fbpx

Wat is een duodenal switch? Hoe helpt het om obesitas te behandelen?

By maart 22, 2021Algemeen, Behandeling

Superobesitas, met een BMI vanaf 55, brengt je gezondheid ernstig in gevaar. Wat zijn je opties als een aangepast voedingspatroon, voldoende beweging en vorige vermageringsingrepen geen resultaat bieden? Hoe kan je alsnog aanzienlijk gewicht verliezen en je gezondheid herstellen? Een duodenal switch kan het antwoord zijn. We leggen je uit wat dat precies is en hoe de ingreep werkt.  

Wat is een duodenal switch? 

Een duodenal switch is een ingreep die wordt uitgevoerd om extreme obesitas, of ‘superobesitas’, te behandelen. Voor mensen met een BMI vanaf 55 kan deze operatie een optie zijn om behoorlijk gewicht te verliezen en hun gezondheid te herstellen, als een aangepast voedingspatroon, voldoende beweging en andere vormen van bariatrische chirurgie geen resultaat bieden. 

Bij een duodenal switch verkleint de chirurg eerst de maag met een gastric sleeve, en daarna zal hij een groot gedeelte van de dunne darm omleiden. Hoe de ingreep precies verloopt, dat lees je verder in dit artikel. 

Een duodenal switch is een malabsorptieve ingreep 

Om obesitas te behandelen met chirurgie, zijn er drie soorten ingrepen mogelijk: 

  1. Malabsorptieve ingrepen: die de manier veranderen waarop je lichaam je voedsel opneemt of verteert 
  2. Restrictieve ingrepen: die de hoeveelheid voedsel verminderen die je kan opnemen  
  3. Combinaties van malabsorptieve en restrictieve ingrepen 

Een duodenal switch is een voorbeeld van een malabsorptieve ingreep. Door de anatomie te veranderen van de dunne darm, verandert de chirurg ook de manier waarop je spijsverteringsstelsel werkt.  

Na de operatie verteert je lichaam je voeding slechts gedeeltelijk en kan het vetten en koolhydraten moeilijker opnemen. Met aanzienlijk gewichtsverlies tot gevolg. 

Voor wie is een duodenal switch geschikt om af te vallen? 

Omdat een duodenal switch een ingrijpende operatie is, kom je hiervoor alleen in aanmerking als je lijdt aan een ernstige vorm van morbide obesitas: ‘superobesitas’. In dat geval heb je een BMI van minstens 55. 

Naast een zeer hoog BMI, zijn er nog een aantal belangrijke voorwaarden die eerst afgetoetst worden voordat je een duodenal switch als geschikte behandeling voorgesteld krijgt.  

Zo zal een multidisciplinair team van obesitasexperten je uitvoerig screenen, en zal je enkele voorafgaande onderzoeken moeten ondergaan. Denk aan een psychologisch onderzoek, bloedonderzoek, elektrocardiogram en meer.  

Voor een volledig overzicht van de voorbereidende onderzoeken bij vermageringsoperaties, kan je verder lezen in onze blog: ‘Krijg je de prijs van een maagverkleining terugbetaald?’ Daar ontdek je ook meteen aan welke voorwaarden je moet voldoen om een terugbetaling te krijgen van je ziekenfonds voor een bariatrische ingreep. 

Hoe verloopt de ingreep bij een duodenal switch? 

Bij een duodenal switch verloopt de ingreep in twee fases: 

1. Gastric sleeve of maagverkleining  

Eerst verwijdert de chirurg een groot deel van de maag, zodat er nog een smalle buisvormige restmaag overblijft. Net als bij een gastric sleeve of maagverkleining 

2. Darmomleiding 

De chirurg maakt een insnijding in het voorste deel van de dunne darm, vlak na de maag. Het einde van de dunne darm verbindt hij rechtstreeks daarmee, waardoor je voeding meteen van je maag in het laatste deel van je dunne darm terechtkomt. Zo slaat het ongeveer driekwart van de normale spijsverteringsweg over.  

Het stuk van je darm dat ‘omgeleid’ werd, driekwart van je dunne darm dus, verbindt de chirurg weer met het einde van je dunne darm, zodat de enzymes die zorgen voor de vertering, pas daar in aanraking komen met je voedsel.   

 De volledige ingreep verloopt via een kijkoperatie en duurt ongeveer twee uur. Bij Obesity Centre Brussels kan je terecht voor uitgebreide ondersteuning en begeleiding voor, tijdens en na je operatie. Ons multidisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van obesitas.  

Welke resultaten mag je verwachten na een duodenal switch?  

Na een duodenal switch kan je een gewichtsverlies verwachten tot 80 procent van je overgewicht. Daarnaast meldt de American Society for Metabolic and Bariatric Surgery nog de volgende voordelen van een duodenal switch: 

  • Je lichaam neemt minstens 70 procent minder vetten op 
  • Je hongergevoel neemt af en je voelt je sneller verzadigd 
  • De duodenal switch beter om diabetes te behandelen dan gastric banding, gastric bypass en gastric sleeve 
  • Uiteindelijk zal je na de behandeling weer zo goed als ‘normaal’ kunnen eten 

Wat zijn de risico’s van een duodenal switch? 

Door de sterke malabsorptieve werking van een duodenal switch, zijn er ook enkele risico’s verbonden aan de operatie. De American Society for Metabolic and Bariatric Surgery somt de volgende nadelen op: 

  • Langer verblijf in het ziekenhuis 
  • Risico op tekorten: van proteïnen, ijzer, calcium, zink en vetoplosbare vitaminen zoals vitamine D 
  • Grotere kans op complicaties en sterfte dan bij gastric banding, gastric bypass en gastric sleeve

Om de risico’s te verkleinen die de tekorten kunnen veroorzaken, is het belangrijk goed begeleid te worden, voedingssupplementen te nemen en je strikt te houden aan het aangepaste voedingspatroon dat een diëtist je voorschrijft.  

Complicaties bij vermageringsoperaties 

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden tijdens een vermageringsoperatie. De meest voorkomende complicaties bij de duodenal switch zijn: 

  • Diarree 
  • Lekkage ter hoogte van de hechtingen 
  • Zure oprispingen 
  • Wondinfecties 

Ook al stelt de chirurg alles in het werk om de operatie probleemloos te laten verlopen, is het mogelijk dat er nog andere complicaties optreden tijdens of na de ingreep.  

Meer informatie of persoonlijk advies over obesitaschirurgie? 

Wil je meer weten over de duodenal switch, andere behandelingsopties of de mogelijke complicaties bij obesitaschirurgie? Heb je een andere vraag of bezorgdheid? Stuur ons je vraag door via het contactformulier op onze website. We helpen je vrijblijvend verder.