fbpx

Gastric sleeve of sleeve-gastrectomie: snel resultaat bij extreme obesitas

By februari 14, 2020Algemeen, Behandeling
sleeve gastrique | Obesity Centre Brussels

De gastric sleeve of sleeve-gastrectomie is een vrij jonge ingreep die zijn succes kent door de snelle resultaten bij extreme obesitas. Deze maagverkleining, een restrictieve vorm van obesitasheelkunde, verdient een woordje uitleg.

Wat is een gastric sleeve?

Een gastric sleeve, sleeve-gastrectomie of maagverkleining is een ingreep waarbij een groot deel van de maag (tot 80 procent) chirurgisch wordt weggenomen, zodat er een smalle, buisvormige maag overblijft. Het voedsel gaat nog altijd op de normale manier door de maag, maar omdat deze veel kleiner is, neemt het hongergevoel van de patiënt veel sneller af, waardoor hij of zij minder zal eten.

De gastric sleeve is een operatie die in de regel enkel wordt uitgevoerd bij patiënten met een BMI van 40 of meer. Ook patiënten met een BMI van 35 of meer die daarnaast nog lijden aan andere ziektes zoals diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie, obstructieveslaapapneusyndroom of gewrichtsklachten kunnen in aanmerking komen. Een gastric sleeve-operatie is doorgaans een erg succesvolle ingreep die tot een spectaculair gewichtsverlies kan leiden.

De ingreep wordt ondersteund door een aangepast dieet en dat moet natuurlijk strikt gevolgd worden om resultaten op lange termijn te garanderen. Hou zeker ook rekening met de mogelijke complicaties die bij elke chirurgische ingreep aanwezig zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor deze operatie?

Bij gelijk welke ingreep voor obesitasheelkunde (gastric bypass, gastric sleeve of gastric banding) moet je voldoen aan verschillende voorwaarden:

  • Je bent ouder dan 18 jaar.
  • Je hebt een BMI van:
    • meer dan 40;
    • meer dan 35 met andere complicaties zoals diabetes of hart- en vaatziekten;
    • meer dan 35 en een vorige operatie veroorzaakte complicaties of gaf onvoldoende resultaat.
  • Je volgde een jaar lang een aangepast dieet zonder succes.
  • De behandeling wordt voorgeschreven door een multidisciplinair team zoals dat van Obesity Centre

Let wel op dat een gastric sleeve slechts een hulpmiddel is om gezond en duurzaam af te vallen. Echt succes ken je pas wanneer je ook het strikte en aangepaste voedingspatroon volgt met de juiste motivatie. Oude eetgewoontes veranderen is niet altijd eenvoudig, vandaar dat een multidisciplinaire aanpak het meeste kans op succes biedt.

Neem zeker eens vrijblijvend contact op met ons team van deskundigen om al jouw vragen te stellen. We geven je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen.