaal

Maar er zijn nog factoren waar men rekening mee houdt alvorens de diagnose van zwaarlijvigheid te benoemen. Denk maar aan de omtrek van taille, andere aandoeningen en je dagelijkse leven.

Enkel iemands gewicht als maatstaf nemen, is geen goed idee. Er zijn te veel factoren die een invloed kunnen hebben.

Welke risico’s zijn verbonden aan zwaarlijvigheid?

Zwaarlijvigheid op zichzelf is moeilijk, maar er kunnen ook neveneffecten optreden. Zo heb je wanneer je lijdt aan zwaarlijvigheid een grotere kans op verschillende aandoeningen, zoals:

  • Diabetes type 2
  • Een hoge bloeddruk
  • Een trombose
  • Hartafwijkingen
  • Slaapapneu
  • Metabool syndroom
  • Menstruatiestoornissen
  • Een vervette lever
  • Reumatische aandoeningen
  • Longaandoeningen
  • Depressie
  • Reflux

Sommige onderzoeken wijzen ook op een verhoogde kans op kanker en een algemene verkorte levensduur.

Wat is de oorzaak van zwaarlijvigheid?

Zwaarlijvigheid heeft zonder twijfel een grote impact op het leven van de patiënt. De oorzaak kan per persoon enorm verschillen. Zo kan het zijn dat iemand zwaarlijvig werd door meer te eten dan het aantal calorieën dat men verbruikt gedurende één dag. Anderzijds kan een gebrek aan lichaamsbeweging mee aan de basis liggen. Sommige mensen kampen met een erfelijke aanleg of hebben schildklierproblemen waardoor hun lichaam ontregeld is en de voedingsstoffen niet goed kan omzetten. Ook het innemen van bepaalde medicatie of psychologische factoren kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van obesitas.

Wat we soms ook zien, zijn mensen die al jarenlang het ene na het andere dieet probeerden. Zonder succes. Een dieet zonder goede begeleiding en nauwe opvolging kan nadelig zijn voor je lichaam en je gewicht. Je hebt het vast nog al ergens gelezen of zelf aan den lijve ondervonden: je dieet, je valt af, je stopt met diëten of verliest de controle en op een mum van tijd zijn al die kilo’s er opnieuw bij. En soms zijn ze met meer dan voordien. Ook jojoën  kan na verloop van tijd resulteren in zwaarlijvigheid.

De strijd met zwaarlijvigheid voer je niet alleen

Zwaarlijvigheid is dus helemaal geen keuze. Zwaarlijvigheid is een ziekte en een strijd die iemand dagelijks voert. Net daarom raden wij aan om deze strijd niet alleen te voeren. Laat je bijstaan door een steunnetwerk. Enkele mensen die jou door dik en dun steunen en adviseren. Het gaat hierbij om professionele zorgmedewerkers, zoals je huisarts, een arts gespecialiseerd in obesitas, een diëtist, een psycholoog en/of een bewegingscoach. Maar ook om mensen uit jouw privéomgeving. Denk maar aan een familielid waar je altijd bij terecht kan of enkele vrienden.

Er bestaat geen vaste vorm van een steunnetwerk, jij bepaalt wie je nodig hebt om jouw strijd tegen zwaarlijvigheid te voeren.

De meest effectieve oplossing tegen zwaarlijvigheid: een multidisciplinaire aanpak.

visualisatie van een multidisciplinaire aanpakOm je inspanningen niet verloren te laten gaan, heb je nood aan een multidisciplinaire aanpak waarbij je je zwaarlijvigheid op verschillende niveaus aanpakt. Dit geeft op lange termijn het beste en meest permanente resultaat. Op deze manier ga je verder dan het klassieke dieet, en ga je effectief werken aan een gezonde levensstijl die bij jou past.

Ieder lichaam is anders en juist daarom is het onmogelijk om een standaard ‘fix’ te bieden. We gaan op zoek naar de oplossing die bij jou past. Bij Obesity Centre Brussels hebben we een team van artsen, chirurgen, psychologen, diëtisten en kinesisten die jou kunnen bijstaan bij ieder aspect van jouw behandeling.

Een multidisciplinaire aanpak omvat verschillende aspecten:

  • Voeding
  • Beweging
  • Chirurgische ingreep (eventueel)
  • Steunnetwerk

Voeding, beweging en je steunnetwerk behoren sowieso tot de behandeling. De mate waarin hangt echter af van jouw situatie. In sommige gevallen zal een chirurgische ingreep worden aanbevolen. Ook dit is persoonlijk.

Meer informatie of persoonlijk advies over het behandelen van zwaarlijvigheid

Meer informatie over zwaarlijvigheid en de gezondheidsrisico’s

Wil je meer weten over obesitas, onze behandelingen, ons team of onze werking? Heb je een andere vraag of bezorgdheid. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.

Maak hier jouw afspraak.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren