Wat is precies het verschil tussen een gastric sleeve en een gastric bypass?

By juli 4, 2019Algemeen
gastric sleeve | Obesity Centre Brussels

Afhankelijk van de situatie kan obesitas of zwaarlijvigheid op verschillende manieren behandeld worden. In sommige gevallen is een chirurgische ingreep aangewezen. Misschien hebt u al gehoord van een gastric sleeve of maagverkleining? Maar wat is precies het verschil met een gastric bypass of maagomleiding? U leest er alles over in dit artikel.

De soorten obesitaschirurgie

Bij ernstige gevallen van obesitas kan uw behandelende arts u een chirurgische ingreep voorstellen. Met zo’n operatie is het mogelijk om in te spelen op uw energiebalans, waardoor u vrij snel gewicht verliest. Er zijn drie mogelijkheden:

  • een ingreep om uw voedselinname te verminderen: een restrictieve procedure
  • een ingreep om uw voedselabsorptie of -vertering aan te passen: een malabsorptieve procedure
  • een combinatie van beide

Een gastric sleeve of maagverkleining is een voorbeeld van een restrictieve procedure; een gastric bypass of maagomleiding is een combinatie van een restrictieve met een malabsorptieve procedure. Naast deze twee vrij bekende ingrepen bestaan er nog andere vormen van obesitaschirurgie, zoals gastric banding, een verticale gastroplastiek of een biliopancreatische derivatie (BPD).

Wat is een gastric sleeve?

Een gastric sleeve, sleeve-gastrectomie of maagverkleining is een ingreep waarbij een groot deel van de maag (tot 80 procent) chirurgisch wordt weggenomen, zodat er een smalle, buisvormige maag overblijft. Het voedsel gaat nog altijd op de normale manier door de maag, maar omdat deze veel kleiner is, neemt het hongergevoel van de patiënt veel sneller af, waardoor hij of zij minder zal eten.

De gastric sleeve is een operatie die in de regel enkel wordt uitgevoerd bij patiënten met een BMI van 40 of meer. Ook patiënten met een BMI van 35 of meer die daarnaast nog lijden aan andere ziektes zoals diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie, obstructieveslaapapneusyndroom of gewrichtsklachten kunnen in aanmerking komen. Een gastric sleeve-operatie is doorgaans een erg succesvolle ingreep die tot een spectaculair gewichtsverlies kan leiden.

En wat is het verschil met een gastric bypass?

Een gastric bypass vermindert niet alleen het hongergevoel van de patiënt, het zorgt er ook voor dat het lichaam minder voedsel verteert. Door deze ingreep wordt het voedsel om de maag heen geleid. Het eten komt eerst terecht in een klein maagreservoir, waarna het via een nieuwe verbinding in de dunne darm belandt. Patiënten vallen niet alleen af omdat ze sneller voldaan zijn, maar ook omdat de vertering van het voedsel later begint te werken.

Net als bij een gastric sleeve is een gastric bypass enkel raadzaam voor patiënten met een BMI van 40 of meer of voor wie een BMI van 35 of meer combineert met bijkomende aandoeningen. Bij patiënten die een uitgesproken maagreflux hebben, is een bypass meer aangewezen dan een gastric sleeve. Bij een sleeve-operatie kan de maagreflux namelijk toenemen. Ook bij zware diabetes is een bypass de beste keuze.

Hebt u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.