fbpx

Hoe helpt een gastric sleeve om te vermageren? En wat is het verschil met een gastric bypass?

By maart 23, 2021Algemeen
gastric bypass vs gastric sleeve

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende behandelingen mogelijk om te vermageren bij obesitas of zwaarlijvigheid. In sommige gevallen is een chirurgische ingreep aangewezen. Hoe leidt een gastric sleeve of maagverkleining tot gewichtsverlies? En wat is precies het verschil met een gastric bypass? We leggen het je uit.  

Wat is een gastric sleeve? 

Een gastric sleeve, sleeve gastrectomie of maagverkleining is een van de mogelijke ingrepen om obesitas te behandelen. Tijdens een gastricsleeve-operatie verkleint de chirurg je maag. Daardoor neemt je hongergevoel af, en zal je minder eten. 

Een gastric sleeve is doorgaans een erg succesvolle ingreep die tot een spectaculair gewichtsverlies kan leiden. Je vermagert snel, raakt een groot deel van je overgewicht kwijt, en je gezondheid en levenskwaliteit verbeteren aanzienlijk. 

Een gastric sleeve is een restrictieve behandeling 

Aangezien je maag kleiner is na een gastric sleeve, past er ook minder voedsel in dan voor de operatie. Daarom is een maagverkleining een ‘restrictieve behandeling’: ze beperkt je voedselinname. Door de maaginhoud te verkleinen, heb je sneller een voldaan gevoel. Je hoeft dus minder te eten om je honger te stillen. Zo helpt een gastric sleeve je om te vermageren. 

Voor wie is een gastric sleeve een geschikte operatie? 

Als je overgewicht je gezondheid in het gedrang brengt, en diëten en sporten niet helpen om gewicht te verliezen, dan kan obesitaschirurgie je een oplossing bieden. Met een operatie zoals een maagverkleining speel je in op je energiebalans, waardoor je vrij snel gewicht verliest.  

Een multidisciplinair team van experten kan je een gastric sleeve aanraden als je kampt met een BMI vanaf 40, of als je een BMI hebt vanaf 35 en last hebt van bijkomende gezondheidsproblemen. Weet je niet hoeveel jouw BMI bedraagt? Bereken eenvoudig je BMI met onze tool. 

Patiënten met een BMI van 40 en meer 

De gastric sleeve is een operatie die in de regel enkel wordt uitgevoerd bij patiënten met een BMI van 40 of meer. In dat geval spreken we van ernstige zwaarlijvigheid of morbide obesitas 

Hoe langer je lijdt aan morbide obesitas, hoe ernstiger de gevolgen voor je gezondheid. Niet alleen stijgt de kans dat je een of meerdere gezondheidsproblemen en ziektes ontwikkelt, het risico neemt ook toe dat het overgewicht je fataal wordt. Daarom kan een gastric sleeve noodzakelijk zijn om heel wat te vermageren en je algemene gezondheidstoestand te verbeteren. 

Patiënten met een BMI vanaf 35 en gezondheidsproblemen 

Ook patiënten met een BMI van 35 of meer komen in aanmerking voor een maagverkleining als ze daarnaast nog lijden aan andere aandoeningen zoals: 

  • suikerziekte (diabetes type 2) 
  • slaapapneu 
  • hoge bloeddruk 
  • gewrichtsklachten
  • verhoogde cholesterol

Terugbetaling prijs gastric sleeve of maagverkleining 

Als je je overgewicht wilt laten behandelen met een gastric sleeve, kan je in aanmerking komen voor een terugbetaling van de operatie. Als je aan een aantal strikte voorwaarden voldoet, dan betaalt het ziekenfonds een deel van de prijs van je maagverkleining terug. Ook je hospitalisatieverzekering kan een deel van de kosten vergoeden. 

Hoe verloopt de ingreep bij een gastric sleeve? 

Bron: YouTube, HCA East Florida 

Een gastricsleeve-operatie is een kijkoperatie waarbij de chirurg een groot deel van je maag, soms tot 80 procent, wegneemt. Je wordt onder volledige narcose gebracht, en de hele ingreep duurt gemiddeld slechts 40 minuten.  

Na de gastric sleeve blijft er nog een smalle, buisvormige maag over zo groot als een banaan. Je voedsel gaat nog altijd op de normale manier door je maag, maar omdat die veel kleiner is, verdwijnt je hongergevoel sneller en zal je minder eten.  

Gastric sleeve of gastric bypass: wat is het verschil?  

Een gastric bypass is, net zoals een gastric sleeve, een chirurgische ingreep die mensen met obesitas kan helpen om gewicht te verliezen. Terwijl een gastric sleeve enkel je hongergevoel vermindert, zal een gastric bypass er ook voor zorgen dat je lichaam minder voedingsstoffen opneemt. 

Bron: YouTube, HCA East Florida 

Een combinatie van een restrictieve en malabsorptieve behandeling 

Bij een gastric bypass verkleint de chirurg je maag door een gedeelte ervan af te sluiten met hechtingsnietjes. Je volledige maag blijft dus behouden (dat is niet het geval bij een gastric sleeve), maar je voedsel komt slechts terecht in een klein deeltje ervan. Zo kan je minder eten en heb je sneller een voldaan gevoel. Dat is het ‘restrictieve’ gedeelte van de vermageringsoperatie. 

Voor het ‘malabsorptieve’ gedeelte van een bypass-ingreep verandert de chirurg de manier waarop je lichaam je voeding verteert. Hij verbindt je verkleinde maag rechtstreeks met je dunne darm. Zo kan je lichaam je voeding niet meer volledig verteren, en neem je dus ook minder calorieën op. 

Een gastric bypass helpt je om te vermageren door enerzijds de hoeveelheid voedsel die je kan eten te verminderen, en anderzijds door de vertering te vertragen. Door die combinatie is een gastric bypass de meest toegepaste operatie om obesitas te behandelen. 

Gastric sleeve of gastric bypass: welke ingreep is de juiste voor jou? 

Net als bij een gastric sleeve is een gastric bypass enkel raadzaam voor patiënten met een BMI van 40 of meer of voor wie een BMI van 35 of meer combineert met bijkomende aandoeningen.  

Als je regelmatig last hebt van zure oprispingen, dan is een bypass een betere keuze dan een gastric sleeve. Bij een gastric sleeve bestaat immers de kans dat maagreflux toeneemt. Ook bij zware diabetes wordt vaak een bypass aangeraden in plaats van een maagverkleining. 

Welke obesitasbehandeling voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er nog andere ingrepen mogelijk naast een maagverkleining en een bypass, zoals een mini bypass en gastric banding. Onder andere je leeftijd, levensstijl en algemene gezondheidstoestand bepalen welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. 

Meer informatie of persoonlijk advies over obesitaschirurgie? 

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen, de complicaties die kunnen optreden bij een gastric sleeve of gastric bypass of welke optie voor jou het beste is? Heb je een andere vraag of bezorgdheid? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend verder.